XXXV. évfolyam 36. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Papék lecsója lett a fődíjas
 

2004. szeptember 10.


Immáron harmadik alkalommal rendezte meg a Lecsófőző Fesztivált a szentesi Kertbarátok Köre és a Hunor Coop Rt., a Kála Áruház parkolójában. Az idei rendezvény - hasonlóan a korábbiakhoz - is igazán jól sikerült. Mutatja ezt az is, hogy a főzőverseny nemzetközivé nőtte ki magát, és szép számmal akadtak bátor jelentkezők, akik bemutatták főzőtudományukat ország világ előtt. Összesen 77 bográcsban rotyogott a finomabbnál finomabb lecsó.


Bővebben


 

Kerékpárút , iskolatej
A képviselő-testület előtt:

2004. szeptember 10.


Az önkormányzat a közel negyedmilliárdos forráshiányt jelentős mértékben nem tudta lefaragni. A város megszorító gazdálkodás felé néz az évvégén - jelentette ki Szirbik Imre polgármester a költségvetést taglalva. A város első embere mindazonáltal bízik abban, hogy a hiány kezelhető lesz. Ami azt jelenti, hogy hosszú távú finanszírozási hitel felvételére nem kényszerül az önkormányzat.


Bővebben


 

Október közepétől próbaüzem a Kisérben
Közös érdek a csatornázás

2004. szeptember 10.


A szennyvízcsatorna építése júniusban, a kiséri Tölgyfa utcában kezdődött. A városrészben a Hídépítő Rt. végzi a munkálatokat, melyek a cég létesítményvezetője, Lukács Zsolt tájékoztatása szerint jelenleg a Kisér több pontján is folynak egyidejűleg, így a Gergely és az Ürge utca, Rozgonyi, a Báthory, a Névtelen utcában, az Ürge és a Gógány utca között, és a Szegfű utcában. Naponta 50-60 fővel és 15 munkagéppel dolgoznak, helyi munkaerőt is alkalmaznak. A csatornavezeték építésével az önkormányzat által kért 50 %-os készültséget kell elérniük ebben az évben. A kivitelező azonban ezt szeretné 20 %-kal túlteljesíteni.


Bővebben


 

Patakiéknál családtag a virág
 

2004. szeptember 10.


Még a Kertváros kezdetét hirdető tábla előtt megtalálhatjuk a "Virágszínvonalasabb Szentesért" elnevezésű városszépítő versenyben győztes kertet. A Nagy Sándor-telep 1. szám alatt csodálható meg Patakiék háza és zöldellő udvara. A kert idilljét nem zavarja a házukhoz tartozó műhely és üzlet, az udvarban és a ház ablakában virító növényzetben sokan gyönyörködnek.


Bővebben


 

Bücker iskola, motoros repülés
A repülés története (1948-1949)

2004. szeptember 10.


Dr. Kunszeri Bélának az újból szárnyra kapott vitorlázórepülés mind több akadályt jelentett a hivatali munkájában. Massányi Sándor vezető oktató egészsége megromlott, az orvosi bizottság felfüggesztette repülési engedélyét. Az előző év gyakorlatát követve, ismét Pálinkás György oktatót hívták meg Szentesre, repülésvezetőnek. "A tábor növendékei először csak csörlésből repültek Tücsökkel, Vöcsökkel, Cimborával és Pilissel - azzal a törtszárnyú Pilissel, ami egyetlenként maradt meg a háború utáni Magyarországon, örömömre a szentesi repülőtéren. A romokból előkapart és kikalapált Bückerekkel csak később repültünk" - nyilatkozta Dienes Lászlónak, a Szentesi Élet riporterének a '49-es katonai előképző tanfolyamnak emléket állító márványtábla avatóján, a '89-ben szervezett találkozón.


Bővebben


 

Szeretetre nevelni
 

2004. szeptember 10.


Mikor e sorokkal önöket megszólítom, még nem tudom, hogy mi lesz a sorsa azoknak a gyerekeknek és pedagógusoknak, akik ama rettenetes tanévnyitón kerültek a terror poklába. Biztos vagyok, hogy önöket is megrázta és gondolkodóba ejtette az a sátáni gonoszság, mely kifejezetten gyermekeket és iskolát azért vett célba, mert tudta, hogy ilyesmivel lehet a legkétségbeejtőbb kárt okozni a lelkekben.


Bővebben


 

Harkályok a villanykarón
 

2004. szeptember 10.


Kátránnyal telített oszlopot régen helyezték el. Vezetékeket világító szerkezetet cserélték, az oszlopot nem. Benne férget észleltek a harkályok. Rendszeresen megjelennek - sok éve - oldalát, tetejét kopogtatják, éles hangjukkal figyelmeztetnek: itt vagyunk. A fa rostjainak őrzői, férgek ritkítói vagyunk. Jövetelüket, ittlétüket megszoktuk. Ők is minket. Néhány méterre szorgoskodnak... 2004. augusztus 25-én reggel hat óra tájban a harkály pár megjelent. Velük két kisebb termetű utód. Ők a villanyvezetékre szálltak. Figyelték, hogy az öregek miként vizsgálják az oszlop oldalát, tetejét.

Így ők is megtanulják a táplálkozás ezen módját. Majdan gondoskodnak a villanykarók állóságáról és gyérítik az élőfákban a férgeket. Az élővilág pillanatait öröm, élmény megfigyelni, megörökíteni. Védjük a madarakat!

Kátai Ferenc

 


 

Középiskolai oktatás
 

2004. szeptember 10.


A szentesi református egyház 1859-ben határozta el egy négyosztályos gimnázium felállítását, amely az elemi iskolai oktatástól elkülönült. Az október 1-jén megnyílt első osztály tanárául a 26. életévében járó Zolnay Károlyt hívták meg, aki a következő esztendőben egyedül oktatta az elsős és a másodikos diákokat.


Bővebben


 

Tanévkezdés
 

2004. szeptember 10.


Szeptember 1-jén megkezdődött a tanév. A központi ünnepélyes tanévnyitó a Klauzál Gábor Általános Iskolában volt. Az iskola igazgatónőjét, Tariné Lantos Piroskát ennek kapcsán a tanévkezdésről, a pedagógusproblémákról és az évközi programokról kérdeztem.


Bővebben


 

Támogatják az étkezést
 

2004. szeptember 10.


Az önkormányzat helyi szociális rendeletének megfelelően jelentős mértékben támogatja a napközis ellátásban részesülő gyermekeket. 2003-ban éves viszonylatban a támogatás összege elérte a 86 millió forintot. Ez azt jelenti, hogy a hivatal költségvetéséből az ellátottak étkeztetéséhez 25 százalékos támogatást nyújtott a város az étkezést előállítókon keresztül.

Ezen felül a különböző segélyezési formákban, külön támogatásban részesülnek a rászoruló családok. Az önkormányzat szociális érzékenységét mutatja, hogy Csongrád megye városai közül Szentesen a legalacsonyabb a napközis térítési díj mértéke.

A város továbbra is követi azt a közel tíz éve meghirdetett alapelvét, hogy az intézményeiből éhes gyermek nem mehet haza.


 

A velős lecsó íze
 

2004. szeptember 10.


Bármerre jár az ember, a lecsófesztiválról csak jó véleményeket hall. A Szentesi Mozaik internetes fórumán is szinte csak pozitív gondolatokat olvashatunk. Több ezres tömeg tolongott az Apponyi téren. Néhányukban megfogalmazódott a gondolat: a rendezvény kinőtte magát, le kéne vinni a gödörbe, azaz az Ifjúsági parkba.


Bővebben


 

A Művészetek Völgyéből
Kapolcsi utcaszínház a Kossuth téren

2004. szeptember 10.


Harmadszor volt a kapolcsi Művészetek Völgye-programsorozat résztvevője a Horváth Mihály gimnázium irodalmi-drámai tagozata. A fesztivál helyszínén tanulták be utcaszínházi előadásaikat, melyek nem csak az ottani érdeklődők előtt júliusban, hanem szeptember elején itthon a Kossuth téren is sikert arattak.


Bővebben


 

Lélekutak
 

2004. szeptember 10.


Rovatunk állandó vendége Kiss Gabriella, klinikai szakpszichológus, a CSSK Pedagógiai Szakszolgálatának vezetője. E heti témánk a gyermekkori depresszió.

A depresszió, mint betegség tíz éve vonult be a köztudatba. A gyermekkori depresszió azonban "idegentest" társadalmunkban. A gyermekkor ugyanis, sarkítva persze: napfény, kacagás, sok csoki esetén szuvas fog.


Bővebben


 

Harminc éve a közigazgatásban
 

2004. szeptember 10.


Sipos Ferencné azok közé a közszférában dolgozók közé tartozik, akik augusztus 19-én, a városházán vehették át a munkájukért járó elismeréseiket. A polgármesteri hivatal ügyintézőjeként nap mint nap segít az embereknek szociálpolitikai ügyeik intézésében.

- Mióta dolgozik a hivatalban?

- Harminc éve dolgozom a közigazgatásban. 1974. július elsején a járási hivatalnál kezdtem, annak megszűnésekor kerültem át a városi tanácshoz, a szociálpolitikai osztályon pedig 1989. szeptember elseje óta vagyok, ügyintéző. Az osztályon belül a mozgáskorlátozottak, ápolási és hadigondozási ügyekkel, a felsőoktatásban tanulók önkormányzati támogatásával, temetési segélyezéssel, köztemetéssel és rehabilitációs ügyekkel foglalkozunk a kolléganőmmel.

- Melyek a leggyakrabban előforduló feladatok?

- Amelyeket felsoroltam, szinte naponta előfordulnak. Mostanában a felsőoktatásban tanulók önkormányzati támogatásának igénylése a leggyakoribb. Sokan vittek már kérelmet.

- Korábban részesült-e valamilyen jutalomban?

- Igen, jubileumi jutalomban a munkámban eltöltött évek után, de valójában ez az első olyan elismerés, amivel - úgy érzem - megjutalmaztak az eddig végzett munkámért.

- Mivel járt ez az elismerés?

- Egy közigazgatási emlékérmet, emléklapot és virágot kaptunk.

M. A.


 

Írország nincs messze... (5.)
 

2004. szeptember 10.


Napjainkban az írek fogyasztják a legtöbb teát a világon. A teakészítési ceremónia lépései ott láthatók rajzos és szöveges formában az ajándékboltokban egy-egy konyharuha, kötény vagy képeslapon: forró vízzel melegítsük elő a teáskannát, tegyünk személyenként kb. egy púpozott teáskanálnyi tealevelet a kannába, öntsünk rá forró vizet, tegyük rá a kanna tetejét és borítsuk rá a (lehetőleg gyapjúból kötött) "tea-melegentartót" , amíg a tea érlelődik.


Bővebben


 

Sírra bukkantak a régészek
 

2004. szeptember 10.


XIX. századi temetkezési helyet tártak fel a régészek a Csaba utcában a csatornázási munkálatok közvetlen közelében. Minden talajba behatoló munkát régészeti figyelőszolgálat kísér, vagy feltárás előz meg. Ez utóbbi történt az elmúlt hétvégén is. Szabó János József régész-múzeumigazgató és munkatársai a Farkas Antal utcán is dolgoznak, de most összefogtak a Csaba utcán feltárt sírhely munkálatainál. Szombaton érzékelték a beásás foltját, vagyis az egykori temetkezés nyomai kirajzolódtak a talajon. Vasárnap kezdtek hozzá az ásáshoz, s keddi ottjártunkkor éppen a harmadik csontvázra bukkantak. Ezt a leletet még óvatosan tisztogatta Czuczi László és Orosz Ferenc a gödörben, ám a korábban talált két emberi maradványról már megállapították, hogy egyikük idős férfi volt egyetlen fog nélkül, lejjebb pedig egy szintén idős nő feküdt.

A lelet korára abból tudtak következtetni, magyarázta a Koszta József Múzeum igazgatója, hogy az 1840-es évekből származó kataszteri térképen ez a terület, mint a református vallásúak temetője szerepel. Nyilvántartják a Kulturális Örökségvédelmi Minisztériumban is, mert az 1930-as, és -'40-es években Csallány Gábor itt szarmata és avar kori temetőre bukkant. Szabó János József épp ezért biztosra veszi, ha itt továbbhaladnak, a szegény reformátusok temetőjén kívül találnak régebbi korból származó leleteket is. Mint ahogy a sírból az elkorhadt koporsószegek mellett őskori edények darabjai is előkerültek.

D. J.


 

A legjobbak között
Harmincéves fotókör

2004. szeptember 10.


Harminc év egy fotókör életében is szép dátum. A szentesit öten alapították, Bugyi István vezette nagyon sokáig. Tőle Sári Ilona vette át a vezetést, majd Nagypál Ferenc következett a sorban. Aztán ismét Bugyi István irányította a csoportot, őt Dunai István váltotta. Nagy István 97-től áll a Szentesi Fotókör élén. Egy évet ugyan "kihagyott", 2003-ban Rónyai Rita, a fenntartó művelődési központ előadója állt a fotósok élére, idén újra Nagy István lett a fotókör vezetője.


Bővebben


 

Könyv a népi kollégistákról
 

2004. szeptember 10.


Újabb kiadvánnyal bővült Szentes helytörténeti anyaga. Fenyvesi István professzor, volt népi kollégista szerkesztésében jelent meg a Táncsics Mihály Népi Kollégium történetéből című könyv, amely a népi kollégisták és magát a NÉKOSZ-t a (a Népi Kollégisták Országos Szövetségét) mutatja be a mai kor emberének.

A NÉKOSZ mozgalma 1946 tavaszán bontakozott ki Magyarországon. Azokat a fiatalokat fogta össze, akikben megvolt ugyan az elszántság arra, hogy tanuljanak, de szüleik anyagi helyzete ezt nem tette lehetővé. A népi kollégiumokban viszont - úgymond sorstársakként - egymást megértve és segítve tanulhattak és válhattak felnőtté.

Ennek kapcsán jött létre ez a kiadvány, amely korabeli és azóta megjelent sajtóanyagokat és visszaemlékezéseket tartalmaz. A könyv bemutatóján közel ötvenen vettek részt, akik között több népi kollégista is feltűnt. Voltak olyanok, akik talán azóta sem találkoztak...

A bemutatón többen visszaemlékeztek a népi kollégiumos időkre, melyek sokszor sanyarúak és nehezek voltak. Ma már többen mosolyognak azokon az időkön, vagy csupán nem is érdekli őket, de úgy gondolom érdemes elolvasni ezt a könyvet, mert sokat tanulhat belőle a mai fiatalság is. Az idősebbeknek pedig felidézheti azokat az emlékeket, amelyek már talán kissé homályba burkolóztak az elmúlt esztendők során.

Fenyvesi István professzor évek gyűjtőmunkáját foglalta össze a könyvben, és több, mint 10 ember visszaemlékezéseit jegyezte le benne.

K. A.

 


 

Gondolatok
 

2004. szeptember 10.


"Irtóhadjárat", szalagcím sürgeti a parlagfű irtásának a szükségességét. Naponta olvasható az újságokban, hallható a rádióban, tévében, hogy elemi érdek fűződik a parlagfű irtásához. Restelkedve, de bevallom, hogy én még soha nem láttam azt, hogy valaki irtotta volna. Én sem húztam ki egyetlen szálat sem, mert mi felénk nincs. Írják, mondják, javasolják, parancsolják, hogy irtsuk, de hol vannak azok, akik teszik is?

Ady Endre szülőfalujában, Érmindszenten nagy társaságban szép, tiszta magyar nyelven mondja egy román férfi: "Tessék megnézni engem, én román vagyok. Soha nem volt bajom a magyarokkal, sem azoknak velem. Megférünk mi itt egymás mellett, miért is ne férnénk meg?"

Ismeretlen munkavállalónak ne fizess előre, mert félő, hogy az életben soha többé nem látod sem a vállalót, sem a pénzedet.

Két rossz között a kisebbik is rossz.

Egyre gyakrabban hangzik el a sajtóban az a megállapítás, hogy az idős emberek magas aránya összeomlással fenyegeti a magyar társadalmat. Jómagam jócskán a 80 felett járván, belesápadok. Szégyelljem, hogy még élek és egyike vagyok azoknak, akik puszta létükkel romba döntik a magyar társadalmat? Megmondaná valaki, hogy mit tegyek? Egész életemben a társadalom érdekében fáradoztam, most is segítenék, de hogyan?

Dr. Imre Ernő

 


 

Hajnali pofonok
 

2004. szeptember 10.


Verekedéssel indította az elmúlt szombatját egy férfi az egyik helyi szórakozóhelyen. Az ereje teljében lévő úriember reggel fél hétkor azzal kezdte a napot, hogy az említett helyen bántalmazott egy hölgyet, majd amikor az a földre került, még meg is rugdosta. A férfi ellen garázdaság miatt indított eljárást a rendőrség.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2004. szeptember 10.


  • Olasz burgonyaleves
  • Rakott, húsos galuska


Bővebben


 

Szremkó marad a vízilabdánál
 

2004. szeptember 10.


Bár sokan érmet vártak tőlük, mégis meg kellett elégednie a hatodik hellyel az olimpián női vízilabda-válogatottunknak. Szremkó Krisztina, aki már több mint tíz éve áll a válogatott rendelkezésére, lapunknak adott interjújában beszélt a sikertelenség lehetséges okairól, a csapat és a szövetségi kapitány viszonyáról és saját pályafutása további alakulásáról.


Bővebben


 

A Gálfi család jeleskedett
 

2004. szeptember 10.


Harmincnegyedik alkalommal rendezték meg augusztus 27-e és 29-e között Gyulán a szenior úszók országos bajnokságát, melyet egykoron a neves gyulai úszó, dr. Regele Károly hívott életre. Ma már családja és a róla elnevezett gyulai szenior úszóklub folytatja a megkezdett munkát. A háromnapos versenyen a 800, 1500 m-es gyorsúszás és 400 méteres vegyes úszás kivételével valamennyi versenyszámban rajthoz állhattak a szeniorok.


Bővebben


 

Sikerek a regionális döntőben
Díjlovaglás

2004. szeptember 10.


A Szent László Lovasklub augusztus 21-én rendezte meg a dél-magyarországi regionális döntőjének utolsó fordulóját. A sorozat tizennyolc fordulós, régiónként négy fordulót rendeznek. Az esemény érdekessége, hogy mindig egy naposak. Az időjárás majdnem megtréfálta a verseny szervezőit, hiszen a péntek éjszakai hatalmas eső teljesen használhatatlanná tette a már korábban kitűzött pályát. Szombaton (21-én) korán kelt a rendezői gárda, hiszen a rajtig jó néhány méterrel távolabb felavatták a közelmúltban megépített új verseny négyszöget. Ilyen előzmények után nyeregbe szálltak a résztvevők.


Bővebben


 

Eggyel feljebb
 

2004. szeptember 10.


A Szentesi Tekézők Egyesületének NB III-as bajnokságban szereplő csapata egy osztállyal feljebb lépett, így a 2004/2005. évi bajnokságban az NB II-ben folytatja szereplését. Szeptember 4-én a szintén NB II-es bajnokságba feljutott Szentesi Vasutas Tekézők Egyesületével játszott. A SZTE összesen 2798, a SZVTE csapata 2951 fát ütött. A több ütött fáért járó 2 ponttal, 1,5:6,5 arányban a vasutasok nyerték a mérkőzést. Az SZTE pontszerzői: Dömsödi Ferenc (1), Garai Tibor (0,5); az SZVTE pontszerzői: ifj. Szabics Krisztián (1), Máté György (1), Staberecz Mihály (1), Tóth Attila (1), Vígh Ferenc (0,5 pont).

A Szentesi Tekézők Egyesülete szeptember 11-én, szombaton 10 órakor a hódmezővásárhelyi FTK csapatát fogadja.

 


 

Ellentétes félidők
 

2004. szeptember 10.


Csalódottan távoztak a szentesi nézők a Szentesi TE második hazai mérkőzéséről. Váradi-Márics, Tóth-Kovács, Gyagya, Kádár, Tóth Cs. (Ábel), Koncz, Kilőrincz, Somogyi (Kerepeczki), Barna Cs., Takács, edző: Török László összeállítású Kurca-parti alakulat az eddig pont nélkül álló Putnokot fogadta. Néhány szurkoló arra számított, hogy talán gólarányt javítanak a Török-tanítványok, ez azonban álom maradt.

A hármas sípszó után Török László edző értékelt: - Valóban, két ellentétes félidő volt. Rengeteg gyenge teljesítmény volt a csapatunkban, sok hibával játszottunk. Támadójátékunk nagyon gyenge volt. Mérkőzés után a srácokkal beszélgettünk a hibákról. Megpróbálom a csapatot egy kicsit felrázni. Letörtek, hiszen hazai pályán régen vesztettünk pontot.

Baktalórántháza következett, sajnos itt is csak egy pontra futotta a csapat erejéből.

Vasárnap 16 óra 30 perckor a Kiskunhalassal mérkőzik városunk NB II-es csapata. Török mester elmondta, hogy a kapusposzton mindenképpen változtatni fog, de egyéb személycserék is várhatóak a kezdőcsapatában. Örömteli, hogy a Putnok elleni mérkőzéshez képest a labdarúgók zöme javuló formát mutatott játékban és küzdőszellemben egyaránt. A halasiak ellen a tréner győzelmet vár, egy esetleges siker sokat lendíthetne a játékosok kissé megcsappant önbizalmán.

Sorsoltak a Magyar Kupában is. A Szentesi TE ellenfele hazai pályán az NB I/B-s Orosháza gárdája lesz majd.

D. V. Z.- H. V.


 

Világbajnokságon
Bertók Róbert kick-boxban

2004. szeptember 10.


Bertók Róbert, a Szentesi Kinizsi TE ökölvívó és kick-box szakosztályának edzője, versenyzője újabb nagy verseny elé néz. Miként azt már lapunkban megírtuk, a májusban tartott szegedi Európa Kupán kivívott első helyezésével kvalifikáltatta magát a szeptemberi világbajnokságra. Az eseményt Svájcban, Baselban rendezik. A szentesi versenyző a Nemzetközi Kick-box Amatőr Szövetség (IAKSA) szervezésében a magyar válogatott színeiben indul.


Bővebben


 

Családi események
 

2004. szeptember 10.


Született: Locskai Zsoltnak és Kanfi-Horváth Máriának (Rákóczi F. u. 83.) Zsolt, Kisalbert Antalnak és Halmai Reginának (Lavotta u. 4.) Adorján, Forgó Zoltánnak és Deák Mónikának (Csongrád, Hársfa u. 45.) Patrik nevű gyermeke.

Házasságot kötött:
Kovács Zoltán Roland és Pleskó Nikoletta (Kossuth u. 32.).

Elhunyt: Oláh Andrásné Hanka Margit (Nagyhegyszéli út 31.), Fábián Józsefné Molnár Mária Anna (Bercsényi u. 95/A), Sarkadi-Szabó Pálné Péteri Eszter (Koszta J. u. 10/A), Böszörményi István (Dónát 1.), Bali Imre (Nagyhegy 184.), Füri István Elemér (Csongrád, Templom u. 1.), Rácz Pálné Tari Margit (Csongrád, Tanya 557.), Bartók Mihály (Csongrád, Széchenyi u. 48.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz