<<< Vissza

Október közepétől próbaüzem a Kisérben
Közös érdek a csatornázás

2004. szeptember 10.

 
A szennyvízcsatorna építése júniusban, a kiséri Tölgyfa utcában kezdődött. A városrészben a Hídépítő Rt. végzi a munkálatokat, melyek a cég létesítményvezetője, Lukács Zsolt tájékoztatása szerint jelenleg a Kisér több pontján is folynak egyidejűleg, így a Gergely és az Ürge utca, Rozgonyi, a Báthory, a Névtelen utcában, az Ürge és a Gógány utca között, és a Szegfű utcában. Naponta 50-60 fővel és 15 munkagéppel dolgoznak, helyi munkaerőt is alkalmaznak. A csatornavezeték építésével az önkormányzat által kért 50 %-os készültséget kell elérniük ebben az évben. A kivitelező azonban ezt szeretné 20 %-kal túlteljesíteni. Ez a százalékarány a gerincvezeték hosszára vonatkozik, magyarázta Lukács Zsolt, s nem feltétlenül jelenti azt, hogy ennyivel több ingatlan lesz bekötve a szennyvízhálózatba. A jelenlegi számításokba azonban az időjárás beleszólhat, figyelmeztet a létesítményvezető, s egy munkatervet mutat, mely éppen ezért jelzésértékű. Időjárásfüggő a munkájuk, s azért igyekeznek most vele, mert szeptember vége felé már valószínűleg hátráltatni fogja őket az őszi időjárás. Mint ahogy az elmúlt időszakban tapasztalt esőzés is nagyon visszavetette őket a munkában. Lukács Zsolt azt mondja, október folyamán a vállalt terület mintegy 50-60 %-ban le lesz csatornázva és elindulhat a próbaüzem, majd a nyomvonal helyreállítása. Ezután a Bereklaposon folytatják, majd haladnak egyre előrébb az Ürge és a Gógány utcákba, a Farkas Antal, a Rozgonyi, a Báthory utcák irányába. A Hídépítő Rt. létesítményvezetője megragadja az alkalmat, hogy megköszönje a lakosság türelmét és megértését. Ide kívánkozik Lukács Zsoltnak az a megjegyzése, hogy sokan azt gondolják, sík területen egyszerű dolog csatornát építeni, pedig éppen ellenkezőleg. Munkájuk jellegéből adódik, hogy akarva-akaratlanul kellemetlenséget okoz: az útburkolat felbontása, a szűk utcák, az egész nyáron szinte elviselhetetlen por. Próbáltak a kivitelező cég munkatársai mindent megtenni, de nyilvánvaló, hogy ahol homokkal dolgoznak, ott nagy a por is. A lakosság ezt néha jogosan türelmetlenül, de összességében megértéssel fogadja, hiszen a létesítményvezető szerint tisztában vannak vele: nekik készül. Azért akadtak panaszok is, melyeket eljuttatott hozzájuk Sáfrán Bálint, a polgármesteri hivatal szakreferense, a Hídépítő Rt.-nél pedig azon voltak, hogy mielőbb orvosolják azokat. Volt köztük jogos kifogás arra vonatkozóan, hogy túlzottan előrehaladt a csatornaépítés, a helyreállítás viszont lemaradt mögötte. Felmerült az is, hogy a Gergely utcában eldugultak az átereszek, s ezt sokan a csatornaépítők rovására írták. Azonban kiderült: ezek már a munkálatok megkezdése előtt el megvoltak.

A helyszínen járva ellentétes véleményeket hallottunk a Kiséri csatornázás munkálatairól. Az Ürge utcában zajlik a munka, s látszik is ennek hozadéka kerékpárral nehézkesen tudott volna átevickélni az útra szóródott homoktengeren az a nő is, aki éppen hazafelé tartott. Inkább gyalogosan folytatta útját. Nevét nem kívánta elárulni, így panaszkodott az utcájukban tapasztalható kaotikus állapotokról, mondván, rossz helyen vannak az úton a homokkupacok, s nagyon elege van már a porból is. Amely szerinte azért is száll, mert túl gyorsan hajtanak el a teherautókkal, sőt ezzel törik az aszfaltot is. Náluk jól működik a derítő, tehát különösebben nem várták a csatornázókat, ám azt mondja, ők is rácsatlakoznak majd. Most már több munkást és gépet lát a korábbiaknál az utcában, s bízik benne, majd csak vége lesz már.

A Gergely utcában már nem száll a por, innen már továbbhaladtak a munkagépek. Nem tudni, hogy ezért-e, de az utcában lakó Szabó Lajosné megértő a csatornázókkal szemben. Elviselte a port, a zajt, mert úgy van vele, ez ezzel jár. Elnéző volt, ha lassan haladtak is: Szabóné szerint úgy dolgoztak, ahogy az idő engedte. Az asszony úgy gondolja, a csatornázás inkább a túloldali, alacsonyabban fekvő házakban lesz hasznos. Bár nekik tizennyolc év alatt egy alkalommal kellett tisztíttatni a derítőjüket, és az árával sincs tisztában, mégis be akarják majd köttetni a szennyvízvezetéket.
Az önkormányzatnak a 2004. évi munkákról készült egy javaslata, mintegy 8100 méter hosszú gerincvezeték lefektetését irányozza elő. A Hídépítő Rt. ezt szeretné még 2300 méterrel megtoldani október végéig. Jövő évben 8600 méter a teljesítendő, így jövő szeptember 30-ra összesen több, mint 19 kilométerrel készülnek el. Az egyes utcákban a munkálatok kezdetéről és tervezett időtartamáról a kialakult gyakorlatoknak megfelelően előre értesítik a lakosságot.

Darók József


<<< Vissza