<<< Vissza

Nem bírnak a "Móriczcal"

2004. október 1.

 
Még tavaly feladatul kapta a Szentes és Vidéke Ipartestület vezetősége: vizsgálja felül, hogyan tudnák birtokba venni régi székházukat. A város vezetése ugyanis kinyilvánította készségét arra, hogy átadja az épületet. Az iparosok körében bizottság alakult a Móricz Zsigmond Művelődési Ház állagának felmérésére.
A grémium tapasztalatairól a szeptember 17-ei éves taggyűlésen számolt be Bőhm Sándor ipartestületi elnök, a jelenlévőknek ekkor kellett dönteni arról, hogy átveszik-e a Móricz Zsigmond Művelődési Ház épületét, vagy nem. Átvételére az iparosok (a városvezetéssel egyeztetve) három konstrukciót dolgoztak ki:

A): a volt ipartestületi székház tulajdonjogát megszerzik. Azzal együtt értékesítik a jelenlegi Arany János utca 25/A szám alatti ingatlanukat és az érte kapott vételár maradványát az új székház felújítására fordítsák.

B): az elnökség kössön 99 évre térítésmentes bérleti megállapodást a helyi önkormányzattal a volt székházra. A tartós bérleti szerződés megkötése esetén az Arany János utcai ingatlant bérbe adják, s a gazdálkodási tartalékból pályázati célra 3 millió forintot felhasználnak.

C): az ipartestület gazdálkodási lehetőségeit figyelembe véve a tagság nem járul hozzá sem a tulajdonjog, sem a bérleti jog megszerzéséhez.

A lehetőségeket átgondolva, a "B" pontban vázolt variáció olyan kedvező feltételeket teremt, amelynek megszavazása esetén nem kellett volna építményadót fizetni az iparosoknak, a felújításra közösen pályázhatnak a várossal, ez esetben csak az önrészt kell állniuk. Az "A" variációnál a kötelező terhek (adó, illetmény) befizetése riasztotta el az iparosokat, ráadásul a felújítási költségek is őket terhelik. A "C" pont pedig egyértelműen az épületről való lemondást jelenti.

A vitában sok érv hangzott el a székház mellett és ellene. Csernus Lukács László a tartós bérleti szerződés megkötésére tett javaslatot, azzal a másoknak is tetsző gondolattal, hogy az épületet meg kell tölteni rendezvényekkel. Vidovics Ferenc elmondta, közben felnőtt egy generáció, amely már régen nem iparos-székházként emlegeti a "Móriczot". Megvenni, felújítani - gondolkodott el az órásmester, azzal nem bír a testület. Az előző hozzászólóval egyetértve a "B" változat elfogadását javasolta. Kálmán János soha vissza nem térő alkalomnak nevezte a lehetőséget. Okos, reális tervezéssel fenn tudjuk tartani az épületet. Gyermekeinkre, unokáinkra is gondoljunk a szavazásnál - fűzte hozzá.

Összefogással a "B" tervnek van jövője - csatlakozott a hozzászólókhoz Földvári N. Sándor, akinek az anyai nagyszülei is iparosok voltak, s mint mondta, kötődik az iparosházhoz. Úgy látja, a város vezetésével fönn lehet tartani az épületet. Ha kell, a munkáját is fölajánlja az ügyért. Bízik abban, hogy az iparosság létszáma is növekszik, ahhoz pedig szükségük van a nagyobb épületre. Kádasi Zoltán kitért arra, hogy nyolc évvel ezelőtt könnyebb helyzetben voltak, mégis leszavazták a "Móriczot". Azzal érvelt, hogy Árpádhalma kisebb település, mint Szentes, ott működik a Rendezvényház. Szükség lenne rá, de befektetés nélkül nem szabad belevágni.

És jöttek az ellenérvek. Vass Istvánt az anyagiak késztették arra, hogy a "C" változat mellett tegye le a voksát. Sajnos, egyre fogy az iparosság, így sem értelmét, sem a jövőjét nem látja a visszavételnek. Mint mondta: fél attól, hogy az a kevés tőke, amivel az ipartestület jelenleg rendelkezik, az is rámegy a régi székházra. Nem lehet érzelmi alapon megközelíteni a kérdést - hangzott el következő vélemény. - Tiszteletben tartom az idősebbek érveit, a számadatok ismeretében ebbe bele fogunk rokkanni. Az ott lévő szakkörök fizetésképtelenek - jelentette ki Kovács Tibor. Bubor László a művelődési ház átvételéről, felújításáról és fenntartásáról kapott számadatokat kevesellte. Kijelentette: csak azok birtokában tud jó döntést hozni, mivel a "Móricz" működtetése egy nagyon összetett feladat, tanulmányt kell írni a fenntartásáról.

A szavazás hosszas procedúrájában egyik lehetőség sem kapta meg a jelenlévők (150 iparosi tagságból 40-en jelentek meg a taggyűlésen) 50 százalék plusz 1 szavazatát. Bőhm Sándor elnök sajnálkozva jegyezte meg: lassan 15 év telt el, s továbbra is függőben marad az egész. Hasonlóan vélekedett a dologról ifj. Csendes Lajos alelnök, aki a voksolást követően megjegyezte: sajnálja a történteket, már csak azért is, mivel nagyon sok munkájuk fekszik benne.

Lovas József


<<< Vissza