<<< Vissza

Karate magas hőfokon

2004. július 30.

 
Ismét wado-ryu edzőtábor helyszíne volt a városi sportcsarnok. Az összesen 26 edzőteremből érkezett 165 karatékának, köztük osztrák és román résztvevőknek tartott hagyományos technikai szemináriumot az 1993-ban világbajnoki címet is szerzett, 5 danos Rostás Tibor. Elmaradhatatlan tagja a nyári edzőtáboroknak a 8 danos Shibamori Kendo. Az Ausztriában élő 59 éves japán mester már két évtizede segíti a magyar karatésok munkáját.

A környező városokban több wado-ryu terem is található, s bár Szentesen csak egy kisebb gyerekklub működik, tavaly nyáron mégis erre a városra esett a választásuk, tudtuk meg Rostás Tibortól. Megtetszett nekik a környezet, az olcsó és jó étkezési lehetőség és a strandon lévő élményfürdőt is nagyon élvezték. A napi két edzés után sokaknak az e főprogram, s többen vissza is járnak emiatt a városba, árulta el a tábor vezetője. Ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen idén éppen kifogták a nyári eddigi hőmérsékleti csúcsait. A vékonynak nem nevezhető edzőruhában voltak kénytelenek készülni a tábor zárónapján esedékes övvizsgáikra, s ilyenkor a technikai és a fizikai edzés egyformán megterhelő.

- Hozzászoktunk már ehhez a nyári táborokban, reagált tömören Rostás, de azt hozzátette, hogy egy-egy ilyen forró napon egy nagyobb termetű sportoló 5-6 liter folyadékot is megiszik.

A Klauzál iskolában megtartott övvizsgán a színes övekre pályázó karatékák után a fekete övesek, s a danvizsgák következtek. Idén sokan vizsgáztak. Az 1. és 2. danra tizenöten, illetve tizenketten vizsgáztak, a 3. danra már csak hárman, a negyedikre pedig egy sportoló pályázott. A danok a keleti harcművészetekben a hagyományos mesterfokozatok, a tudásanyagot, az edzésmunkával eltöltött időt jelképezik. Ezek azonban a világon elterjedt sok szervezet és szabály miatt elértéktelenedtek. Az egy-egy szervezethez tartozók mindazonáltal pontosan tudják, ki-kicsoda, fejtette ki Rostás, aki az ötödik mesterfokozatot tavaly itt, a nyári edzőtáborban érdemelte ki. Úgy gondolja, egy oktatót csak úgy lehet elfogadtatni, ha aktív, vagyis a tanítás mellett magára is időt szakít. A wado-ryusok számára ez jelenti a karatét, Shibamori Kendot is ezért tisztelik.

D. J.


<<< Vissza