<<< Vissza

Költségvetés, díjemelések

2004. november 26.

 
A képviselő-testület lapunk megjelenésének időpontjában tartja ülését. Szirbik Imre polgármester előzetes tájékoztatójából tudjuk, a péntek délután szinte pénzügyekről szól. Itt van mindjárt a közmeghallgatást követő napirendi pont, a 2004-es költségvetés első három negyedéve. A polgármester elmondta, a nehéz helyzet, amit indításkor láttunk, súlyában csökkent ugyan, de a forráshiány nem szűnt meg. Valószínű, hogy néhány tízmillió forint körül zár majd a fejlesztési blokk, mínuszban. A működés területén valószínűleg 50-80 millió forint közötti forráshiányt prognosztizál az önkormányzat az év végére, ami megközelítőleg a város 4,5 milliárdos költségvetésének egy százalékát teszi ki. A polgármester kijelentette: az úgynevezett 13. havi munkabért a köztisztviselők és a közalkalmazottak karácsony előtt megkapják.

Szirbik Imre úgy fogalmazott: a jövő évi költségvetési koncepciónak van egy nagy talánya: nem zárultak le azok a tárgyalások, amik a 2005. évi közalkalmazotti és köztisztviselői bérrendezést tartalmazzák. Az előreláthatólag 6 százalék körüli lesz, azonban a fedezete még nem tisztázott. Arra, hogy kinek kell a béreket finanszírozni, az államnak, önkormányzatnak, esetleg kialakul egyfajta közös megegyezés ezen a téren. Ami alapvetően befolyásolja a költségvetést, hiszen Szentes esetében 230 millió forint vonzata van a dolognak. A tervezett forráshiány 200 milliójához mindezt hozzáadjuk, összességében az megközelíti az 500 millió forintot. Amennyiben ezt a városnak kell viselnie, azzal egy rendkívül kiszámíthatatlan helyzet áll elő.

Ami a fejlesztéseket illeti, a polgármester kijelentette: a csatornaprogramot folytatni kívánják, a közműprogramok, melyekre pénzt nyert a város, nem kerülnek veszélybe. Hasonlóan áll ez a református templom felújításának munkálataira. Ami veszélybe kerülhet, az új indítások az ügye. A Petőfi komplexum ügyében még nincs írásos ítélet, kifizetését már az idei költségvetésben szerepeltette az önkormányzat.

A másik nagy blokk már jobban érinti a lakosság pénztárcáját: adók, térítési díjak köre. A jó hír az, hogy a város egyik adónemnél sem tervez emelést. Nem mondható el mindez a térítési és közüzemi díjak vonatkozásában. Mint hallottuk, az inflációs folyamatot követni kell, azután ott vannak a különleges költségtényezők, elsősorban az energiaárak következményei. A tervezett díjemelés a víz- és csatornadíjon kívül (15-12,5 százalék) sehol sem emelkedik 10 százalék fölé (átlagosan 9,9 százalék). Nem változnak a bölcsődei térítési díjak, az uszodai díjak döntő része, az egyesületek által igénybe vett terembérleti díjak összege.


<<< Vissza