<<< Vissza

Déltengeri kagylók az Alföldön
Múzeumunk műkincsei vendégségben

2004. június 25.

 

A Békés megyei Sárrét talán leglátogatottabb nevezetessége a Vésztő város határában emelkedő Mágori domb és a rajta, illetve a belsejében levő régészeti bemutató hely. Az évi több mint tízezer látogató között minden valószínűség szerint megfordult itt már néhány szentesi is. Szinte biztosra vehetjük, közülük igen kevesen tudtak arról, hogy az őskori rétegeket tönkretevő, a 19. század elején épített, téglaboltozatos pincében berendezett kiállítás egyik vitrinjében a Koszta József Múzeum gyűjteményébe tartozó újkőkori ékszerek fehérlenek.

Az előzmények az 1970-es évek végére, az 1980-as évek elejére nyúlnak vissza. Abban az időben dr. Hegedűs Katalin volt a szentesi múzeum igazgatója, de a békésiek megsegítése céljából, vendégrégészként ő vezette a mágori, helyenként hét méter vastag őskori települési hulladékból képződött halom tervszerű feltárását. Emellett idehaza rendszeresen végezte a leletmentéseket. Így 1979-ben, Csanyteleken egy új halastó létesítése során az újkőkor középső szakaszából származó sírokat tárt fel, az egyikükben a korszakra jellemző, de nem túlságosan gyakori ékszerekre bukkant, amelyek nyersanyagforrása messzi vidékeken, az Adriai- és az Égei-tenger partján keresendő. Itt honos az a Spondylus nevű kagylófaj, amely egyedeinek héját feldarabolták, hengeresre vagy hasáb alakúra csiszolták, végül átfúrva gyöngyöket készítettek belőle (felső képünk). A csanyteleki 136. sz. sírba egy ép, csupán a két oldalán átfúrt példány is jutott (alsó képünk). Más, az Alföld több pontján is előkerült társaikkal együtt ékes bizonyítékai a hétezer évvel ezelőtti, nagy területeket behálózó kereskedelemnek.

A vésztői település leletgazdagságának széles körben is híre ment, szinte kívánkoztak a mutatós leletek a nagyközönség elé. Mivel ép tárgyakat rendszerint a sírokban talál a régész, a mi csanyteleki ékszereink segítségével jól kiegészíthető volt a szomszéd megyeiek többnyire töredékes tárgyai alapján körvonalazható, helyenként hiányos kiállítási összkép.

Ha őszinték akarunk lenni, akkor azonban el kell ismernünk, hogy az igazi attrakció azonban a másik, a nyugatról szomszédos domb belsejében látható. A vendég egy majdnem húsz méter hosszú, négy és fél méter széles, egyik végén majdnem ilyen mély ásatási szelvényre csodálkozhat rá, amelyet modern tetőszerkezet véd az időjárás viszontagságaitól. Egyedülálló, impozáns látvány a szakember számára is, ahogyan a függőlegesre nyesett metszetfalban egymás fölött sorakoznak az újkőkori, és a bronzkori házak padlószintjei, omladékai, az előbbibe néhol rézkori sírok mélyednek. Mindezeket itt-ott ép, vagy restaurált tárgyak tarkítják, amelyeket visszaraktak az eredeti helyükre.

A középkor szerelmeseinek is tartogat nevezetességeket a Mágori domb. A felszínen a Csolt nemzetség monostorának romjai láthatók, a téglapincében pedig az ennek feltárása során napvilágra került tárgyak.

Dr. Szabó János József


<<< Vissza