<<< Vissza

Tarka lombok titkai

2004. október 1.

 
A színes levelű fák és cserjék - ha ötletesen rendezzük el őket - különleges színhatással dobhatják fel kertünket. A színanyagok képződését a fény szabályozza. A tenyészidőszak során a rendelkezésre álló fény erősségével és a megvilágítottság hosszával együtt a levelek színe is változik. Például a félárnyékba ültetett piros levelű cserjék nemegyszer megzöldülnek. Hasonló jelenség játszódik le a sárga levelű növények esetében is, melyek fiatal hajtásai kihajtáskor intenzív aranysárga színűek, majd később a megnövekedett klorofill koncentráció miatt zöldessé válnak. A lombhullatók esetében a sárga színanyagok jelenléte semmiben nem befolyásolja a növény életképességét, télállóságát.

A tű- és pikkelylevelű örökzöldeknél a sárgafoltos fajták nyáron az erős napsugárzás hatására megéghetnek, ill. télen külön fagyvédelmet igényelnek. A tarka levelű fajták általában spontán rügymutációk révén alakulnak ki, amit a szemfüles kertészek vegetatívan tovább szaporítanak.

A lassan elérkező őszi lombszíneződésekor a klorofillok, a keményítők és a fehérjék lebomlanak, majd a törzsben, vesszőben, gyökérben raktározódnak. Egyes pikkelylevelű örökzöldekre jellemző, hogy télen - különösen a napos oldalukon - megbarnulnak. Ilyen esetben nincs ok az aggodalomra, mert a télen betegnek hitt növények tavasszal újra kizöldülnek.

A természet őszi ragyogását élvezhetjük, ha néhány szépre színeződő fával, vagy bokorral gazdagítjuk környezetünket. Ha olyan növényeket választunk, amelyen színes termés is van, dupla az élvezet, sőt még téli eleséget is biztosítunk kerti madarainknak. A színek megfelelő összeválogatásával némi támpontot ad az alábbi lista. A leggyakoribb fák, cserjék jellegzetes őszi színei.

Sárga: ezüstjuhar, fűzfa, hársfa, nyárfa, nyírfa, tulipánfa, virágos kőris.

Vörös: berkenye, cserszömölce, galagonya, Júlia borbolya, keskeny levelű kőris, korai juhar, vadszőlő.

Díszítő értékű termések: hóbogyó, tűztövis, berkenye, díszalma, galagonya, madárbirs, szivarfa.

Vöröses-barna: bükkfa, tölgyfa, platánfa, vadgesztenye.

Bordó: veresgyűrű som.


<<< Vissza