<<< Vissza

Idősekről gondoskodni

2004. október 1.

 
"Szeressétek az öregeket. / Adjatok nekik szeretetet. / Legyen hozzájuk szép szavatok. / ..." Varsányi János szívhez szóló szavai az idősek világnapján hangzottak el. A szerző maga is idős ember, 86. életévét tapossa az idén. A város lakosságának 18 százaléka 60 éven felüli. A valamivel több, mint 31 ezerből. A legveszélyeztetettebb korcsoport a 70-90 év közötti népesség. Azért is, mert általában egyedül élnek. Ők azok, akik már egészségi állapotuknál fogva otthonukat sem igen hagyják el.

Róluk szólt a költemény, őket köszöntötték a Szentesi Gondozási Központ rendezvényén. A róluk való gondoskodás feladat is egyben - mondta Szűcs Lajos alpolgármester köszöntőjében. Amikor ők fiatalok voltak, ugyanúgy gondoskodtak az idősekről, mint ahogyan azt most elvárják tőlünk. Fontos az, hogyan érezzük magunkat a világban? Hiszem, minden napban van valami szép, amiért vagyunk, amiért élni érdemes. S valahol benne van a vidámság is.

Az ember igazán akkor tudja értékelni az idős kort, amikor megéli - szólt kedves szavakba öntve gondolatait Szebellédi Anna igazgatónő a jelenlévőkhöz. Majd köszöntötte a gondozási központ nyugdíjasait, hiszen az 1987 óta működő szociális intézménynek ma már hat nyugdíjas munkatársa van. Köszöntötte a klubtagokat, külön azokat az önkéntes segítőket, akik valamilyen foglalkoztatásban vesznek részt, virágot ápolnak, az étkezéseknél terítésben segítenek, stb. Ollai Istvánné a szintén klubtag Varsányi János verséből idézett meleg szavakat az ünnepeltekhez, majd ajándékokat adott át a teremben lévő öt, immár 90. évet betöltő klubtagoknak, a város önkormányzata és a maga nevében.

És következett a műsor. A gondozási központ dolgozóinak illemtan és táncórája. Benne a meglepetés: beöltözött, s a táncolók közé beállt Szebellédi Anna igazgatónő is. Mit mondjunk: nagy sikert arattak az idősek körében. Olyannyira, hogy a végén többen is megmozgatták izmaikat a táncban. Ahogyan az ebéd elfogyasztása után is beálltak táncolni. Jól érezték magukat, egészen délután öt óráig szórakoztak. A jó hangulatról gondoskodó Gajda Mihály ez idő tájt muzsikálta ki az utolsó vendéget a Központi Gyermekélelmezési Konyha ebédlőjéből.

(l. j.)


<<< Vissza