<<< Vissza

Közös dolgaink...
Szegvár-Szentes

2004. november 26.

 
Ismét Szenczi Sándorné, Szegvár nagyközség polgármestere válaszol a kérdésemre. A Szentesi Élet előző számában már jeleztük, hogy a szegvári sertéstenyésztők gondjáról, a helyi felvásárlótelep megszűntetéséről fogunk beszélgetni. A jelenlegi állapot a kistenyésztőket sújtja, hiszen kistételben nem kifizetődő szállítani még a szomszédba sem.

- Konkrétan is megkérdezem, mi volt az oka a bezárásnak? Nem feleltünk meg az EU előírásainak? Esetleg egyes szegvári, korábbi felvásárló nevéhez kötődő jogbizonytalanság indokolta? Ön mit tud erről mondani?

- Kora tavasz óta vajúdott a helyi mázsaház ügye. Az biztos, hogy a jelenlegi állapot nem csak az EU előírásoknak, de semmilyen elvárásnak nem felel meg. Tudni kell, hogy a mázsaház a Pick Rt. tulajdona, a terület, amelyen áll, a MÁV-é. Az önkormányzat a mezőgazdasági és településfejlesztési bizottság kezdeményezésére több alkalommal foglalkozott e kérdéssel. Megállapodtunk, hogy tisztázott tulajdonviszonyok között, a gazdák és az önkormányzat összefogásával megteremtjük az elfogadható feltételeket. Meg kell mondanom, hogy ez nem kis összeget jelentene, hiszen iroda, tusoló, mosdó, zárt tárolós vízöblítéses WC, valamint hézagmentes burkolatú, mosható, külön szennyvízgyűjtővel rendelkező karám a minimális feltétel. Elhatározásunkat a szakhatóság is méltányolta, ezért nem zárta be április 1-jétől a mázsáló helyet. Ezután derült égből villámcsapásként ért bennünket a hír, hogy a Pick egyrészt csökkenti a termelést, másrészt külföldről szerzi be az olcsó alapanyagot, így nemcsak a mázsaházra nincs tovább szüksége, de a felvásárló személyek számát is drasztikusan csökkenti. A korábban nálunk felvásárlást végző szakembert is elbocsátották. Ez az oka, hogy pillanatnyilag várakozó álláspontra helyezkedett testületünk. Ez nem jelenti azt, hogy végleg levettük napirendről a kérdést, de mindenképpen sokoldalúan meg kell vizsgálnunk.

- Az előző számban a Kurca problémáját is jeleztük. Bár Farkas Sándor országgyűlési képviselő a múlt heti számban vázolta e problémakör, tágabb összefüggéseit. Én arra is kíváncsi lennék, hogy Szegvárról hogyan látja a Kurcát Szegvár első számú vezetője?

- A Kurca egyik nagy, közös problémánk. Sorsának jobbra fordulására most reményt látunk. A Megyei Területfejlesztési Tanács támogatásával most készülnek a teljes hosszra vonatkozóan a kotrás tervei. Engedélyes tervek birtokában Mindszent, Szegvár és Szentes, valamint a kezelő Kövizig összefogásával, közös pályázattal talán lehetőség nyílik egy hosszú távon is megoldást jelentő beruházásra.

Mészáros Imre


<<< Vissza