<<< Vissza

Közeledni egymáshoz

2004. július 30.

 
(Fotó: Vidovics Ferenc)

Immár hatodik alkalommal rendezik meg a Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetemet. Amint azt a szervezőktől megtudtuk, azzal a céllal, hogy népszerűsítse az Euroatlanti gondolatokat, az Európai Unióhoz való csatlakozást, képezzen hidat a Magyar Honvédség és a civil szféra együttműködéséért, kezelje kiemelten a professzionális haderő kialakítását.

Mindehhez Tóth Zsigmond nyugalmazott ezredes, Tinódi-díjas népművelő, a keddi nap levezető elnöke még hozzáfűzte: ne feledkezzünk meg a nemzetről, kulturkincseinkről sem, melyeket a globális hatástól meg kell őrizni. Hallgatóink, akik főiskolai hallgatók, tanárok, népművelők, olyan emberek, akik ezzel a témával foglalkoznak, szívügyüknek tekintik azt.

- A globális világ hatásai alól kitérni nem lehet, mert ez objektív folyamat - mondta. - Az unióból kimaradni nem lehet, különben a magyarság esélytelenné válik a nagyvilágban. Feladatunk, elősegítenie azt a folyamatot, amelyben megőrizhetjük nyelvünket, szokásainkat. Mindig szerencsétlen az a nemzet, amelyik gyökértelen. Erre is fel szeretnénk hívni a hallgatók figyelmét. Szentes számunkra mindent megad, hogy az emberek e közös témában találkozhassanak, felfrissíthetik ismereteiket, hogy azután továbbadják azt.

Mint ismeretes, tavaly Rákóczi év volt, az előadások is jórészt e témakörből adódtak, idén Balassi Bálintról tartott előadást Eszes Máté író. A tematika 15 óra elméleti és 15 óra gyakorlati részből áll. Az elméleti blokkban található témák főcímekben: gazdaság és biztonság; integráció és globalizáció; az önkéntes hadsereg; humán erő és EU. Az előadók is változnak, bár minden évben megszavaztatják a hallgatóság által legnépszerűbbnek tartott előadót, azt meghívják a következő évben is.

- Három évig Csongrád volt a házigazda, most Szentes. A két város közös rendezvénye közös programokkal. Most Csongrádon lakunk, a belvárosi házakban és a Körös-torokban, mert Szentesen, bár tavaly szeptemberben lefoglaltuk, nem kaptunk helyet a ligeti strandon. Sajnos kiadták, így kénytelenek vagyunk Csongrádra átjárni aludni. Ez egy kicsit bonyolítja a helyzetünket - jegyezte meg Tóth Zsigmond.

A Hegedűs László Helyőrségi Klub közel hatvan hallgatónak adott helyet. A bentlakók száma 40. A hallgatók a tábor végén bizonyítványt kaptak kézhez. A pénteki évzárót a Szegedi Szabadtéri Játékok Abbafever című előadásának megtekintése követte.

(l. j.)


<<< Vissza