<<< Vissza

Nyitott, érthető, szerethető párt

2004. október 1.

 
Az Alföld négy megyéjének szocialistái találkoztak Szentesen. Az MSZP elnökjelöltjeire voltak kíváncsiak. A bemutatkozásukra. Hogy miért éppen Szentesen rendezték meg a gyűlést? Szekeres Imre azt mondta erre, ő csak örül ennek, mivel több alkalommal járt a településen, s a szívéhez nőt a város.

A sorrendet megállapító sorsoláson az egyes számot kihúzó jelölt kijelentette: meggyőződése szerint az alföldi embereken nagyon sok múlik majd a választáson. E tájon dől el az egész. Hogy ki lesz az elnök. Nem elég, hogy jól kormányozzanak, ahhoz kell egy vonzó párt is. Fontos, hogy az együttműködés a választókörzetek, a települések és a pártközpont között jobb legyen. Fel kell készülni arra, hogy a választásokon a szocialista párt jól szerepeljen. Erőtől, gondolattól és emberi kapcsolattól gazdag legyen.

Hiller István is a változtatás mellett tette le voksát. Három gondolatot jelölt meg: a szocialista párt legyen nyitott, érthető, szerethető párt. Akkor lehetnek sikeresek, ha a párt nem önmagával foglalkozik, hanem képes kifelé is figyelni. Egy olyan pártban gondolkodik, amely maga köré képes gyűjteni a civil szervezeteket, s képes feltárni azt, hogy az országban mit lehet kihozni tehetséggel és szorgalommal. - Október 15-én fasiszták tüntetnek Magyarországon. Azt szeretném, hogy a szocialista párt legfelsőbb döntéshozó fóruma, a kongresszus kimenjen az utcára, hívjon minden demokráciában gondolkodó tisztességes magyart. Álljunk ki a fasizmus ellen, a demokráciáért, a sikeres Magyarországért - mondta.

Jánosi György beszédében kitért arra, hogy olyan baloldali kormányzásra van szükség, amely markánsan fölmutatja a szociáldemokrata értékeket. Munkahelyteremtésre, a szociálpolitikai támogatások teljes átrendezésére van szükség. A szegények kapjanak esélyt a felzárkózásra. Kihangsúlyozta: decentralizálni kell a központi pályázati forrásokat. Az önkormányzatokhoz, kistérségekhez mind több pénzt kell eljuttatni. Változni kell a párton belül is. Nyitni kell a társadalomban, szolgáltató párttá kell válni. A párt vezetésének támogató, erősítő kontrollszerepet kell betölteni. Új alapokra kell helyezni a szabaddemokratákkal a koalíció helyzetét: ne pozíciókra, posztokra figyeljenek, elveiket, értékeiket hozzák a kormányzatba, mert ezek állnak közel a szociáldemokráciához.

- Nem lett kormányválság, nem haltunk meg, pedig a Fidesz már hordta ránk a földet. Akkor leszünk hiteles párt, amikor pontosan megmondjuk, hogy mit akarunk, és amit akartunk, azt teljesítjük. Elfelejtettünk beszélni az emberek nyelvén. Elfelejtettük a településeket, az önkormányzatokat. A vidéket. Egy baloldali pártnak az élet kérdéseire kell választ adni - jelentette ki Toller László.

Lampert Mónika arról szólt, hogy vissza kell adni a Magyar Szocialista Párt tagjainak és választóinak a hitét. Programjából a lét-, a jog- és a közbiztonság hármasát emelte ki. Legyen munkahely, legyenek rendes iskolák, legyen erős, tisztességes szociális háló, szociális ellátás.

- Kezünkben a lehetőség, kormányon vagyunk. Egymás iránti szolidaritással kell kiállni. Felfogásomban erős elnökre, erős elnökségre, bölcs választmányra, lelkes, a hitében megerősödött aktív tagságra van szükség. Meg kell dolgozni a sikeres MSZP-ért - mondta.

Az 5-5 perces programbeszédeket követően a jelöltek kérdésekre válaszoltak.

L. J.


<<< Vissza