<<< Vissza

Egy szál gyertya a gyermekekért
Ugrókötél, csárdás és emlékezés

2004. október 1.

 
A Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma 61. sz. Szentesi Szervezete és a Szabadidős Sportklub gálaműsort rendezett a gyermekek világnapja alkalmából szeptember 23-án a Tóth József Színházteremben. A nézőtér szinte színültig megtelt, hiszen sok-sok gyermek, pedagógus, szülő és nagyszülő volt kíváncsi a nagyon színvonalas és érdekes műsorra.

Először egy fergeteges bemutatót láthattunk a maklári ugrókötél világbajnok csapattól. A roppant ügyes és mozgékony lányok húsz percen keresztül szórakoztatták a közönséget. A négy világbajnokságot nyert leány és hat csapattársuk olyan könnyedén ugrált a kötél alatt és felett, mintha csak játék lenne számukra az egész. Pedig valószínűleg rengeteg gyakorlás előzte meg azt az összehangolt csapatmunkát, amelyet a színpadon láthattunk.

A vidám műsorszám után ünnepi megemlékezés következett. Szirbik Imre polgármester az ugróköteles lányok produkciójával kapcsolatban megjegyezte: sok izzadság és talán könnycsepp is legördülhetett a lányok arcán, amíg a gyakorlatokat tökéletesen begyakorolták, hogy ezzel hírnevet szerezzenek településüknek, és a fellépések során a közönséget szórakoztassák. A szórakozás közben pedig valószínűleg eszünkbe sem jut, hogy tőlünk ötezer kilométerre néhány héttel ezelőtt olyan tragédia történt, amely a világtörténelemben egyedülálló, és bízzunk benne, hogy az is marad. Egy iskolai tanévnyitó ünnepségen brutális terrortámadás következtében több száz gyermek meghalt. Az éhező gyerekekről sem szabad megfeledkeznünk ezen a napon, akiknek nem a játék a legfontosabb, hanem az, hogy legyen családjuk, és legyen mit enniük.

A polgármester megköszönte azoknak a felnőtteknek a közreműködését, akik segítettek a gálaműsor megszervezésében. Munkájuk elismeréseként oklevelet, ajándékot és a hölgyeknek virágot adott át. Elismerésben részesültek: Gáspár Edit, Kis-Rácz Antalné, Magyar Mária, Vági László, Kruzslicz Pál, dr. Dobos András, Keller János, Nagy Sándor, Horváth Zoltán, Korcsik János, Győri József és Matiscsák László.

A szegvári Dobbantó Néptáncegyüttes gyermekcsoportjának bemutatóját láthattuk ezután. A fiúk és lányok kipirult arccal járták a csárdást a színpadon, suhantak a szoknyák, koppant a csizmák sarka, repkedtek a lányok hajfonatai.
A tánc keltette jó hangulat után azonban ismét szomorú téma következett: a gyerekek fogtak egy-egy gyertyát, meggyújtották, és a nézőkkel együtt állva emlékeztek meg a világ tragikus sorsú gyermekeiről. A gálaműsor után megkoszorúzták a gyermekbarát emlékkövet a Széchenyi ligetben.

M. A.


<<< Vissza