XXXV. évfolyam 30. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

A legjobb hitelszövetkezet
 

2004. július 30.


Képünkön: Holman István, dr. Csikai Miklós és Kovács László. (Fotó: Vidovics Ferenc)

Tízéves a rendszerváltás utáni hitelszövetkezeti mozgalom. A mozgalom újjászületésének évfordulóján dr. Csikai Miklós igazgatósági elnök e szavakkal írt köszöntőt: reménnyel és bizalommal megerősíthetjük, hogy közös célokért, valós összefogással, a szövetkezéssel jó szolgálatot teljesítenek.
Az idén a legjobb hitelszövetkezeti címet elnyerő Szentesi Hitelszövetkezet 1996. április 1-jén kezdte meg működését. A 94 természetes és 15 jogi személy alkotta az alapító tagságot. Utóbbiak azzal a céllal keltették életre a hitelszövetkezetet, hogy elsődlegesen a mezőgazdaságból élőket támogassa pénzügyi szolgáltatásaival.


Bővebben


 

A várost is eltartó polgárokért
 

2004. július 30.


A város vezetése alapvető feladatának tekinti a munkahelyteremtést. Szirbik Imre polgármester arról tájékoztatta lapunkat, hogy sok céget kerestek meg a tavasszal, kínálták a város lehetőségeit, az ipari parkot, a felszabaduló épületeket. Közülük kiemelte a tajvani kereskedelmi kirendeltség vezetőjének többszöri látogatását Szentesen.


Bővebben


 

Orosházi tűz és tilalom
 

2004. július 30.


Az elmúlt héten vasárnap este tűz ütött ki az orosházi öblös üveggyárban. A Békés megyei kollégák kérésére városunkból is útnak indult két tűzoltóautó, hét fős legénységgel.

A szentesi lánglovagok 19 óra 30 perckor vonultak ki, és nem sokkal éjfél előtt tértek haza a parancsnokságra. Szerencsére a tüzet sikerült rövid idő alatt eloltani, annak ellenére, hogy az ötös fokozatú skálán négyes, kiemelt minősítésű riasztásról érkezett a hír. Varga Tibor, szentesi tűzoltóparancsnok-helyettes lapunknak elmondta, hogy ehhez hasonló, négyes kiemelt fokozatú riasztás két-három alkalommal fordul elő évente. Az orosházi tűz keletkezése és oltása során személyi sérülés nem történt.

Július 23-a óta tűzgyújtási tilalom van érvényben az országban. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye szerint az erdőkben és az erdőterületek határától számított 200 méteren belül - beleértve a kijelölt tűzrakó helyeket is -, valamint a közutak és a vasútvonalak mentén a fás területeken tilos mindennemű tűzgyújtás, beleértve a parlag- és gazégetést is. A tűzesetek megelőzése érdekében kérik a közúton és vasúton utazókat, hogy ne dobjanak ki égő cigarettát az ablakon. Aki a tilalmat megszegi, szabálysértést követ el, és pénzbírsággal sújtható.

H. V.


 

Vásárhelyen szolgálnak
 

2004. július 30.


A Magyar Honvédség 37/4 műszaki-építő zászlóalj tavaly alakult meg. Tulajdonképpen a haderőreform részeként jött létre a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandárnál. Megbízatásuk a hagyományos műszaki feladatok végzése, benne a határvédelemmel, műszaki támogatási feladatokkal, a katasztrófavédelmi feladatokban való részvétellel. Feladatuk továbbá a különböző, nem műszaki alegységek műszaki szakkiképzéseinek a végrehajtása, kezdve a nemzetvédelmi egyetem műszaki hallgatóitól a más alegységek műszaki beosztású katonáinak szakműszaki kiképzése - tudtuk meg Kovács István dandártábornoktól.


Bővebben


 

Cseuz is elindult
 

2004. július 30.


Ma reggel 7 órakor az előzetes terveknek megfelelően a Vásárhelyi úti Robogó és Superbike Kft. Aprilia és KTM márkakereskedése elől útnak indult Athén felé Cseuz László. A 60 esztendős testnevelő a mai éjszakát Barcson tölti, majd szombaton kora reggel Horvátország felé elhagyja az országot.


Bővebben


 

Rágalom
 

2004. július 30.


Úgy néz ki, hogy a napjainkban vitézkedő politikusaink legfőbb célja a hatalom megszerzése és bebetonozása. Ez számít sikernek, ezért mindent ennek rendelnek alá. Természetesen az erkölcsöt is, ha úgy hozza a szükség.


Bővebben


 

A munkásmozgalom mártírja
Nyolcvanöt éve gyilkolták meg Árvai Bálintot

2004. július 30.


Árvai Bálint a korai szentesi munkásmozgalom egyik legfelkészültebb, legtevé-kenyebb vezetője volt, aki mártírhalált halt eszméi miatt. 1990-ig utca viselte nevét, s díszsírban nyugodott. Azóta nem illik beszélni róla, és a mai nemzedék már azt sem igen tudja, hogy valaha élt ilyen nevű ember városunkban. Tragikus körülmények között bekövetkezett halálának évfordulóján idézzük fel küzdel-mes életútját, ezzel is őrizve emlékét.


Bővebben


 

Fejezetek a szentesi reformátusság múltjából
"Ha az Isten velünk, kicsoda ellenünk?"

2004. július 30.


A református nagytemplom második emeletén, a Templomi Galériában látható állandó kiállítás a város református gyülekezeteinek múltját kívánja a nagyközönséggel megismertetni. A tárlat összeállítása során próbáltunk hangsúlyt fektetni arra, hogy megemlékezzünk azokról a személyekről is, akik saját életükben jelentős szerepet vállaltak a helyi hitéletben, napjainkra azonban munkásságuk lassan-lassan a feledés homályába vész.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2004. július 30.


A jelenkori törvényhozás legkárosabb tévedése a szólásszabadságról szóló törvény, amelyik lehetővé teszi azt, hogy bárkit büntetlenül lehessen emberi méltóságában megsérteni.

Azt írja valaki, hogy a kíváncsiság emberi gyöngeség. Nem hiszem, hogy igaza van: ugyanis mindenféle tudomány fejlődése a kíváncsiságból ered. Ennek legfeljebb névrokona a kíváncsiskodás.

"Illetlenség követ dobni a hallgatás tavába, de muszáj", olvasom. A szerző szerint ideje volna elfogulatlanul feltárni az idegen nyelvek tanítása eredményességének az okait. Mit szólsz ehhez? Nem lévén nyelvtanár, nem szólok bele a "nagyok dolgába", de úgy gondolom, hogy elsősorban a kiszemelt idegen nyelv anyanyelvi környezetében lehet boldogulni. Csak könyvekből a jelek szerint nehezen megy a dolog.

Az idegen nyelv kifejezés gyűjtő fogalom. Más és más a családi, utazási, szakmai, tudományos, művészi, egyházi nyelv. Egy német nyelvű állatorvosi receptkönyv és egy holland családjogi egyetemi kurzus lefordítása megrendítette azt a hitemet, hogy a német és a holland nyelvvel már készen vagyok.

Hosszú életem folyamán nem voltak ellenségeim, de mostanában támad egy új ellenség: a feledékenység. Nagyon nehéz megküzdeni vele. De talán te is ismered?

Dr. Imre Ernő


 

Teljesítmények és tervek
 

2004. július 30.


Károlyi Lászlóval, a Legrand Rt. vezérigazgatójával beszélgetünk. Írásunk első részében a cég első emberét önmagáról, a részvénytársaság átalakulásáról kérdeztük. A folytatásban az első félév teljesítéséről, valamint a tervekről lesz szó.


Bővebben


 

Omlásveszély
 

2004. július 30.


(Fotó: Vidovics)

Az elmúlt héten egy újabb szentesi épület előtti járdaszakaszt zártak le omlásveszély miatt. A valaha szebb napokat megélt Petőfi komplexum nyugati oldalán válik a homlokzat. Emiatt zárták le a Petőfi utca közel tíz méteres járdaszakaszát a gyalogos forgalom elől.



 

Újratelepítik
 

2004. július 30.


A polgármesteri hivatal tájékoztatja a lakosságot, hogy a szennyvíz-csatornázási program keretében a földmunkák kivitelezését úgy végzik, hogy a lehető legkisebb mértékben sérüljön a zöldfelület. Csak azokat a fákat, cserjéket vágják ki, amelyek a a szennyvízcső nyomvonalába esnek. Az önkormányzat a kivitelezővel egyeztetve, mindent elkövet annak érdekében, hogy minél kevesebb növény essen áldozatul a csatornázási munkálatoknak. A fásítási terv elkészítésénél ezek a területek előnyt fognak élvezni.



 

Az orgonáért
 

2004. július 30.


(Kép és szöveg: Vidovics Ferenc)

Az Anna-napi búcsú befejezése volt az elmúlt vasárnapi Berkes János és Nagy János által bemutatott ének- és orgonahangverseny. Az előadáson átsütött a szülőföld iránti szeretet, mely Erkel Ferenc: Hazám, hazám te mindenem című dalban csúcsosodott ki.
A felújításra szoruló orgona Nagy János kezei alatt megdobbantotta a hallgatóság szívét. Köszönet a közönségnek, akik szép számmal jelentek meg, és a dübörgő tapsot felülmúlva, éljenzéssel üdvözölték a művészeket. A művészek ígérete szerint bízhatunk abban, hogy az Anna-napi búcsú hangversenyéből hagyományt teremthetnek.
Kodály: Esti dalának ráadásként elhangzó dallamai után a lelkes közönség adakozással segítette a Szent Anna-templom Orgonájáért Alapítványt a cél érdekében. Adományokat továbbra is elfogadnak, amelyet az 57200031-10043567 számlaszámra lehet utalni.



 

Közeledni egymáshoz
 

2004. július 30.


Immár hatodik alkalommal rendezik meg a Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetemet. Amint azt a szervezőktől megtudtuk, azzal a céllal, hogy népszerűsítse az Euroatlanti gondolatokat, az Európai Unióhoz való csatlakozást, képezzen hidat a Magyar Honvédség és a civil szféra együttműködéséért, kezelje kiemelten a professzionális haderő kialakítását.


Bővebben


 

Másodvetésekről
 

2004. július 30.


Hirtelen bejött nagy meleg és szárazság közben talán furcsa vetésről, palántázásról írni. Viszont a nyár második felében egyre több hely szabadul fel a kertben, és ugye nem felejtjük, meleg ide vagy oda a gaz és közte a parlagfű épp az ilyen területeket szereti. Így eldönthetjük, vagy ugaroltatjuk a kert üres részét vagy megpróbáljuk hasznosítani. Természetesen, ha a művelést választjuk, csak öntözési lehetőség mellett várhatunk őszre komoly termést.


Bővebben


 

Nem a basákat csábítják
 

2004. július 30.


A hastánc több annál, mint hogy háremhölgyek szórakoztatják a basát vagy a szultánt, mondják az Ezeregyéjszaka Lányai. A hét szentesi hölgy egyre több fellépésen ringatja csípőjét, s most fellebbenthetjük a fátylat róluk.
Másfél éve alakultak, s egy szilveszteri rendezvényen léptek fel először az Ezeregyéjszaka Lányai, vagyis Korsós Mónika, Gyovainé Éva, Gyovai Éva, Nagy Marietta, Kazinczi Ágnes, Kulberné Fuvó Andrea és Sándorné Misku Erika. A hosszú előkészületet azzal magyarázzák, hogy kemény alapozásra volt szükségük.


Bővebben


 

Pepita macska
 

2004. július 30.


Fiatalnak lenni nehéz. Az ember kiesik az anyja kötényéből, már nem akarja elfogadni, hogy más - akár a szülője - mondja meg, hogy mi a jó és mi nem. Azt saját maga tudja, tudni véli. Nem akarja, hogy vezetgessék, maga akar járni. Millió kérdése van, azt hiszi csak neki. Már csak a haverokban bízik, ha vannak. Egyszerre akar elvegyülni, eltűnni a hasonlók között, és kiválni, kiragyogni a tömegből. Tudja, hogy a felnőttek, a szülei, tanárai, főnökei sem tökéletesek, mert senki sem az. Ám, ezt még nem tudja.


Bővebben


 

Két generáció tanító nénije
 

2004. július 30.


Kálmán Dezsőné nyugdíjas tanítónő szerint a pedagógus vér öröklődik. Leánya Tömörkényen tanárnő, és egyik unokája is pedagógiát tanul. Ő maga 50 évvel ezelőtt szerezte meg tanítónői oklevelét Hódmezővásárhelyen. Ebből az alkalomból pedagógusnapon a Tessedik Sámuel Főiskola Pedagógiai Főiskolai Kara arany díszoklevéllel tüntette ki.


Bővebben


 

Szappan, a szentesi macsó
 

2004. július 30.


Sokan vannak azok a városunkból elszármazott művészek, akik eddig nem tudták megmutatni magukat a helybeli közönségnek. Mostantól már kettővel kevesebben, ugyanis a szabadtéri színházi esték utolsó előadásán két valamikori drámais diák, nevezetesen Bajomi-Nagy György és Széles László is bemutatkozott, előbbi színészként, utóbbi rendezőként.


Bővebben


 

Piercing
 

2004. július 30.


Ma már teljesen természetesnek tűnik, ha egy agyon tetovált, piercingekkel teli ember sétál végig az utcán. Esetleg néhányan fordítanak neki nagyobb jelentőséget. Nagyon trendik mostanában a testékszerek, de vajon mennyire éri meg?


Bővebben


 

Tiltott fotók
 

2004. július 30.


Tiltott pornográf felvételekkel valóvisszaélés miatt büntetőeljárás indult egy szentesi férfi ellen, aki kiskorúakról tartott a lakásán fényképeket. Ezeket a felvételeket, a rendelkezésre álló adatok alapján egy Baranya megyei illetőtől vásárolta. A szentesi férfi lakásán történt házkutatás során a fotókat tartalmazó CD-ket lefoglalták, valamint több olyan terméket is, mely szerzői jogi védelem alá esik, de utánuk a jogdíjat nem fizették meg. A "gyűjtő" ellen szerzői vagy szomszédos jogok megsértése miatt is vizsgálat folyik.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2004. július 30.

 

  • Tejszínes őszibarack leves
  • Zöldborsós tokány


Bővebben


 

A Szentesi Kinizsi vállalta a megye II-tőt
Labdarúgás

2004. július 30.


Egy edzőnek öröm nyilatkozni, amikor csapata két legyet üt egycsapásra. Mindezen állítás igaz a Kinizsi megye III. osztályt nyert együttesére. Hiszen a bajnoki aranyérem mellett, a Szuper-kupát (a megye III. osztály két csoportjának első helyezettjei közötti összecsapás) is sikerült elhódítani.


Bővebben


 

Toncsi egyedül megy
 

2004. július 30.


Szentesről három kerékpáros csapat indul illetve indult Athénba. Az első társaság (St. Jupát SE) már lassan a horvát tengerparton jár, Cseuz László július 30-án, pénteken vág neki a távnak. A harmadik "csapat"-ról keveset tudunk, de túrájuk során ők akarják megtenni a legnagyobb távolságot.


Bővebben


 

Karate magas hőfokon
 

2004. július 30.


Ismét wado-ryu edzőtábor helyszíne volt a városi sportcsarnok. Az összesen 26 edzőteremből érkezett 165 karatékának, köztük osztrák és román résztvevőknek tartott hagyományos technikai szemináriumot az 1993-ban világbajnoki címet is szerzett, 5 danos Rostás Tibor. Elmaradhatatlan tagja a nyári edzőtáboroknak a 8 danos Shibamori Kendo. Az Ausztriában élő 59 éves japán mester már két évtizede segíti a magyar karatésok munkáját.


Bővebben


 

Útban a cél felé
 

2004. július 30.


A St. Jupát Sportegyesület tagjaitól kapta szerkesztőségünk az SMS-üzenetet: a túra ötödik napján, (július 28.) 757 kilométert teljesítettek eddig, 37 óra 3 percet töltöttek biciklinyeregben, 4045 m-es összes emelkedéssel, Vranjából jelentkeztek.

(Támogatók: Szentes Város Önkormányzata, Gumiabroncs '96. Kft., Termoker-Szentes Kft., Vaude, Rádió Szentes, ITV Szentes, Beleon és Társa Kft., Biochipp Kft., MetalCom-R Távközléstechnikai Kft., Szentesi Hitelszövetkezet, Termicon Rt., Herba-Mix Kft., Farkas Sándor országgyűlési képviselő.)

(X)


Bővebben


 

Sikeres hétvége
 

2004. július 30.


Az elmúlt hétvégén a Szentes Városi Úszóclub versenyzői Hódmezővásárhelyen Országos gyermekbajnokságon vettek részt. A három napos rendezvényen Bordás Ágnes, Magyar Alexandra, Talmácsi Nikoletta képviselte városunkat. Több számban az előfutamokból, a délutáni B döntőbe jutottak és ott egyéni csúcsokat úszva a 9., 10., 11. helyen végeztek.
A fiatalabbak ugyanakkor Dunaújvárosban Országos Delfin összetett seregszemlén álltak rajtkőre. Az öt fős csapatból Csák Anikó érte el a legjobb eredményt, aki versenyszámában az ötödik lett.



 

Másként élnek
 

2004. július 30.


Az idősebbek esetenként a fiatalokat megróják, hogy nem hagyományosan élnek, viselkednek. Olyan cselekedeteket is rovásukra írnak, amiben nem bűnösek. Dac a következménye. Egymásra mutogatás helyett a feleknek a bíráló szemléleteken módosítani kellene. A korosztályok kölcsönös tisztelete alapján. Mindannyiunk érdekében.


Bővebben


 

Víz a Fonalfeldolgozóban
 

2004. július 30.


(Kép és szöveg: Vidovics Ferenc)

Rekordmennyiségű eső hullott megyénkre az elmúlt napokban. Míg Szegeden több mint 100 mm hullott 24 óra alatt, addig Szentesen 62-68 mm közötti csapadék áztatta az utakat.
Mindenhol megteltek az árkok, az átemelők is csúcsra járatva dolgoztak, de így sem sikerült elkerülni, a jelentős anyagi károkat.
A tűzoltóságra sok bejelentés érkezett, de a legnagyobb kárt a Szarvasi útról jelentették, ahol eláztak a Fonalfeldolgozó irodái, ezért a cég 180 dolgozóját egyhetes kényszerszabadságra küldték.


Bővebben


 

Családi események
 

2004. július 30.


Született: Bartucz Lászlónak és Józsa Anikónak (Szent I. herceg u. 3. B.lh. I/3.) László, Bujdosó Jánosnak és Kertész Hajnalnak (Mikecz u. 15/A) Petra, Tóth Zsolt Sándornak és Lévai Évának (Ürge u. 12.) Viktória, Szabadkai Imrének és Paróczai Andreának (Csongrád, Hársfa u. 29.) Dávid, Urbán Ferencnek és Blázsik Ibolya Tündének (Csongrád, Széchenyi út 26.) Eszter, Oláh Zsolt Józsefnek és Atkári Ágnesnek (Csongrád, Hársfa u. 47.) Csenge Ágnes nevű gyermeke.

Házasságot kötött: dr. Ibolya Tibor Béla (Budapest, XIV. Csertő u. 18-20.) és Szűcs Ágnes Margit (Gaál I. u. 23.), Sándor József (Nagygörgős u. 11.) és Misku Erika (Borza u. 3.).

Elhunyt: Sántha István (Köztársaság u. 13.), Budai Ferencné Horvát Erzsébet (Csongrád, Uzsoki u. 34.), Zsemberi Antal (Csongrád, Gyöngyvirág u. 7-9.), Emődi Sándor Ambrúsné Búz Eszter (Csongrád, Vörösmarty u. 27/A).



 Vissza a legfrissebb számokhoz