<<< Vissza

Nem a basákat csábítják

2004. július 30.

 
A hastánc több annál, mint hogy háremhölgyek szórakoztatják a basát vagy a szultánt, mondják az Ezeregyéjszaka Lányai. A hét szentesi hölgy egyre több fellépésen ringatja csípőjét, s most fellebbenthetjük a fátylat róluk.

Másfél éve alakultak, s egy szilveszteri rendezvényen léptek fel először az Ezeregyéjszaka Lányai, vagyis Korsós Mónika, Gyovainé Éva, Gyovai Éva, Nagy Marietta, Kazinczi Ágnes, Kulberné Fuvó Andrea és Sándorné Misku Erika. A hosszú előkészületet azzal magyarázzák, hogy kemény alapozásra volt szükségük.

- Nem egyszerű dolog a hastánc, csak fokozatos fejlődéssel, tanulással lehet elsajátítani - állítja Mónika.

A több síkban való mozgás (előre, hátra, fel és le) komoly koncentrációt igényel, s a speciális mozdulatok olyan izomcsoportokat mozgatnak meg, melyeket más mozgásforma nem.

Érett nők tánca - így jellemzik a hastáncot az Ezeregyéjszaka Lányai. Bár a mi csoportunkban a felső korhatár jelenleg 34 év, a keleti és nyugati felfogás szerint is 35 éves korára megasszonyosodik, több gyerek után érik be a táncosnő. A hét hölgy alkatilag különböző, vékonyabbak és teltebbek is vannak köztük, de az utóbbiaktól látványosabb a tánc eme formája. Úgy gondolják: akit a mi kultúránk már ducinak tart, attól az előadótól mutat szépen. A teltebb asszonytípus "divatos" Egyiptomban is, ahonnan a hastánc származik - teszik hozzá. Egyelőre a csoport ott tart, hogy próbálja elfogadtatni produkcióját, ami nem könnyű, mert hazánkban még nincs kultúrája, s a közönség sem tudja őket hova tenni.

- Nem tudják, mit várhatnak tőlünk, és nem tudják azt sem, hogy hogyan reagáljanak - ezt már Marietta mondja. Úgy tűnik számára, a fővárosban és a történelmi múltú helyeken már elfogadják az orientációs táncot, de az országnak ezen a részén még meg kell küzdeniük az előítéletekkel.

Tévhit, hogy unatkozó hölgyek táncoltak a háremekben az egy szem basa, vagy szultán elcsábítására. Néptánci, vallási elemekből épül fel ez az orientális tánc. Ha szült egy nő a közösségben, a többiek körbetáncolták, vele voltak fájdalmában, s így alakult ki az e táncra jellemző csípőmozgás is. A mai hastánc a nyugati elvárás és a keleti alapok keveredése, foglalják össze a lányok. Nekik tradicionális és populárisabb, show-műsoruk is van.

Mindazt, amit a hastáncról tudnak, tapasztaltabb oktatóktól, táncosoktól (jelenleg a szegedi Ceglédi Edittól) származik, illetve szakirodalomból merítik. A csoport története is egy tanfolyamon kezdődött, itt Szentesen, melyen ők bizonyultak a legkitartóbbnak: azóta is együtt vannak. Közös próbákat tartanak, de otthon is gyakorolnak, aztán jöhet a fellépés. Nem az üzletet látják benne, inkább nagy szerelemként említik, mert közben igazán nőnek érezhetik magukat. Fellépti díjat persze kérnek, hiszen például a saját készítésű ruháiknak - tele gyönggyel, flitterrel, kövekkel - igazán szépnek kell lenniük, de ami szép, az ugyanakkor nagyon drága is. Azonban nyitottak ők jótékonysági rendezvényekre is. Arra is büszkék, hogy Csanyteleken, ahol rendszeresen fellépnek, a nyugdíjasok példátlan szeretettel fogadják őket. Szentesen is túl vannak már néhány fellépésen, legutóbb a Coctail party-n táncoltak, de láthatjuk majd őket az augusztus 20-i városi rendezvényen is.

A csoport tagjai stabil párkapcsolatban élnek. Partnereikben megvan a bizalom, hogy amit feleségeik, menyasszonyaik csinálnak, nem ad okot a félrelépésre. Gyovainé Éva kislánya is köztük táncol, de a 12 éves Éva nyilván nem tarthat velük minden fellépésre az ezeregy éjszakában. Ám a többiek szerint még sokra viheti hastáncosként, csak a felnőttkort kell kivárnia. Akadnak, akik szeretnének közelebb férkőzni hozzájuk, de a táncban a tartózkodást is ki lehet fejezni. Megnyugtatásul közlik: nem kell őket félteni, tudnak vérmesek is lenni. Egyéniségük még a csoportkoreográfiákon is átüt. Úgy fogalmaznak: a lelküket is bele kell tenniük a táncba. Megjegyzik azt is, hogy mindannyiuknak becsületes polgári foglalkozása van, s bizony még háztartást is vezetnek. Emellett foglalkoznak a hastánccal, mellyel igazán nőies alak érhető el, önbizalmat ad és szerintük segít elfogadtatni magukat.

Darók József


<<< Vissza