<<< Vissza

Megvágják a vállalkozókat

2004. október 1.

 
Új érdekvédelmi szervezet toboroz tagokat országszerte. Azzal az elképzeléssel, hogy képviseletet vállal. A fővárosi székhelyű szervezet telefonon hívta, illetve hívja fel a vállalkozókat, mondván, erkölcsi bizonyítványt állítanak ki a vállalkozóról. A főállásúaktól 12 ezer 500 forintot, a másodállású vállalkozóktól 9 ezer 500 forintot kértek előre. A szentesieket Mindszentre várták, a polgármesteri hivatal tanácskozótermébe. Bekértek minden, a vállalkozás működéséhez szükséges iratot. A vállalkozókról pontos információkat szereztek. Tudták a címüket, tudtak foglalkozásukról.

A Szentes és Vidéke Ipartestület gyűlésén felvetődött mindez. A Mindszentet is megjárt vállalkozók beszámoltak a történtekről. "Azt mondták, lejárt az erkölcsi bizonyítványom. Két év alatt?" - csodálkozott el egyikük. "Cégbírósági bejegyzést kértem. Mire a válasz: ő azt nem adhat. Mondtam, innentől nem tárgyalunk. Honnan vette a nevünket, a címünket?" - így a másik.
Az ipartestületi vezetők meglepődtek a hír hallatán, hiszen szervezetük immár 120 éve látja el az iparosok érdekvédelmét, ráadásul olcsóbban.

Szűcs György, az IPOSZ elnöke a következőket válaszolta a felvetésekre:

- A vállalkozókat mindenki megpróbálja baleknak nézni. Azt hiszik, a demokráciában mindent szabad, míg le nem lepleződnek. Az országban nyomon követik őket. A megyében a mindszenti jegyző tiltakozására vissza kellett fizetni a pénzt a beszervezett embereknek. Miért éppen Mindszentre hívták őket, és honnan vették a szentesi iparosok címét? Tessék utánanézni. Vonul végig az országban, a legfőbb ügyészségig elmentünk vele, mondták: nem szabályellenes. Mit akarnak tenni? Adnak egy etikai minősítő tanúsítványt, de nem nézik meg, mióta vagy, milyen vállalkozó vagy, van-e ügyed, vagy valami, adsz 12 és félezer forintot. Azt mondja: védelmet ad. Az egyesület a Magyar Köztársaság törvénye alapján működik, az IPOSZ nem támogatja. Álláspontunk: vigyázzatok emberek, szélhámosok vannak közöttünk!

Az Iparosok Országos Szövetsége központjából az alábbi indoklást küldték el a Fővárosi Főügyészséghez.
Az Iparosok Országos Szövetségéhez a tagszervezeteinktől 2003. októbere óta jelzések érkeznek arról, hogy az Építőipari Fogyasztók Érdekvédelmi Egyesülete megkeresi építőipari vállalkozást végző tagjait és egy úgynevezett "Etikai tanúsítvány " megvásárlására hívják fel őket. Az etikai nyilvántartásba való belépés önkéntes ugyan, de mint tagjaink jelezték: jogvédelmet, tartozást, behajtást, stb. is ígérnek vele, ami egyébként a szolgáltatás-igénybevételi lapon nem szerepel. A belépőknek kiadnak egy szóróanyagot is, amelyben többek között a fogyasztók számára az a tény lehet az egyik legfontosabb szempont a szolgáltatók kiválasztásánál, hogy a gazdálkodó szervezet birtokában van-e az általuk kiállított "Etikai tanúsítvány", az objektív szakmai és etikai referencia eszköze.

Az Építőipari Fogyasztók Érdekvédelmi Szervezete szövetségünk megítélése szerint megtéveszti a fogyasztók döntését, mégpedig azért, mert azon kívül, hogy a vállalkozás befizeti a 12 ezer 500 forintot az etikai tanúsítványért, nem végez semmilyen olyan tevékenységet, amely a vállalkozás működését, illetve szakmai minősítését egzakt módon elvégezné. Ennek alapján aggályos az egyesület azon megállapítása, hogy az általa kiállított "Etikai tanúsítvány" objektív, szakmai és etikai referencia eszköze.

A fogyasztókat azért is megtéveszti ez, mert a vállalkozás minősítése nélkül állítja, hogy a vállalkozás kiválasztásánál az "Etikai tanúsítvány" a fogyasztók segítségére lehet, holott mint már jeleztük ilyen irányú minősítésre nem került sor. Megítélésünk szerint ezzel az Építőipari Fogyasztók Érdekvédelmi Egyesülete kimeríti az 1996. évi LVII. tv. 8. §-át, amely tiltja a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolását. Szövetségünk megítélése szerint az 1989. évi II. tv. 2§ (3. bekezdésében) tiltott tevékenységet is folytat az egyesület, mivel a befizetett összegek - minden előzetes munka nélkül - gazdasági, vállalkozási tevékenység végzését kimeríti melyet a jogszabály tilt. A fentiek alapján kérjük, hogy a továbbiakban szíveskedjenek eltiltani az Építőipari Fogyasztók Érdekvédelmi Egyesületét az "Etikai tanúsítvány" kiállításától, ill. annak pénzért való árusításától.

Szűcs György
IPOSZ elnök


<<< Vissza