<<< Vissza

Kiállítás, vetélkedők, mécses Klauzál emlékére

2004. november 26.

 
A Klauzál Gábor Általános Iskola idén ünnepli alapításának 20. és névadója születésének 200. évfordulóját. Ez adta az apropóját annak, hogy ünnepi hetet szervezzenek, amit Klauzál-hétnek neveztek el.

Tariné Lantos Piroska igazgatónő elmondta, a programokat úgy állították össze, hogy mind a gyermekek, mind a felnőttek megtalálják a nekik megfelelőt. November 9-én kiállítást nyitottak az iskolában Klauzál Gábor és kora címmel, melyet a levéltár anyagából Labádi Lajos állított össze, és Burai László kivitelezett. A kiállítás november végéig megtekinthető az iskola 2-es termében.

A Klauzál - hét egy tudományos üléssel kezdődött, amely felnőtteknek szólt, de meghívták a két nappal későbbi vetélkedőn résztvevő tanulókat is. Az ülést dr. Barta László nyugalmazott levéltárigazgató tartotta. Ugyanezen a napon a gyerekekhez is szóltak: Kihívás napja angolul címmel játékos, angol nyelvű sportvetélkedőt tartottak a tornateremben, melyen a szentesi iskolák 7-8. osztályos 5 fős csapatai vettek részt, valamint a hódmezővásárhelyi Klauzál iskola csapata. Az eredményhirdetésen reformcsomagokat kaptak a gyerekek, mivel Klauzál kora a reformkor volt.

November 17-én iskolák közötti vetélkedőt rendeztek Klauzál Gábor és kora témában, meghívottak szintén a helyi általános iskolák 5 fős csapatai és a vásárhelyiek voltak. A kétórás verseny nagyon izgalmas volt, a feladatokat Oltyán Lajos nyugalmazott címzetes igazgató, az oktatási bizottság elnöke állította össze, és vezette a vetélkedőt. Az elnök a levéltár igazgatója volt, a zsűri tagjai a kor szakavatott ismerői voltak. Az első helyen holtverseny alakult ki a Klauzál és a Szent Erzsébet Általános Iskola között, második a Koszta, harmadik a Deák iskola lett.

November 18-a az iskolában hagyományosan a diákönkormányzat napja. Reggel küldöttség indult Vásárhelyre, a Klauzál Gábor Általános Iskola névadó ünnepségére és vetélkedőjére. A helyi iskola előtti mellszobornál koszorúzással kezdték a napot. Majd a 20 éves a Klauzál című iskolatörténeti akadályverseny következett a felsősöknek. Az alsósok 200 mécsest gyújtottak az előcsarnokban Klauzál emlékére, majd más intézményekbe látogattak. A közös zárás a tornateremben volt, Klauzál Gábort kellett a gyerekeknek megjeleníteniük valamilyen formában. Volt, aki szellemként tért vissza, volt, aki éppen az ágyból kikelő Klauzált mutatta be, volt, aki szónokként jelenítette meg. Az utolsó feladat az volt, hogy az osztályoknak ajándékot kellett az iskolának kitalálni. Rengeteg ötlet volt: például torta makettet készítettek az iskolából és környékéből, lottót töltöttek ki az iskola életében fontos évszámokkal. Sajnos a lottó nem nyert. Ezen a napon délelőtt a diákönkormányzat két tagja és tanító, Gila László tanító koszorúzni ment Szegedre Klauzál sírjához.

19-én egy születésnapi úszó diákolimpiával ünnepeltek. A ligeti sportuszodában három iskola állított 20 fős váltót és úszták végig a 33 méteres medencét. Az este megint a gyerekeké volt, sulidiszkó zárta a napot és az eseményekben gazdag hetet.

Majzik Andrea


<<< Vissza