<<< Vissza

Ügydöntő népszavazás

2004. november 26.

 

December 5-én ügydöntő népszavazás lesz hazánkban. A szavazólapon az alábbi kérdéseket olvashatjuk: Egyetért-e ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban, ezért az országgyűlés semmisítse meg az ezzel ellentétes törvényt. A második: Akarja-e, hogy az országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással kérelmére magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi 62-es törvény 19. szakasza szerinti magyar igazolvánnyal, vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja.

A népszavazás eredménye kötelező az országgyűlésre, tudtuk meg dr. Sztantics Csaba jegyzőtől. Tehát: például a második kérdésnél, a kettős állampolgárság esetében úgy dönt az ország lakossága, hogy a kettős állampolgárság intézményét létre szeretné hozni, abban az esetben a parlamentnek kötelessége erre törvényt alkotni.

- A két kérdés egy lapon fog szerepelni. A szavazás akkor is érvényes lesz, ha csak az egyikre jelölök?

- A két kérdésre adott válaszokat külön kell, hogy számoljuk. Ha valaki az egyiket figyelmen kívül hagyja, érvénytelen lesz az a szavazata, a másik ettől érvényes lehet, ha megfelelő módon teszi meg a jelzését.

- Mikor érvényes a népszavazás, milyen eredményességi mutatók vannak?


- Ügydöntő népszavazásnál érvényességi küszöbről nem beszélhetünk. Ha december 5-én tízen járulnak az urnákhoz, a népszavazás akkor is érvényesnek mondható. Azonban nem biztos, hogy eredményes. Erre vonatkozóan következőképpen rendelkezik az alkotmány: Az ügydöntő országos népszavazás eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele, de legalább az összes választópolgár több mint egynegyede a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott. Azonban az érvényesen szavazók számának meg kell haladnia legalább az összes választópolgár számának több mint egynegyedét. Ha eléri, az a parlamentre kötelező kell, hogy legyen. A két kérdés két külön feldolgozást és két külön végeredményt hozhat. Lehet az egyik eredményes, a másik eredménytelen.

- Szentesen a polgármesteri hivatal választási irodája bonyolítja az eseményt. Mit tegyen az, aki nem kapott értesítést?

- Előfordulhat, hogy valami okból a választópolgár nem kapott értesítést. Kimaradt a névjegyzékből, ami egyébként november 18-áig megtekinthető volt a polgármesteri hivatalban. A határidőig senki nem élt jelzéssel. A szavazás napján érvényes okmányaival megjelenhet szavazókörzetében.

- Hol szavazhatnak azok, akik december 5-én az állandó lakóhelyüktől távol vannak?

- Azok a Szentesen lakó választópolgárok, akik december 5-én a szentesi vagy más vidéki kórházban tartózkodnak, csak igazolással szavazhatnak. Őket a kórház területéhez tartozó szavazókör szavazatszámláló bizottsága mozgóurnával keresi fel a választás napján. A szavazást lehetővé tevő igazolás december 3-án délután 4 óráig kérhető a városháza 206-os számú irodájában működő választási irodában.

- Hány szavazókör lesz Szentesen?

- Változatlanul 37 szavazókör. Többségük ott található, ahol eddig is szavaztak a polgárok, kivétel a régi SZTK, helyette az úgynevezett Rózsavölgyi ház ad helyet a szavazókörnek. Az értesítéseken egyébként megtalálhatók a szavazókörök címei, ebben a választókörben utólag értesítettük az embereket a változásról.

- Mettől meddig szavazhatunk? Mit vigyen magával az állampolgár?

- A szavazókörök reggel 6 órától este 7 óráig várják az állampolgárokat. Mindenképpen vigyen magával érvényes okmányt, amellyel személyi azonosságát igazolni tudja. Személyigazolványok, katonai igazolvány gépkocsi vezetői engedélyt. Ez esetben lakóhely-nyilvántartást. Lesz mozgóurna. A választás napján is kérhetik az adott szavazókörben.

(l-j)


<<< Vissza