<<< Vissza

Patakiéknál családtagok a virág

2004. szeptember 10.

 
Még a Kertváros kezdetét hirdető tábla előtt megtalálhatjuk a "Virágszínvonalasabb Szentesért" elnevezésű városszépítő versenyben győztes kertet. A Nagy Sándor-telep 1. szám alatt csodálható meg Patakiék háza és zöldellő udvara. A kert idilljét nem zavarja a házukhoz tartozó műhely és üzlet, az udvarban és a ház ablakában virító növényzetben sokan gyönyörködnek.

- Mindenki dicsérte, hogy milyen szép - mondja a kertjükről Patakiné Szabó Viktória érdeklődésünkre, hogy miért is neveztek be az önkormányzat pályázatára. Nyáron a petúnia és a begónia virágzik az udvarban, aztán nyílik a szellőrózsa, melyről a fiatalasszony elárulja: ez a kedvence. Augusztus végén nem voltak itthon, s hazaérve hozzá kellett látnia a gazoláshoz, meséli Viktória. Hetente egyszer, általában péntekenként be kell indítania a fűnyírót is, hogy szép maradjon a kert. A munka tavasszal kezdődik, s olyankor a járda mellett és az udvar hátsó részén hóvirág, nárcisz nyílik, de a liliomot és a kelemátiszt is büszkén említi a háziasszony a kert díszeinek felsorolásakor. Nyáron túl azon, hogy gyönyörködnek a virágokban és cserjékben, a kert ideális helyszíne kerti sütögetéseknek baráti körben, de a két kisgyerek is élvezi a fűre kitett medencét ilyenkor.

A kert hamarosan bővülhet a mellettük lévő ház udvarával. A bejárat előtt most szomorú japán akácok sora látható, a korábban oda ültetett kúszó tuják egy részét ellopták a házuk elől.

A kert már Patakiék öt évvel ezelőtti ideköltözése előtt is megvolt. A virágok szeretetét pedig magával hozta Viktória, aki a szülei Köztársaság utcai kertjét mindig szépnek láthatta. Most a kertjükben az ő két kisfia van segítségére a növényekkel való foglalatosságokban, mely napi két órát vesz igénybe. Csaba és Attila locsolja az ablakokban pompázó futós petúniát is, de a kisebbik fiú megmutatja saját kaktuszát, mely a tálban egy süni mellett indult növésnek az öntözés hatására.

Nem csak a kert rendezett, a ház belülről is tetszetős, és tele van növényekkel. Amikor tusolni viszi a nappaliból a növényeket, a szobát olyankor üresnek érzi Viktória. Úgy hiszi, a virágok otthonosabbá teszik a lakást.

Darók József


<<< Vissza