XXXV. évfolyam 39. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Idősekről gondoskodni
 

2004. október 1.


"Szeressétek az öregeket. / Adjatok nekik szeretetet. / Legyen hozzájuk szép szavatok. / ..." Varsányi János szívhez szóló szavai az idősek világnapján hangzottak el. A szerző maga is idős ember, 86. életévét tapossa az idén. A város lakosságának 18 százaléka 60 éven felüli. A valamivel több, mint 31 ezerből. A legveszélyeztetettebb korcsoport a 70-90 év közötti népesség. Azért is, mert általában egyedül élnek. Ők azok, akik már egészségi állapotuknál fogva otthonukat sem igen hagyják el.


Bővebben


 

Nyitott, érthető, szerethető párt
 

2004. október 1.


Az Alföld négy megyéjének szocialistái találkoztak Szentesen. Az MSZP elnökjelöltjeire voltak kíváncsiak. A bemutatkozásukra. Hogy miért éppen Szentesen rendezték meg a gyűlést? Szekeres Imre azt mondta erre, ő csak örül ennek, mivel több alkalommal járt a településen, s a szívéhez nőt a város.


Bővebben


 

Megvágják a vállalkozókat
 

2004. október 1.


Új érdekvédelmi szervezet toboroz tagokat országszerte. Azzal az elképzeléssel, hogy képviseletet vállal. A fővárosi székhelyű szervezet telefonon hívta, illetve hívja fel a vállalkozókat, mondván, erkölcsi bizonyítványt állítanak ki a vállalkozóról. A főállásúaktól 12 ezer 500 forintot, a másodállású vállalkozóktól 9 ezer 500 forintot kértek előre.


Bővebben


 

Gombos helyett Szűcs
 

2004. október 1.


Szeptember 28-án kihelyezett ülést tartott a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács. A testületben helyi vonatkozású személyi változás történt: Gombos András a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára lett, ezért lemondott a tanácsban betöltött miniszteri biztosi tisztségéről. Persányi Miklós, a szaktárca vezetője döntése szerint az államtitkár helyett Szűcs Lajos alpolgármester képviseli a minisztériumot a regionális tanácsban, teljes jogkörrel.

 


 

Fákat ültetnek
 

2004. október 1.


A polgármesteri hivatal műszaki osztálya értesíti a lakosságot, hogy a 45-ös főút Szarvasi úti szakasza melletti zöldsávon lévő - a kerékpárút és a főút között - kiszáradt fákat, valamint az aljnövényzetet a Közútkezelő Kht eltávolítja. A csapadékvíz szikkasztó árkot kitakarítják, illetve a fákat felnyesik. A terület megtisztítása után új fákat telepítenek. Kérik a telek tulajdonosokat, hogy az említett munkák után, faültetési szándékuk előtt kérjenek tanácsot az önkormányzat főkertészétől.

A hosszú távú cél az, hogy a növények ültetése tervszerűvé váljon. Az így kialakult, áttekinthető terület remélhetőleg csökkenti az illegális szemét lerakások számát és megkönnyíti a terület rendben tartását.
Kérik a környékbeli ingatlan tulajdonosokat, hogy az ingatlanuk előtti közterületen lévő bárminemű szemetet (építési törmelék, növényi maradványok, kommunális hulladék, stb.) a városi hulladéklerakó telepre szíveskedjenek szállítani. Legyenek igényesek környezetükre és figyeljenek, ügyeljenek rá! Szíves megértésüket és együttműködésüket köszönik.

 


 

A puritán becsületesség megtestesítője
Százhuszonöt éve született, harmincöt éve hunyt el dr. Csergő Károly (II.)

2004. október 1.


Képünkön: Dr. Csergő Károly alispán (1926)

1918-ban jelent meg Csergő Károly egyik fő műve Közigazgatási fórumok, különös tekintettel a vármegyék reformjára címen, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia dicséretben részesített. A tisztviselőkről írt bekezdése jól tükrözi Csergő emberi habitusát: "Csak az a tisztviselő teljesíti igazán magasztos hivatását, aki átérzi az eléje kerülő bajokat, szenvedéseket, aki jóakarattal, jó szívvel felkarolja az ínséget, bántalmat, igazságtalanságot szenvedők ügyét, és nemcsak a rendeletek szabályai szerint, hanem a hatóság minden eszközével gondoskodik a gyámolításra szoruló védelméről."


Bővebben


 

A boldoggá-avatás üzenete
 

2004. október 1.


Néhány hónapja már, hogy hallottam valamit a pápa ama szándékáról, hogy boldoggá avatja az utolsó osztrák császárt és magyar királyt, IV. Károlyt. Az pedig, hogy e szándék már most, október 3-án tetté érik, szinte meg is lepett.

Már diákkoromban hallottam arról, hogy ez a tragikus sorsú király mint ember példamutatóan volt vallásos, s hiteles vallásossága értékét még az sem ronthatja, ha netán politikai értelemben vett kudarcok vetnek rá árnyékot. Mégis nagyon kíváncsi lettem arra nézve, hogy halála után kb. nyolcvan esztendővel az ő tiszteletre méltó embersége és hite miért kap most új megvilágítást? Hátha azért, hogy a mai magyar hívők tanuljanak belőle?


Bővebben


 

Temetés, halotti szokások
Bölcsőtől a koporsóig (3.)

2004. október 1.


A protestáns temetés stílusát, tartalmát nagy mértékben meghatározta, hogy a rítus nem rendelkezett szentségi jelleggel. Ha halott volt a házban, akkor az órát megállították, a tükröt pedig fekete kendővel takarták le. A tisztaszobában kiterített elhunytat a siratóasszonyok és a rokonság nőtagjai körül ülték, az egész éjszakát átvirrasztották. A temetési szertartás az udvar közepén elhelyezett, lezárt koporsó mellett történt. A ceremónia menete a gyászoló család anyagi helyzetétől függött. Ennek megfelelően megkülönböztethetünk énekszós, egy, illetve két imás temetést.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2004. október 1.


Október hatodika olyan ünnep, amelynek az emlékét kötelező feleleveníteni és újra meg újra kifényesíteni. Tegyük próbára magunkat: hány aradi vértanú nevét tudjuk fejből felidézni?

Tudod, hogy miben különbözünk tőlük mi mai magyar nemzedék? Abban is, hogy mi élünk a hazánkban és a hazánkból akarunk élni hazánkban, ők pedig monarchiában éltek, de a magyar hazáért az életüket áldozták fel.

Az igazi bölcsességek felett nem jár el az idő, manapság is érvényes ez: "Amit szabad Jupiternek, azt nem szabad az ökörnek." Igaz, csak ne lenne manapság túl sok Jupiter!

A politika komoly tudomány. Sokkal, nagyon sokkal több, sőt egészen más, mint a személyeskedés.

Szellemes mondás a véleményszabadságról: "A te véleményszabadságod ott ér véget, ahol az én személyiségi jogaim kezdődnek." Kár, hogy nem én találtam ki...

Dr. Imre Ernő

 


 

Nem bírnak a "Móriczcal"
 

2004. október 1.


Még tavaly feladatul kapta a Szentes és Vidéke Ipartestület vezetősége: vizsgálja felül, hogyan tudnák birtokba venni régi székházukat. A város vezetése ugyanis kinyilvánította készségét arra, hogy átadja az épületet. Az iparosok körében bizottság alakult a Móricz Zsigmond Művelődési Ház állagának felmérésére.


Bővebben


 

Tarka lombok titkai
 

2004. október 1.


A színes levelű fák és cserjék - ha ötletesen rendezzük el őket - különleges színhatással dobhatják fel kertünket. A színanyagok képződését a fény szabályozza. A tenyészidőszak során a rendelkezésre álló fény erősségével és a megvilágítottság hosszával együtt a levelek színe is változik. Például a félárnyékba ültetett piros levelű cserjék nemegyszer megzöldülnek. Hasonló jelenség játszódik le a sárga levelű növények esetében is, melyek fiatal hajtásai kihajtáskor intenzív aranysárga színűek, majd később a megnövekedett klorofill koncentráció miatt zöldessé válnak. A lombhullatók esetében a sárga színanyagok jelenléte semmiben nem befolyásolja a növény életképességét, télállóságát.


Bővebben


 

Pályázatíró képzés
 

2004. október 1.


A budapesti székhelyű Civil Iroda Alapítvány egynapos NCA (Nemzeti Civil Alap) pályázatíró képzést szervezett az ország harminc településén - köztük Szentesen is. Városunkban szeptember 15-én tartották meg a tréninget Fabulya Edit vezetésével, melynek Szentes Város Önkormányzata a polgármesteri hivatal épülete adott otthont. A képzés házigazdája Garai Sz. Imréné, a polgármesteri iroda vezetője volt, aki gondoskodott arról, hogy a képzés ne csak hasznos legyen, de kellemes feltételek között valósuljon meg. A képzést dr. Sztancsics Csaba jegyző nyitotta meg.


Bővebben


 

Bővíteni kell a Kiss Bálintot
 

2004. október 1.


A Kiss Bálint Református Általános Iskolában idén szeptemberben 405 gyerek ült az iskolapadba, ez a nagy létszám kihatással volt a tanévkezdésre is.

A nyár folyamán jelentős felújítás zajlott le az intézményben annak folytatásaként, ami az év elején megvalósult. Akkor egy új tantermet avattak, most többet is korszerűsítettek, kialakítottak egy foglalkoztató szobát a fejlesztőpedagógusnak, valamint az iskolai ebédlő is száz személyesre bővült.


Bővebben


 

Sankt Augustin-i diákok
 

2004. október 1.


Sankt Augustinból érkezett diákcsoport az elmúlt héten városunkba. A 18 fiatalból és két tanárból álló csapat egy hetet töltött Magyarországon.

A két ország iskolája között évek óta működik ez a csereprogram. Az elmúlt évben a Horváth Mihály Gimnázium tanulói vendégeskedtek a német városban, és jövő szeptemberben ismét utaznak.


Bővebben


 

Tanirodában gyakorolhatnak
 

2004. október 1.


A Zsoldos Ferenc Szakközépiskola és Szakiskola szeptember 24-én taniroda megnyitó ünnepséget rendezett. Először Arnót Edina, 10. b osztályos tanuló előadásában egy szép Váci Mihály verset hallgathattunk meg. Ezután Dongó László igazgató köszöntötte a vendégeket, külön kiemelve Nagy Lászlót, a Nemzeti Szakképzési Intézet főigazgatóját, Ott Józsefet, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnökét, Szirbik Imre polgármestert, Szűcs Lajos alpolgármestert, és Pálfalvi Zsoltot, az OKÉV Rt. Regionális Igazgatóságának igazgatóját.


Bővebben


 

Növekedett a mustármag
 

2004. október 1.


A szentesi Új Hajtás 102 Ifjúsági Közösség gyakorló pedagógusokból álló csoportja immár 7. alkalommal rendezte meg hagyományőrző táborát ezúttal a mártélyi Tisza-parton. A résztvevők főleg a Szent Erzsébet Római Katolikus Általános Iskola diákjai voltak, de a város más iskoláiból, sőt Budapestről is érkeztek hittanosok.


Bővebben


 

Örömzene, blues-rockban
 

2004. október 1.


A nyár elmúltával pezsdülni látszik a rock-élet városunkban. Mindez nem csak a koncertek mennyiségében, hanem azok minőségében is megnyilvánul. Mostanában néhány olyan zenekar látogatott el (illetve jönni fog) hozzánk, amelyek ha nem is értek el az országos ismertségig, de tudásuk, tehetségük alapján az élvonalban, vagy annak közvetlen közelében lenne a helyük.


Bővebben


 

Budapesti könyvnap 1947-ben
 

2004. október 1.


Belvárosi közlekedési kép: a Rákóczi úton, Kossuth Lajos utcán közlekedő 44, 45, 67-es villamosok a Duna-parti Március 15. térig közlekedtek. Az Erzsébet tér még nem épült újjá. A Múzeum, Somogyi körutakon a Kelenföldi-Nyugati pályaudvarok között közlekedő 49-es villamos sem járt sűrűn. A gyalogosok száma jelentős volt. A közlekedési csomópontnál az Astoria Szállóval átellenben a térségen tanyaalakú ideiglenes épület állt.


Bővebben


 

Szent Mihálykor kezdődik a pálinkafőzés
 

2004. október 1.


Pálinkáról írni hálás téma, hisz sokan már e szó hallatán a szájukban érzik az ital aromáját, melyet enyhe "torokkaparás" követ. Van aki azért iszik, hogy beszélhessen, de vannak néhányan akik azért beszélnek, hogy ihassanak. Mint az italok zömére, a pálinkára is vonatkozik, csak kis mértékben orvosság! A "nagy öregek" szerint egy liter sem használ jobban, mint egy pohár.


Bővebben


 

A boldog mosolyért
A dévai gyermekvédelmi központban

2004. október 1.


A hírhedt nehézséggel épült magas Déva vára alatt, egy majd félévszázada elhagyatott romos kolostor, két lelakott szocrealista panel blokkház és egy igénytelen pléh raktárbázis alakult át alig kilenc év alatt, egy több mint négyszáz árva magyar gyermeket befogadó, igényesen és korszerűen kialakított gyermekvédelmi központtá, amelyben önfeledten mosolygó gyermekek, küldetéstudattal bíró nevelők, és egy megkapóan egészséges szellem található.


Bővebben


 

Mátraházai kalandunk
 

2004. október 1.


A Felsőpárti Református Nagytemplom lelkipásztorai és néhány segédtanár hittanos tábort indítottak Mátraházára.

Eleinte kissé vonakodva mondtam igent a meghívásra, mert azt gondoltam, mit lehet csinálni egy ilyen helyen. Imádkozni meg énekelni?

De nem csak ebből állt! Rengeteg kirándulás, verseny, próba állt a tábor terveiben.


Bővebben


 

Egy szál gyertya a gyermekekért
Ugrókötél, csárdás és emlékezés

2004. október 1.


A Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma 61. sz. Szentesi Szervezete és a Szabadidős Sportklub gálaműsort rendezett a gyermekek világnapja alkalmából szeptember 23-án a Tóth József Színházteremben. A nézőtér szinte színültig megtelt, hiszen sok-sok gyermek, pedagógus, szülő és nagyszülő volt kíváncsi a nagyon színvonalas és érdekes műsorra.


Bővebben


 

Tolvaj járt az intenzíven
 

2004. október 1.


Nem beteglátogatás céljából kereste fel a kórház intenzív osztályát egy ismeretlen tettes 27-én. A tolvaj a nővérszobát látogatta meg, ahonnan két kórházi dolgozó pénzét, okiratait, bankkártyáját vitte magával.

Eljárás indult egy fiatalember ellen, aki az elmúlt héten péntekről szombatra virradóra a Rákász-diszkó előtt az utcán tört üvegeket, majd a közlekedési táblákat is megrugdosta. A rongálás azonban nem folytatódott, mivel a kiérkező járőrök "lekapcsolták" a férfit.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2004. október 1.


  • Jókai bableves
  • Diós ostya


Bővebben


 

Olimpikonokkal találkozott
 

2004. október 1.


Képünkön: Az olimpiai bajnok sportlövő Igaly Diánával.

Múlt heti számunkban olvashattak arról, hogy szeptember 12-én köszöntötték az olimpián részt vevő Szentest képviselő sportolókat. A Kossuth téren ünneplő közönség az Athénból ezen a napon hazaérkező Cseuz Lászlót is üdvözölte. A hivatalos ceremónia után sajtótájékoztató következett a Galéria kávéház és étteremben, ahol Cseuz tanár úrtól hallhattunk az olimpiai eseményekről és a hazafelé útról.


Bővebben


 

Nyolc között a kupában
 

2004. október 1.


A papírformának megfelelően a Legrand-Szentesi VK férfi vízilabdacsapata magabiztosan jutott tovább a Magyar Kupa csoportküzdelmeiből. A "C" jelű négyes mérkőzéseit rendezték egy hete városunkban, és ezeken a találkozókon két győzelem és egy döntetlen volt Vidumanszky László tanítványainak mérlege. Berkiék győzelemmel indítottak a Bánki Donát ellen (16-0), majd egy sokkal komolyabb mérkőzés következett a BVSC-vel. A mieink több góllal is vezettek, ám a végén meg kellett elégedniük a döntetlennel (5-5). A vasárnapi matinén ismét gólerős volt a Legrand játéka, 12-2-re "mosták le" a MAFC-ot. A csapat legeredményesebb góldobói. Berki és Szebeni voltak előbbi nyolc, utóbbi hét gólt szerzett három találkozón. A Vízilabda Szövetségben hétfőn elkészítették a MK negyeddöntőinek párosítását. A Legrand-Szentes kifogta az egyik "nagy halat", az alaposan megerősödött Eger gárdáját. Az első mérkőzést - lapzártunk után - Egerben játszották, a visszavágóra október 2-án, szombaton a női mérkőzés után, 12 óra 30 perckor kerül sor az uszodában.

H. V.

 


 

Szenior úszók
 

2004. október 1.


A nemrégen alakult Csongrádi Szenior Úszó Klub első alkalommal, szeptember 11-én és 12-én rendezett versenyt. Az időjárás is kedvezett az úszást kedvelőknek. A Szentesi Delfin ESC versenyzői is részt vettek és az alábbi eredményeket érték el.


Bővebben


 

OB I-es női rajt szombaton
 

2004. október 1.


Képünkön: Sipos Edit és Kisteleki Dóra. (Fotó: Vidovics Ferenc)

Október másodikán, szombaton kezdetét veszi a női vízilabda OB I 2004-2005-ös idénye. A Szentesi VK Kozák László irányításával vág neki a szezonnak, ám nem csak az edzői székben, hanem a játékosok között is felfedezhetünk új arcokat. Tulajdonképpen nem is új játékosokról van szó, hiszen Sipos Edit és Kisteleki Dóra is szerepelt már a Szentesben, visszatértükkel egyértelműen "izmosodott" a gárda.


Bővebben


 

Dzsúdó
 

2004. október 1.


Szeptember elején Baján rendezték meg a dél-magyarországi regionális nyílt cselgáncs bajnokságot a 10-14 éves korcsoportoknak, ahol a Petőfi DSE sportolói az alábbi eredményeket érték el: 1. Dékány Dóra (Petőfi isk.), 2. Gardalits Marcell (Kiss Bálint isk.), Fekete Árpád (Koszta J. isk.), Nagypál Katalin (Petőfi isk.), 3. Bartók Gábor (Kiss Bálint isk.), Német László (Petőfi isk.), Kis Koppány és Mészáros Csaba (Deák F. isk.), 5. Bencs Ferenc és Fekete Emil (Kiss Bálint isk.). Edző: Tóth Béla.

 


 

Dupla hármas
 

2004. október 1.


Küzdelmes mérkőzést és győzelmet várt a Salgótarján elleni bajnokitól Török László a Szentesi TE labdarúgó-csapatának vezetőedzője. Tökéletesen igaza lett a mesternek, hiszen a 3-0-ás siker ellenére bizony alaposan meg kellett küzdeni a három pontért. Gólszerzők: Koncz, Kislőrincz (11-esből), Márics. Török László vegyes érzésekkel értékelte a látottakat. Az eredménnyel igen, a mutatott játékkal már kevésbé volt elégedett, feledhetőt produkált a csapata.

Vasárnap délután 15 órakor a Gyula látogat Szentesre, ez a játék azonban kevés lesz a győzelemhez a tréner szerint. Tóth Csabára nem számíthat sárgalapok miatt a hétvégén, így ismét a kezdőben kaphat helyet Tóth-Kovács Tamás. Török László bízik benne, hogy sokat javulnak majd egy hét alatt, és teljesen más játékot láthatnak kedvenceiktől a drukkerek, akiktől a viszonylag gyengébb játék esetén is több bíztatást vár. A szurkolók közül sokan nem tudják, hogy 1983. január 1-je után született játékosok közül kettőnek mindenképpen pályán kell lennie, erre is gondolnia kell a csapat összeállításakor.

H. V.

 


 

Jól kezdtek Baranyában
NB I-es női futsal

2004. október 1.


A Szentesi Futsal SC amazonjai is elkezdték a 2004-2005-ös bajnoki idénybe a pontgyűjtést. Tizenkét együttes vágott neki a sikeres szereplésnek, három négyes és ötös csoportban. A Kurca-parti hölgyeknek Pécs, Tatabánya, Tolna és Ecsegfalva csapatai ellen kell kiharcolni a minél előkelőbb helyezést. Ennek érdekében meg is tették az első lépést. Pécsre látogattak, ahol az alapszakasz első fordulóját rendezték. A Baranya megyei városban a következő eredmények születtek: Tatabánya-Szentesi Futsal SC 6-6 (3-4). következtek, s 6-5-re fordítottak. A hat szentesi gólon Siha (3), Milovanovics, Juhász és Körmöczi osztozott.


Bővebben


 

Büszkék vagyunk!
 

2004. október 1.


A Szentesi Kinizsi TE elnökeként ezen a fórumon is gratulálok Bertók Robinak a Szentesi Kinizsi TE ökölvívó és kickbox szakosztály vezetőjének, hogy ismét nagyot tett önmagáért, az egyesületéért, a városért és az országért! Ismét bebizonyítottad, hogy Szentesen nemcsak egy sportág létezik, hanem mások is érnek el világraszóló eredményeket. A fényesen csillogó két világbajnoki aranyérem, melyeket Bázelben szereztél Szentes sportsikereinek olyan állomása, mely méltán lehet követendő példa a magyar és ezen belül a szentesi fiatalok számára. Eddigi pályafutásodhoz a Szentesi Kinizsi TE valamennyi tagja nevében gratulálok, további szép eredményeket és sok sikert kívánok. Eredményedet remélem a város sportközvéleménye, a város vezetői megfelelően fogják értékelni és a további céljaidat támogatni. Gratulálok! Garai Sz. Imre a Szentesi Kinizsi TE elnöke.

 


 

Veszettség elleni védekezés
 

2004. október 1.


A veszettség gyógyíthatatlan, embernél, állatnál egyaránt halálos kimenetelű betegség. A betegség legfőbb terjesztője a róka.

A védekezés leghatékonyabb, legkorszerűbb módszerét - a rókák veszettség elleni vakcinázását - Európában évek óta sikerrel alkalmazzák. 1992 októberében hazánkban is megkezdődött a rókák vakcinázása. Első alkalommal a nyugati határövezetben; az osztrák határtól számított kb. 25-30 km-es sávban került kihelyezésre a csalétek-vakcina.


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz