<<< Vissza

A csatornázás és az anyagiak
Januártól 62 hónapos szerződés

2004. november 26.

 
A szennyvízcsatornázás munkálatairól, a lakosság teendőiről és fizetési kötelezettségeiről esett szó a napokban a városházán tartott tájékoztatón.

Szirbik Imre polgármester bejelentette, hogy éppen aznap (november 10.) írta alá az egymilliárd forintot is meghaladó átutalást. A támogatásokat lehívták, ez az összeg a város teljes egy éves költségvetésének a hatoda, tette hozzá.
Büszkék lehetünk: a kiséri és a városközpont hékédi részén elindult a munka - mondta Szirbik. Kellemes csalódást jelentett számára, hiszen bevallása szerint sokkal rosszabb lakossági reakciókra számított. A harmadik öblözetről (Felsőpárt) elmondta, pályázati programjuk nem nyert, tehát a felsőpárti csatornavezeték ugyanabban a konstrukcióban fog megépülni, mint a kiséri és a hékédi. Rövidesen sor kerül a közbeszerzési eljárás kiírására. Tavasszal már elkezdheti a munkát a kivitelező a vasút, a Bajcsy-Zsilinszky, a Rákóczi és a Damjanich utcák által bezárt négyszögben. A legkisebb, negyedik öblözetben (Somogyi Béla utca, Alsórét és részei) előreláthatólag a májusi kormánydöntés után nyáron indulhatnak a munkagépek. 2006 nyarára a programot be tudjuk fejezni - jelentett ki a polgármester. Az utak helyreállításával kapcsolatban elmondta, ami most látható az utcákon, az a télre való ideiglenes helyreállítás. Rendelkeznek tartalékkerettel a sérült burkolati hibák kijavítására. A teljes pályás helyreállítás mindkét kivitelező (Hídép, Szeviép) szerződésében benne van.

A Nagyhegy belső részén elszórtan lévő ingatlanok esetében állami támogatásból ebben a periódusban nem tudják megoldani a vezeték lefektetését.

Sáfrán Bálint, a polgármesteri hivatal szakreferensének tájékoztatása szerint az összesen 71 kilométer hosszúságú gerinccsatornából ebben az évben 19 kilométer készült el, vagyis időarányosnál jobban teljesítettek a kivitelezők. Céljuk volt továbbá: mélyvezetésű csatornarendszerek megépítése, a talajvíz süllyesztésének elvégzése, a kórház, a Batthyány utca környékének rendbetétele. Ha az időjárás megengedi, nem is állnak le teljesen a munkákkal.
A szentesi csatorna-társaság kb. 90 százalékos szervezettséggel működik. Elnöke, Kocsis László a házi vezeték építésével kapcsolatban a három fontos lépést sorolta fel: terv készítése, a cső megvásárlása, majd a kivitelezés. Találni a városban több olyan kivitelezőt, akik, mondhatni kulcsrakészre vállalják a munka fázisait, említette Kocsis László. A vezeték elkészültét be kell jelenteni a vízműnél. Fontos tudni a csatornadíjról, ám annak - az önkormányzat döntésének megfelelően - az első két évben csak a felét kell megfizetni.

Aki már meglévő gerincvezeték mellett lakik, 42 ezer 500 forintos jogdíjat kell lerónia, emellett jelentős tervezési díjat is, és nekik is meg kell vásárolniuk a csövet. A testületi ülés nemrég döntést hozott: a jogdíjra általános részletfizetési lehetőséget ad, így az három év alatt, havi egyenlő részletekben fizethető. A csatornamű társulás elnöke azt is elmondta, hogy két éve, amikor elkezdték, 96 hónapos szerződéseket kötöttek. Aki most szándékozik belépni, más feltételekkel teheti: velük 74 hónapra kötnek szerződést (havi 1500 forint). Január 1-jétől 62 hónapra változik. Ekkor már 2 ezer forint körül lesz a havi részlet. Türelmi idő nincs, a határidő csak a józan ész, fogalmazott Kocsis László. Aki sokáig vár a rákötéssel, belecsúszik a talajterhelési díjba.

D. J.


<<< Vissza