<<< Vissza

A legjobb hitelszövetkezet

2004. július 30.

 
Képünkön: Holman István, dr. Csikai Miklós és Kovács László
(fotó: Vidovics Ferenc)

Tízéves a rendszerváltás utáni hitelszövetkezeti mozgalom. A mozgalom újjászületésének évfordulóján dr. Csikai Miklós igazgatósági elnök e szavakkal írt köszöntőt: reménnyel és bizalommal megerősíthetjük, hogy közös célokért, valós összefogással, a szövetkezéssel jó szolgálatot teljesítenek.

Az idén a legjobb hitelszövetkezeti címet elnyerő Szentesi Hitelszövetkezet 1996. április 1-jén kezdte meg működését. A 94 természetes és 15 jogi személy alkotta az alapító tagságot. Utóbbiak azzal a céllal keltették életre a hitelszövetkezetet, hogy elsődlegesen a mezőgazdaságból élőket támogassa pénzügyi szolgáltatásaival.

Mondja is Kocsis László ügyvezető igazgató, hogy a hitelszövetkezet ezt a célját elérte. Az indulástól kezdve a hitelt kérők száma meredeken ívelt fölfelé, a fölfutás jelenleg is tart. A bank annyiban tér el a többi banktól, hogy csak a tagsága körében folytatja a tevékenységét.

A pénzintézet az Árpád Agrár Rt. székházában kapott helyet. A részvénytársaság alapító tagja a szövetkezetnek. A székházban a mai kornak és bankbiztonsági elvárásoknak megfelelő technikai felszereltséggel és felkészült szakembergárdával várják ügyfeleiket. A hitelszövetkezet, amely független az Árpád Rt.-től, mint a nevében is benne van, hiteleket folyósít, betéteket fogad, folyószámlát vezet kifejezetten vállalkozóknak.

Évről évre növekedett a tagság létszáma, pillanatnyilag négyezer fölötti a taglétszám.

Annyiban változott még az alaptevékenység, hogy most már nemcsak kifejezetten mezőgazdasággal foglalkozók részére folyósítnak hitelt, hanem bővítettük a kört, az ipari vállalkozók részére is jelentős hitellel állnak rendelkezésre. A lakosság részére úgynevezett fogyasztási hitelt is engedélyeznek. Ez iránt igen nagy az érdeklődés. 100 ezer forinttól több millió forintig. Természetesen megfelelő fedezet kell hozzá.

A klasszikus fogyasztási hitel, mint a személyi kölcsön, a bérből és fizetésből élőknek nyújtják a fedezetet.

- Hogyan lehet tag valaki?
- Úgy, hogy a szolgáltatást igénybe vevőnek részjegyet kell venni. Ez 10 ezer forintos címletű. Hitelfelvevésnél ez a hitel összegétől függ. Ez nem tekinthető hadisarcnak, mivel minden évben 10 százalék osztalékot fizetünk. Ha az ügyfél a kapcsolatot meg kívánja szüntetni, a következő közgyűlés után visszakaphatja részjegyének értékét.

- Mi volt a döntő, ami alapján a legeredményesebb hitelszövetkezet címet elérték?
- Egyrészt azzal, hogy a tagság négyezer fölé emelkedett. A hitelállományunk közel van a kétmilliárd forinthoz. A betétállományunk meghaladja a kétmilliárdot. El kell mondani, ahhoz hogy bennünket észrevegyenek, kicsit magasabbra kell tartanunk a betéti kamatunkat, valami olyat is nyújtani kell az ügyfeleknek, amit mások nem tesznek, gyorsabban, rugalmasabban intézni az ügyeket.
Az ügyvezető igazgató elmondja, hogy annakidején két fővel indultak, a jelenlegi létszámuk 10 fő. Úgy tartják, ekkora forgalom mellett akár 18-an is dolgozhatnának. Az ügyvezető ezt optimális létszámnak tekinti. Azt mondja, inkább egy kicsit többet dolgoznak, de valamivel többet is fizetnek érte.

- A jövőben a lakossági folyószámla-vezetést fontolgatjuk, és hosszú távú stratégiánkban tervezzük egy fiók nyitását más településen - veszi át a szót Holman István ügyvezető igazgató helyettes.

- Nemcsak a városból, a vonzáskörzetéből jönnek hozzánk ügyfelek, hanem más megyékből is. Betétet is hoznak hozzánk vidékről, ami elég ritka dolog. A betéti kamatokkal nekünk egy kicsit többet kell adnunk. Kamatlábainkat valamelyest alacsonyabban tartjuk. Az elmúlt félévben 600 hiteligényt teljesítettünk.

Hat hitelszövetkezet van az országban, s közülük a pénzügyi mutatók alapján a szentesi kapta a legjobbnak járó díjat. A Károlyi palotában vehették át. Mint ismeretes, Károlyi gróf alapította az első bankot. Az ünnepségen jelen volt a mezőgazdasági államtitkár, a bankfelügyelet helyettes vezetője, társbankok képviselői. A szentesi szövetkezetből valamennyi dolgozó kapott meghívást. Utána állófogadás volt. Kocsis László azt mondja: nem tudtak előre semmit. Méretet tekintve a szentesi a második legnagyobb hitelszövetkezet a zalaegerszegi után. Az egy főre jutó mutatóik kedvezőbbek. Ebbe sok munka van - jegyzi meg az ügyvezető.

Lovas József


<<< Vissza