<<< Vissza

Örömzene, blues-rockban

2004. október 1.

 
A nyár elmúltával pezsdülni látszik a rock-élet városunkban. Mindez nem csak a koncertek mennyiségében, hanem azok minőségében is megnyilvánul. Mostanában néhány olyan zenekar látogatott el (illetve jönni fog) hozzánk, amelyek ha nem is értek el az országos ismertségig, de tudásuk, tehetségük alapján az élvonalban, vagy annak közvetlen közelében lenne a helyük.

Ilyen a négy fiatalból álló, Virga Negra nevű, feltörekvő blues-rock zenekar is, amelynek szájharmonikása, Horváth Misi számára nem ismeretlen a Buffalo söröző, ahol szeptember 18-án felléptek, hiszen két éve, a Mini vendégeként játszott már itt.

A csapat 2001-ben alakult. Többször felléptek Tabánban. Állandó klubjuk van Budapesten, és az idén ők nyitották a nemzetközi hírű paksi Gastroblues Fesztivál koncertsorozatát. Tavaly pedig a herflis srác a zenekar gitárosával, Borsodi Lacival együtt fellépési lehetőséget kapott a Török Ádám vezette Mini nagyszabású, Petőfi Csarnok-béli koncertjén, amelyről nem csak CD-, hanem DVD felvétel is készült. (Azon a bulin egyébként az Edda gitárosa, Alapi István, és egy másik gitáros rocklegenda, Závodi János is vendégeskedett még. A DVD-n pedig egy régebbi Mini-koncerten egyebek mellett Tátrai Tibor, Tony Lakatos és Ferenczi György is feltűnik. Nem keveredtek tehát rossz társaságba a fiúk!) Ha pedig már egy blues fesztiválról szó esett, elárulom, hogy Horváth Misi szervez egy másikat (mégpedig ingyeneset) nyaranta, Lábatlanban. Ott, ahol a gyermekkorát töltötte.

Ami pedig a zenekar muzsikáját illeti: elsősorban olyan, klasszikusnak számító blues-muzsikusok dalait dolgozzák fel (lehetőleg alaposan felpörgetve), mint amilyen Eric Clapton, B. B. King, vagy Robben Ford. Borsodi Laci virtuóz, egyéni felfogású gitárjátéka, valamint a számtalan gitár-szájharmonika párbaj teszi feledhetetlenné a koncertjeiket. Az idén a demólemezek után végre szeretnének egy saját számokból álló albumot is felvenni.

Feltettem Borsodi Lacinak a kérdést, hogy miért éppen a rétegzenének számító blues mellett tette le a voksát? Azt válaszolta: "nem minden a pénzről szól!" (Nocsak! Ilyen is létezik a mai világban?) Bár a popzenét, és a jazzt is megpróbálta, a legmélyebb érzéseket mégis a bluestól kapta.
És hogy milyen volt a szentesi koncert? Jam session-szerűen oldott hangulatú, mondhatni, kifejezetten vidám! Az asztal tetején való gitározásra például a padon való szájharmonikázás teljesen logikus válaszlépésnek bizonyult! Ahogyan az a következtetés is logikusnak tűnik, hogy láthatjuk-hallhatjuk még a Virga Negrát Szentesen. Aki ott volt, annak azért, aki pedig nem, annak azért lesz érdemes eljönnie a november 20-i bulijukra!

Olasz Sándor


<<< Vissza