<<< Vissza

Kerékpárút , iskolatej
A képviselő-testület előtt:

2004. szeptember 10.

 
Az önkormányzat a közel negyedmilliárdos forráshiányt jelentős mértékben nem tudta lefaragni. A város megszorító gazdálkodás felé néz az évvégén - jelentette ki Szirbik Imre polgármester a költségvetést taglalva. A város első embere mindazonáltal bízik abban, hogy a hiány kezelhető lesz. Ami azt jelenti, hogy hosszú távú finanszírozási hitel felvételére nem kényszerül az önkormányzat.
Erről és más egyebekről tárgyal lapunk megjelenésének időpontjában a város képviselő-testülete. Mint például: elkészült a város környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási koncepciója. Megvitatása és elfogadása a napirend feladatai között szerepel. Hasonlóan a város közlekedési koncepciójának megalkotása, amely az egységes közlekedési rend kialakítását eredményezheti.

Csongráddal közösen kerékpárút kiépítését tervezi a város. A településeket összekötő kerékpárút programját benyújtották, Csongrád meg is nyerte a pályázatot. "A mienket visszaadták, mivel úgymond belecsempésztük a strand parkolóját is, úgy gondoltuk, belefér, hiszen a közlekedést szolgálná. A pályázat kiírói ezt nem méltányolták. Visszaadták, mondván, nyújtsuk be újra parkoló nélkül. Ez kerül a testület elé, abban a reményben, hogy még az idén megkapjuk a forrást, az út elkészülte pedig nemcsak a két város, hanem a megye északi részének turisztikai fejlődését szolgálhatja" - mondta a polgármester.

Másik téma az iskolatej-akció. Több kérdés felmerül ezzel kapcsolatban. A problémák egy részét a polgármester szociális óvatoskodásnak véli, hiszen a város intézményeiben tejet, tejterméket tízóraira, uzsonnára, vagy főétkezés részeként eddig is folyamatosan kaptak a gyerekek. Szerinte a tejjel való bánás, a hűtés, a szállítás, az esetleg kimaradt tej útja ma is adott, ma már arról van szó, hogy a mennyiség több lesz. Fontos: a hűtési lánc nem szakadhat meg. Ezért a javaslat úgy szól, hogy a tejet, tejterméket a központi gyermekélelmezési konyhánál tárolják majd. Vannak olyan gyerekek, akik tejérzékenyek, a konyhán ezt kezelni tudják. A képviselő-testület arról dönt, hogy a tanév első felében elindítják az iskolatej akciót. Ebben a szituációban minden általános iskolás és óvodás - beleértve az egyházi iskolákat is - a támogatást megkapja a városban.

(A kísérlet közel 4 millió forintjába kerül az önkormányzatnak.) A "hogyan tovább?" kérdést eldöntendő, a tapasztalatok birtokában később döntenek.


<<< Vissza