<<< Vissza

Vásárhelyen szolgálnak

2004. július 30.

 
A Magyar Honvédség 37/4 műszaki-építő zászlóalj tavaly alakult meg. Tulajdonképpen a haderőreform részeként jött létre a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandárnál. Megbízatásuk a hagyományos műszaki feladatok végzése, benne a határvédelemmel, műszaki támogatási feladatokkal, a katasztrófavédelmi feladatokban való részvétellel. Feladatuk továbbá a különböző, nem műszaki alegységek műszaki szakkiképzéseinek a végrehajtása, kezdve a nemzetvédelmi egyetem műszaki hallgatóitól a más alegységek műszaki beosztású katonáinak szakműszaki kiképzése - tudtuk meg Kovács István dandártábornoktól.

A zászlóaljtól július 27-én ünnepélyes dandársorakozón búcsúztak el. A parancsnok köszöntő beszédében elmondta, a zászlóalj azért került Hódmezővásárhelyre, mert a műszaki dandár létszáma távlatokban mintegy 80 százalékkal növekedni fog, így az állományt már nem tudják elhelyezni a szentesi laktanyában. A legénységi épület is átalakításra kerül. Ez indokolta a költözést. Mint megtudtuk, a zászlóalj részben önálló feladatokat lát el, de a dandárparancsnok alárendeltségébe tartozik. Tehát továbbra is Szenteshez.

Augusztus 2-án Hódmezővásárhelyen kezdik meg működésüket.

A rendezvényen részt vett az alakulat elöljárója, Győrössy Ferenc vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Szárazföldi Parancsnokságának első embere. A parancsnok a Rádió Szentesnek adott interjújában több fontos dologról adott tájékoztatót.

A vezérőrnagy elmondta: az átszervezést három ütemben december 30-áig befejezik. Ebben az évben bezárják a szombathelyi és a szabadszállási kiképző központot, utóbbiból Szentesre is jönnek katonák. Bezárják a pécsi tüzérlaktanyát, és mindenütt megteremtik a jövőben működő új szervezeti kereteket.

Az állománygyűlésen jó hírekkel is szolgált katonáinak. Bejelentette: a Magyar Honvédség vezetésének eltökélt szándéka az, hogy a szerződéses katonák megtartása érdekében további juttatásokat ad az állománynak. Ezen belül a szerződéses katonák augusztus 1-jétől egy főétkezést ingyen fognak kapni, illetve január 1-jétől valamennyi katona részesül ebben, beleértve a hivatásosokat is. A jövő évben pedig biztatóak a kilátások arra, hogy illetménynövelésben részesülnek.

A szerződéses állomány feltöltésével kapcsolatban a következőkről szólt:
- A Magyar Honvédség nagyon népszerű. Kicsit szomorú vagyok, mert bizonyos szervezetek áteresztőképessége, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a katona bekerüljön a rendszerünkbe, gondolok itt az egészségügyi vizsgálatra, a különböző igazolások kiadására, kicsi, emiatt több hónap is eltelik, mire a katona valóban az alakulathoz kerül. Másrészt örülök annak, hogy nagy létszámban jelentkeznek katonák, pillanatnyilag válogathatunk. Nem kell félnünk attól, hogy nem lesz szerződéses katonánk. Elmondhatom, egyre több hölgyet lehet látni a laktanyákban egyenruhában. Bizonyos területeken jobban teljesítenek, mint a férfiak. Igazából nincs előttük elzárva a beosztások egyike sem.

A vezérőrnagy elmondta még, hogy mint szakmai alakulatot elsők között említheti a szentesi dandárt, a jövője biztos a városban. Egyre inkább a külföldi feladatok végrehajtása lesz a fő profiljuk, bizonyos alkalmakkor a lakosságot is ki tudják segíteni. A dandár létszáma jelentősen emelkedik majd. Ami pedig a sorkatonákat illeti, ők novemberben leszerelnek, az utolsó turnusnak megköszönik a munkát.


<<< Vissza