<<< Vissza

Bővíteni kell a Kiss Bálintot

2004. október 1.

 
A Kiss Bálint Református Általános Iskolában idén szeptemberben 405 gyerek ült az iskolapadba, ez a nagy létszám kihatással volt a tanévkezdésre is.

A nyár folyamán jelentős felújítás zajlott le az intézményben annak folytatásaként, ami az év elején megvalósult. Akkor egy új tantermet avattak, most többet is korszerűsítettek, kialakítottak egy foglalkoztató szobát a fejlesztőpedagógusnak, valamint az iskolai ebédlő is száz személyesre bővült. Karikó-Tóth Tibor igazgató szerint az iskola feszegeti a kereteit, emiatt további bővítésre van szükség. Négy új tantermet szeretnének kialakítani, ennek érdekében be is adtak egy pályázatot.
Az idei tanévben érkezett a tanári karba egy teljes állású fejlesztőpedagógus, kinek foglalkoztatása a minőségi szemlélet miatt szükséges, magyarázta az igazgató. A gyerekek között sokan vannak, akiknek speciális képzési formára van szükségük, s a fejlesztőpedagógus feladata szeptemberben az volt, hogy az első hat évfolyamot felmérje, s akiknél valamilyen tanulási zavart észlelt, a megfelelő helyre irányította, vagy már el is kezdte velük a képzést. Gyesről visszaérkezett kolléganőket is köszönthettek szeptemberben, egy nyugdíjba vonuló munkatársuk helyére pedig átigazolt hozzájuk egy testnevelő tanár a Klauzál-iskolából. A részmunkaidős munkatársakat is beleszámítva harminchárom pedagógus foglalkozik a gyerekekkel. A megnövekedett létszámot úgy kell ellátni, hozzá a hátteret biztosítani, hogy a gyerekek ne érezzék meg, - fejtette ki Karikó-Tóth Tibor.

A tavaly indult, három éves Comenius Nemzetközi Program keretében májusban Franciaországban lépett fel az iskola harminc fős kórusa, jövőre Németország és Svédország a céljuk. A koncertek előkészületei már zajlanak, így a héten román, német, francia és svéd vendégei is voltak az iskolának. Már most kezdik előkészíteni a 2006-os programot az iskolában, amikor is a Kiss Bálint lesz a házigazda. Ehhez a programhoz kapcsolódik, hogy egy pályázatukra több, mint 6000 eurós támogatást kapott az intézmény.

Az iskolában végrehajtott felújításokat jelentős mértékben az iskola tartalékából sikerült megvalósítani. Ez a nyáron három és fél millió forintot jelentett. Pályázati támogatásból inkább az eszközfejlesztés terén igyekeztek előre lépni. A Tiszántúli Református Egyházkerülettől több, mint kétmillió forint érkezik erre a célra. A szentesi református iskola önállóan gazdálkodó intézmény, tehát sokkal naprakészebbek tudnak lenni a pályázatoknál, mint az önkormányzati iskolák. Nem maradtak ki az iskolatej-akcióból, s az igazgató szerint példaértékű az önkormányzat hozzáállása ehhez a kérdéshez.

Az iskola melletti volt játszótér ügye régi vesszőparipája Karikó -Tóth Tibornak a képviselő-testületben. Kérdésünkre azt válaszolta, bízik abban, hogy a nagytemplom rekonstrukciója és a Kossuth tér átépítése kapcsán az egyházzal közösen gondolkodva lesz lehetőség kisebb pihentető játékok elhelyezésére a környéken, mert játszótérből sosem elég.

Darók József


<<< Vissza