<<< Vissza

Tanirodában gyakorolhatnak

2004. október 1.

 
A Zsoldos Ferenc Szakközépiskola és Szakiskola szeptember 24-én taniroda megnyitó ünnepséget rendezett. Először Arnót Edina, 10. b osztályos tanuló előadásában egy szép Váci Mihály verset hallgathattunk meg. Ezután Dongó László igazgató köszöntötte a vendégeket, külön kiemelve Nagy Lászlót, a Nemzeti Szakképzési Intézet főigazgatóját, Ott Józsefet, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnökét, Szirbik Imre polgármestert, Szűcs Lajos alpolgármestert, és Pálfalvi Zsoltot, az OKÉV Rt. Regionális Igazgatóságának igazgatóját.

Az iskola történetének egy jelentős eseménye adta a mai ünnepség apropóját. Az 1998-99-es tanévben indult be a Világbanki Program keretein belül a kereskedelem-marketing és a közlekedés szakmacsoportokban a szakközépiskolai képzés. E program - melyhez nyertes pályázóként csatlakozott az iskola - jelentős eszközfejlesztést, valamint a pedagógusok számára hasznos módszertani felkészítést biztosított. Már az indulás évében megfogalmazódott az iskola vezetőiben, hogy a 2002-ben érettségiző tanulóknak biztosítani kellene a szakmacsoport jellegének megfelelő továbbtanulási lehetőséget az intézményen belül. Így indult be a kereskedelmi technikusképzés.

A Nemzeti Szakképzési Intézet által kiírt országos pályázaton a Zsoldos sok más iskolával együtt egy komplett tanirodai felszerelést nyert, ezzel a szakmai képzésnek egy fontos és eddig hiányzó láncszemét sikerült pótolni. A tanirodát mintegy százhatvan tanuló fogja használni, s az itt szerzett ismeretekkel naprakész tudásra tehetnek szert.

A magyarországi tanirodák és gyakorló cégek jelenleg fiktív vállalkozási tevékenység alapján működnek. A gyakorlat során pénzmozgás, árutermelés nem történik, a folyamatok adminisztratív végrehajtása valósul meg. A valódi gazdaság szimulációja fejleszti a tanulók kreativitását, vállalkozó kedvét, a csapatmunkát. A tanulók kereskedve, gazdálkodva szerzik meg azt a gyakorlati és elméleti tudásanyagot, melynek birtokában egy valós cégnél munkába állva már nem betanítandó kezdőként, hanem önállóan dolgozni tudó munkatársként lehetnek jelen. A pedagógusok vezetési konzulenssé, üzleti menedzserekké válnak a tanirodai munka során.

Ott József fejlődésről, korszerű technikáról, sikeres pályázatokról beszélt, majd arról is szó esett, hogy a Zsoldosban folyamatosan nő a tanulói létszám, és ez minősíti, jó hírét kelti az iskolának. Az ünnepi beszéd után a szakképzési intézet főigazgatójának egy Csongrád megyét bemutató könyvet adott át.

Nagy László szerint az intézmény megérdemelte, hogy tanirodája legyen. 2003 novemberében hirdette meg a Nemzeti Szakképzési Intézet azt a pályázatot, amelynek eredménye ez a taniroda, és amely válaszként is felfogható a munka világából a szakképzést ért kritikákra. Az intézet angol és német nyelvű szakmai szótárakat is készített, melyekből az iskola is kapott. A megnyitó végén a taniroda ajtaját lezáró szalag ünnepélyes átvágására Nagy Lászlót kérték fel.

Ezután gyakorló cégek mutatkoztak be a közönségnek: a Shiva Kft. és a Beautygold Kft. A taniroda egyes asztalainál különböző cégrészlegek működtek: titkársági, értékesítési, beszerzési, pénzügyi, számviteli és humánpolitikai osztályok. A tárgyalóteremben üzleti tárgyalás zajlott, a humánpolitikai osztályon állásinterjúk, a többi osztályon pedig a napi munkavégzést láthattuk, melyet a nagyon ügyes és talpraesett diákok végeztek, teljesen életszerűen.

M. A.


<<< Vissza