<<< Vissza

Tanévkezdés

2004. szeptember 10.

 
Szeptember 1-jén megkezdődött a tanév. A központi ünnepélyes tanévnyitó a Klauzál Gábor Általános Iskolában volt. Az iskola igazgatónőjét, Tariné Lantos Piroskát ennek kapcsán a tanévkezdésről, a pedagógusproblémákról és az évközi programokról kérdeztem.

- Szeptemberben kell bevezetnünk az új dokumentációinkat, tehát a módosított pedagógiai programot, a környezeti nevelési, az egészségnevelési és a minőségirányítási programot. Ezt minden iskola a saját profiljára, a saját lehetőségeire fogalmazta meg. A sikere attól függ, mit tudunk belőle megvalósítani. Mindehhez hozzájárul, hogy első osztályban a módosított NAT szerint kell tanítanunk, ami egy gyermekcentrikusabb tanterv. Tehát a gyerekek kreativitására, tanulási kedvének fokozására irányul, és nem a lexikális tudást hangsúlyozza, ami az eddigiekben jellemző volt. Nem lesz egyszerű az átállás, továbbképzésekre lesz szükség, hogy a régi, megrögzött dolgok után újítani tudjunk. A szöveges értékelés is nagy újdonság az iskolákban. Eddig 1-5-ig osztályoztuk a tanulókat. Az elsősöknél már szövegesen kell értékelni. A fejlődésüket kell értékelni, hogy mi az, amiből esetleg lemaradt a gyermek, és miből jó. Sok plusz feladatot hárít ez a pedagógusokra, de így a gyermek és a szülő is tájékozottabb lesz.

- Küzdenek-e pedagógusproblémákkal?

- A pedagógushelyzet minden iskolában a gyereklétszámmal függ össze. Annak, hogy mennyi gyereket íratnak be az iskolába a szülők, annak anyagi és pedagógus vonzata is van. Sajnos, a gyereklétszám országosan csökkent, tehát nálunk is kevesebb a tanulók létszáma. Jelenleg 420 diák tanul itt. Ez azzal jár, hogy kevesebb a normatíva és kevesebb pedagógusra van szükség. A legnagyobb gond az, hogy az épületet üzemeltetni kell. A gyerekszám csökkenésével a fenntartási költségek nem kerülnek kevesebbe. 18 osztályunk van jelenleg, a pedagógus létszám megfelelő.

- Milyen programokkal készülnek a tanórákon kívül?

- Idén húszéves az iskolánk, ezért ennek jegyében fogjuk a tanévet a tanórákon kívül szervezni. Minden hónapban lesz valamilyen esemény. Vannak hagyományos programjaink: társadalomtudományi, természettudományi hét és apróka hét az alsósoknak. Ezeket fogjuk kicsit ünnepélyesebbé tenni úgy, hogy igyekszünk bevonni a város többi iskoláját is. Kiemelendő iskolánk névadójának kétszáz éves születésnapja november 18-án, azt a hetet Klauzál-hétnek kereszteltük el. Az ő korával és munkásságával kapcsolatban egy tudományos konferenciát szervezünk a városi pedagógusoknak, a gyerekeknek pedig kortörténeti vetélkedőt. Ezen a héten van az iskolai diákönkormányzati nap is. Mindig decemberben van a társadalomtudományi hét Luca-naphoz kapcsolódóan, mindenféle versenyt és vetélkedőt ekkor tartunk. Az olimpiával kapcsolatban lesz egy záró vetélkedő, melyen hetedik és nyolcadik osztályosok vesznek részt, és ezt is kibővítjük városi szintre. Sulidiszkóval zárul a napunk, amit a gyerekek mindig nagyon várnak. A testnevelési munkaközösség olyan versenysorozatot tervezett, amire a többi iskolát is meghívjuk a különböző sportágakban. A tanévet suligálával szeretnénk zárni, amit Tóth József Színházban rendezünk.

Majzik Andrea


<<< Vissza