<<< Vissza

Másodvetésekről

2004. július 30.

 
Hirtelen bejött nagy meleg és szárazság közben talán furcsa vetésről, palántázásról írni. Viszont a nyár második felében egyre több hely szabadul fel a kertben, és ugye nem felejtjük, meleg ide vagy oda a gaz és közte a parlagfű épp az ilyen területeket szereti. Így eldönthetjük, vagy ugaroltatjuk a kert üres részét vagy megpróbáljuk hasznosítani. Természetesen, ha a művelést választjuk, csak öntözési lehetőség mellett várhatunk őszre komoly termést.

Milyen növények jöhetnek számításba: őszi káposztafélék (fejes- és kelkáposzta, karalábé, bimbóskel, karfiol, stb.) valamikor Szentes igen híres volt káposztaültetvényeiről. Megfelel e célra a cékla, bokorbab, cukkini vagy bármilyen más rövid tenyészidejű zöldségféle. Néhányan már több év óta vetnek a nyár vége felé rövid tenyészidejű zöldborsót.

Augusztusban fejes salátát is palántázhatunk, de vethetünk spenótot és sóskát is, még akár hagymát is duggathatunk. Tehát széles skálán válogathatunk a zöldségfajtákból a család ízlésének megfelelően.

A nyár második felére esik a szamóca szaporítása. 3-4 évenként célszerű új helyre telepíteni ezt a kedves kis növényt, mert a tövek termőképessége erősen visszaesik. A vetésforgó alapján kijelölt új helyet trágyázással egybekötve lazítsuk fel, majd néhány napos ülepedés után kezdhetjük el az ültetést. Kevésbé eredményes az idősebb tövek szétdarabolásával a szaporítás, sokkal jobb, ha szépen begyökeresedett, fiatal indákat használunk e célra. Ilyenkor van lehetőségünk egyes, nekünk tetsző töveket jobban felszaporítani.

Bevált eljárás a szamócaágy talajának feketefóliás takarása. A fólia alatt lassabban szárad ki a talaj és a tövek helyén X alakban vágjuk ki a fóliát. Mint minden ültetésnél, természetesen itt sem maradhat el az alapos beöntözés.

A málnás is ad ilyenkor munkát. Nemcsak a letermett és már száradó vesszőket kell eltávolítanunk, hanem hajtásválogatással ritkítsuk is meg az állományt. A málna a sekély gyökérzete miatt nagyon kedveli a vizet, az öntözést meghálálja. Minden málnásban végzett munkánál célszerű a hosszú ruházat és a kesztyű, mert ezek nélkül sok horzsolást és "tüskét" összeszedünk.

Sokan panaszkodnak, hogy erős a gyümölcshullás. Ennek egy része természetes folyamat, hiszen minden fa maga is szabályozza a termésmennyiséget, más része a száraz melegre illetve a kártevőkre fogható. Amennyiben jövőre kevesebb növényvédelmi kiadást szeretnénk, most szedjük össze a hullott terméseket és ássuk el mélyen a kert egy sarkában.

A legkorábbi szőlőfajtánk, a Csabagyöngye, érésével megkezdődhet a szőlő szedése. Akik a telepítéskor több érésű fajtákat választottak, egész novemberig szedhetnek frissen érő szőlőt. Egyre vigyázzunk, a szőlő nem utóérő, mint az őszibarack, itt mindig várjuk ki a teljes érést.

Dr. Horváth György
Király István Kertbarátkör elnöke


<<< Vissza