<<< Vissza

Tóni bácsi konyhája

2004. október 1.

 
Jókai bableves

Hozzávalók: 20 dkg szárazbab, sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, vöröshagyma, zsír, liszt, 20 dkg debreceni kolbász vagy virsli, 20 dkg sertéscsülök, 1 gerezd fokhagyma, 1 db babérlevél, 1 csomag zöldpetrezselyem 2 dl tejföl, só, fűszerpaprika, ecet.

Előkészítés: A babot megmossuk és főzés előtt egy nappal beáztatjuk. A zöldségeket megtisztítjuk. A kolbászt karikára vágjuk.

Elkészítés: A babot vízben vagy csontlében feltesszük főni. Beletesszük a füstölt csülköt, a vöröshagymát, a fokhagymát és a babérlevelet. Amikor a bab puhulni kezd, hozzáadjuk a kockára vágyott vegyes zöldséget. Lassú tűzön főzzük. Mielőtt készre főznénk, hozzáadjuk a debrecenit vagy a virslit. Ha a csülök megpuhult, kivesszük és a levest berántjuk (zsír, liszt, vöröshagyma, fokhagyma, fűszerpaprika). Tejföllel, ecettel ízesítjük. Ha kell utána sózzuk. Tálalás: A csülköt kockára vágjuk és visszarakjuk a levesbe. Csipetkével tálaljuk.

Diós ostya

Hozzávalók: 4 tojásfehérje, 8 dkg méz, 30 dkg porcukor, 20 dkg dióbél, fél citrom reszelt héja, 2 db ostyalap.

Elkészítés: Célszerű maradék tojásfehérjéből elkészíteni. A mézet felforraljuk és kanalanként adagolva a keményre vert tojáshabba keverjük, majd a porcukorral gőz fölött addig verjük, amíg a massza egészen meg nem sűrűsödik. Ekkor belekeverjük a durvára vágott diót és a reszelt citrom héját. A masszát két ostyalap közé kenjük és tiszta vágódeszkát teszünk a tetejére, amire valamilyen kisebb súlyt rakunk, hogy az ostya lenyomódjék. Másnap szeleteljük - forró késsel - mert így az ostya nem törik. Jó étvágyat!


<<< Vissza