<<< Vissza

Az ifjúságpolitikáról

2004. november 26.

 
November 17-én a Fidelitas és a Fidesz - Magyar Polgári Párt közös szervezésében Szíjjártó Péter, a Fidelitas országos alelnöke, országgyűlési képviselő látogatott Szentesre. A fórum előtt a Galéria kávéházban tartott sajtótájékoztatón az újjáalakult Fidelitas helyi szervezetének vezetőit Farkas Sándor mutatta be: Sinka Henrietta, a Fidelitas helyi csoportjának elnöke, Zsuga Zsolt és Horváth Bence alelnökök.

Szíjjártó Péter az ifjúságpolitikáról beszélt. Úgy véli, aktualitása van a témának, hiszen a Fidelitas országos választmánya elfogadta a Kockára tett jövő című dokumentumot, amely a magyar fiatalok helyzetéről szól. Ennek azért is volt létjogosultsága, mert abbamaradt az a párbeszéd, amely a kormány és az ifjúsági szervezetek között a korábbi időszakban eredményesen működött. A kormány a társadalmi párbeszéd rendszerét letudta azzal, hogy egy nagy ifjúsági közösségbe kényszerítette az ifjúsági szervezeteket. A kormányzati ifjúságpolitika azonban azt mutatja, hogy nem sikerült még átlátnia a kormánynak a magyar ifjúság helyzetét. Ezért ebben a dokumentumban összegezték annak az országjárásnak a tapasztalatait, amelyet az elmúlt két hónapban folytattak.

Minden megyei jogú városba ellátogattak, ott találkoztak a helyi fiatalokkal, és összegyűjtötték a tapasztalataikat. Úgy látják, hogy a kormány "hadat üzent" a fiatalabb nemzedéknek. A választási ígéretek közül sok szólt az ifjúságnak, de ezek a mai napig nem teljesültek. Például azt ígérték, hogy tízezer új kollégiumi férőhelyet építenek, de egyet sem adtak át máig. Azt ígérték, hogy ingyenes lesz az utazás az iskola és a lakóhely között, ez sem teljesült. Azt ígérték, hogy ingyenes lesz a jogosítvány megszerzése a fiataloknak, ezt sem sikerült megvalósítani. A jövő évi költségvetésben pedig még tovább kívánják csökkenteni a gyermekekre és az ifjúságra jutó forrásokat. Egy fillért sem kívánnak költeni játszótér-felújításra, pedig huszonötezer játszótér van, amely a gyermekek testi épségét veszélyezteti. Nem kívánnak költeni a fogyatékos fiatalok szakképzését végző Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Közalapítvány támogatására sem. 1990 óta ez az első év, hogy a magyar kormány megfeledkezik a fogyatékos fiatalokról, ami abból is látszik, hogy ifjúsági- és sportlétesítmények akadálymentesítésére sem jut pénz.
A Fidelitas azt kéri a kormánytól, hogy a költségvetés végszavazásáig hátralévő időben támogassa azokat a módosító indítványokat, amelyek az ifjúság céljait szolgálják, és támogassa az ifjúság rendelkezésére álló források növelését indítványozó javaslataikat.

Sinka Henrietta elmondta, hogy a Fidelitas szentesi szervezete a 14-35 éves korosztály érdekképviseletét szeretné megerősíteni, hogy végre náluk is lehetőséget kapjanak a fiatalok arra, hogy elmondják a véleményüket, tapasztalataikat. Szeretnék, ha az emberek felfigyelnének rájuk.

M. A.


<<< Vissza