<<< Vissza

Tóni bácsi konyhája

2004. július 30.

 
Tejszínes őszibarack leves
Hozzávalók 4 főre: 50 dkg őszibarack, 4 ek. cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 2 ek. búzakeményítő, 2 dl tejszín, 1 ek. citromlé, 4 gombóc vaníliafagylalt.

Elkészítés: az őszibarackot meghámozzuk, a húsát kockára vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromlevet és egy liter vízben felforraljuk. 1 dl tejszínnel elkevert búzakeményítővel besűrítjük, a tűzről levéve összeturmixoljuk és lehűtjük. Hidegen tálaljuk, 1-1 fagylalttal és a maradék kemény habbá vert tejszínnel a tetején.

Zöldborsós tokány
Hozzávalók: 40 dkg sovány sertéscomb, vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 60 dkg zöldborsó, 1 csokor petrezselyemzöld, szódabikarbóna, majoranna, só, bors, piros arany.

Elkészítés: először az aprópecsenyét készítjük el. A húst megmossuk, majd 2-3 cm széles, 4-5 cm hosszú csíkokra vágjuk. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, zsírjára sütjük. A megtisztított hagymát a szalonna zsírjában fedő alatt megpároljuk, rátesszük a húst, majd ízlés szerint sózzuk. Erőteljesen borsozzuk, kevés piros arannyal és majorannával fűszerezzük. Néhány percig erős tűzön pirítjuk, majd lefedjük és lassú tűzön puhára pároljuk. Nagyon rövid lére sütjük. Közben kevés vízben egy kevés szódabikarbóna hozzáadásával puhára pároljuk a borsót. Ha kész, lecsepegtetjük és az aprópecsenyéhez öntjük. Óvatosan összekeverjük, tetejét megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel. Párolt rizzsel, salátával tálaljuk.

Jó étvágyat!


<<< Vissza