<<< Vissza

Növekedett a mustármag

2004. október 1.

A szentesi Új Hajtás 102 Ifjúsági Közösség gyakorló pedagógusokból álló csoportja immár 7. alkalommal rendezte meg hagyományőrző táborát ezúttal a mártélyi Tisza-parton. A résztvevők főleg a Szent Erzsébet Római Katolikus Általános Iskola diákjai voltak, de a város más iskoláiból, sőt Budapestről is érkeztek hittanosok.

A tábor mottójául a mustármagról szóló példabeszéd szolgált, bizakodva abban, hogy az együtt töltött hét alatt elvetett értékek, egykor fává növekenek a diákok életében. A program a magyar népi kultúrára alapozódott, hiszen hagyományainkat - a népzenét, a táncot, a motívumokat, a népszokásokat - mélyen áthatja az istenhit, ezért tartás, öröm, erő sugárzik belőlük. Ebbe a világba nyerhettek betekintést a kézműves műhelyekben, ahol a szalmafonás, nemezelés, gyöngyfűzés, batikolás és fonások különböző technikáit sajátíthatták el, de lehetett íjászkodni, sőt - a fiúk nagy örömére - kovácsolni is Tatár András kovácsmester műhelyében, ahol a bátrabbak beláthatták a nagy igazságot, miszerint: "addig kell ütni a vasat, amíg meleg." A kézműveskedés, a Tisza-parti bátorságpróba, népi játékok mellett a mulatság sem maradhatott el: Balla Tibor és zenésztársai nyenyerén "tekerték" a talpalávalót, mire a táborozók dél-alföldi táncokat lejtettek.

Az estéket a gyerekek által színre vitt népmesék tették fergetegessé s a tábortűz melletti nagy éneklések hangulatossá. A tábor lehetőséget teremtett a közösségi élet örömeinek megtapasztalására, saját maguk mélyebb megismerésére, mert ahhoz, hogy hinni tudjanak Isten szeretetében, ismerniük és szeretniük kell önmagukat, így válhatnak képessé arra, hogy másokat is megismerjenek, szeressenek.

A táborban több mint 60 gyermek vett részt, akik ugyan járnak az iskolában hittanórára, de többségük nem tapasztalja meg családján belül a hitből fakadó élet harmóniáját. Ezt a hiányt kívánta pótolni a tábor, alkalmat adva a meghitt közösségi légkör megélésére, a keresztény élet örömének, szépségének megtapasztalására.
A tábort a németországi Renovabis alapítvány támogatta.

Murányi Hajnalka-Palásti Ágnes


<<< Vissza