<<< Vissza

A várost is eltartó polgárokért

2004. július 30.

 
A város vezetése alapvető feladatának tekinti a munkahelyteremtést. Szirbik Imre polgármester arról tájékoztatta lapunkat, hogy sok céget kerestek meg a tavasszal, kínálták a város lehetőségeit, az ipari parkot, a felszabaduló épületeket. Közülük kiemelte a tajvani kereskedelmi kirendeltség vezetőjének többszöri látogatását Szentesen.

Mint említette: több nagy cég vezetői, befektetői jártak a városban, de száz kiajánlásra talán 50-60 reagálás történik, a második-harmadik fordulót kevés tárgyalás éli túl. Ez az ország gazdasági helyzetétől is adódik - tette hozzá, majd szólt arról, hogy két vállalkozás vásárolt az ipari parkban területet. Egy szentesi érdekeltségű cég nagy raktárbázist szeretne építeni, a másik pedig egy kerámiagyártással foglalkozó német-magyar vegyesvállalat. A polgármester elmondta: egy, az autóiparhoz kapcsolódó céggel vannak előrehaladott tárgyalások, ahol a területet már kijelölték, de a cég még gazdasági számításokat végez ahhoz, hogy Szentes-e vagy más terület legyen a célpontja.

A folyamat részeként a város befektetés-szervezéssel foglalkozó állami cégek és társaságok számára is kiajánlásokat tesz. Ebben fontos szerepet játszik az ITD Hungary szervezet, amely Magyarországot, a befektetési lehetőségeket próbálja kiajánlani külföldön. Ez a közhasznú társaság kiállításokat, az országot, egy kisebb régiót bemutató programokat szervez. Ilyen program folytatása például a tajvani kapcsolat kiszélesedése is.

Az ITD Hungary Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Közhasznú Társaság vezérigazgató-helyettese 29-én Szentesre látogatott. Mint megtudtuk, a látogatásnak kettős célja volt. Az egyik az, hogy az ITD Hungary vezetése közvetlen benyomásokat szerezzen Szentesről, s ez által, mint ismert "árut" próbálja a külföldi befektetők figyelmébe ajánlani. Bemutatni Szentes lehetőségeit a valóságban is. A programban az ipari park megtekintése, az eddig kialakított beruházások, illetve a lehetőségek bemutatása szerepelt. Délután előadást tartottak a város, Szentes környéki vállalkozók számára. a különféle lehetőségekről, a társberuházói tevékenységen át a különféle promóciós megoldások lehetőségéig.

Szirbik Imre a sok lépés egyikének nevezte a rendezvényt, mint mondta, a fontosabb, hogy az emberek számára megélhetést és munkahelyet biztosítson a város.

- Ez egy olyan nyílt munka, amelyhez az emberek segítségét kérjük: akár egy jó ötlettel, egy időben eljuttatott információval. A munkahelyteremtés azt a városfeladatot is könnyíti, ami a szociális munkához kapcsolódik: a biztos jövedelemmel rendelkező ember az, aki adófizető polgárként igazából a várost is eltartja. A város olyan szinten tekinti kiemelt feladatának a munkahelyteremtést, hogy a város apparátusában két munkakört hozott létre az ipari park és hozzá kapcsolódó beruházó ösztönzés céljára - jelentette ki a polgármester.

L. J.


<<< Vissza