<<< Vissza

Hékédi lakótelep
Megvalósulhat a felsőpártiak álma

2004. november 26.

 
Bubor Zoltánban, a BGM Kft. ügyvezetőjében tizenöt évvel ezelőtt fölmerült egy lakópark kialakításának gondolata. A helyszín: a Kiss Ernő utcától északra lévő terület. Hogy miért éppen azon a részen? Mint mondja, ismeri a környéket, a felesége a Munkás utca 66-ból származik.Tizenöt esztendő. Ennyibe telt, míg a tulajdonosoktól a 45 hektár területet fel tudta vásárolni. Korábban fölmerült egy technikai szabadidős sportcentrum kialakításának gondolata is, de amikor a környezettanulmány elkészült, rájöttek arra, hogy a kettő ütné egymást. Végül a lakónegyed kiépítése mellett tették le a voksukat.

– Közel 17 hektárt jelöltünk ki – mondja az ügyvezető. – Párhuzamosan a Kiss Ernő sorral, hékédi lakótelep néven fut majd. Egy családias lakóközösséget akarunk, városrészt szeretnénk ott kialakítani, melyhez 121 telek tartozik majd, 800 és 1000 négyzetméter közötti teleknagysággal. A lakótelep két oldalról lesz megközelíthető, a Wesselényi utcából, ami az eredeti terv volt, az önkormányzat közreműködésével azóta sikerült a Rákóczi Ferenc utcai oldalról is a megközelítést lehetővé tenni.

Mint megtudtuk, az lesz a főbejárat, azon az oldalon egy szolgáltató központ épül majd. ABC-vel, fodrászattal, más fontos részleggel. A Wesselényi utca felöli területet fönntartják egy, az idősek otthona jellegű épületnek.

- Kiket várnak az új lakótelepre?

- Úgy gondoljuk, hogy ezekre a telkekre főleg fiatal házaspárok fognak jönni. Segíti őket ebben az új lakásügyi törvény, amikor már 5-10 százalékos önrésszel be lehet lépni a lakásvásárlásba. Ezek az emberek az idős szüleiket itt el tudnák helyezni, a kettő kiegészítené egymást. A területen belül még egy egyhektáros játszóparkot is kialakítunk a Wesselényi utcai bejáratnál.

- Milyen telkeket alakítanak ki?

- Nem telkeket akarunk eladni. Igény szerint évente 5-10 házat. Két irányból indítjuk az építkezést. Egyrészt a Rákóczi Ferenc utca felöli megközelítésből, a másikat a Wesselényi utcai oldalról. Mindig az utolsó ház lesz az, amely mögött építkezni fogunk. Szerkezetkész házakat akarunk eladni, vagy kulcsrakészeket, így meg tudjuk adni az egész hangulatát, városképét a településnek. A tervrajz amerikai mintára készült, egy fő útvonalról, kis zsákutcákból megközelíthető házak, ezáltal csendesebb lehet a környék, minimális forgalommal. A főút buszforgalom kialakítására is alkalmas lesz.

- A típustervekről, magáról az építkezés módszeréről is ejtene néhány szót...

- Többféle változaton gondolkodunk, szeretnénk egy újfajta építkezési módszert meghonosítani, amely Európában már bevált, és aminek a hőszigetelése többszöröse a normál téglablokkosnak. Egyedi, 50-80 típusterv közül lehet válogatni, ami a 64 négyzetméterestől a 164 négyzetméteresig minden igényt kielégít majd. December 15-én kezdhetjük meg a közművek tervezését, tavasszal a kivitelezést. Ehhez meg kell építenünk egy trafóállomást, szerencsére a szennyvíz már kiépült erre, rá tudunk csatlakozni. A tervezés magánvállalkozásból valósult meg. A kivitelezésre különvállalkozást hozunk létre, ahol főleg szentesi iparosokra számítunk.

- Mikor indulhat az építkezés?

- Tavasszal a közművesítéssel kezdünk, és jövő ősszel az első tíz lakást önerőből át szeretnénk adni. Elmondhatom, az önkormányzat eddig partner volt az ügyben. Nagymértékben befolyásolná az egészet az önkormányzat által elképzelt terv, amely arról szól, hogy az utat a volt repülőtértől a mostani katonai területen keresztül rácsatlakoztatná a Csongrádi útra, ahová a Tesco is épül. A terület fejlődését mindenképpen gyorsítaná. A honvédség is komoly érdeklődést mutat az építkezésünk iránt, a hivatásosok jelenleg Vásárhelyen és Szegeden vannak elhelyezve.

- A sportcentrum terve megvalósulhat valamikor?

- Itt nem épül fel. Pedig aszfaltos pálya lett volna. Van egy másik hely az elkerülő út mentén. A munkában most a lakótelep megépítése az első.

Lovas József


<<< Vissza