<<< Vissza

Arcok

2004. június 25.

 
Azt az arcot soha nem felejtem. Bár jó lenne feledni, tudom. Örökre. Már csak a belső megnyugvás miatt is.

De lehet-e?

Öt percen múlott az egész. Vagy mégsem? Hiszen bárhol, bármikor beugorhat a kép. És mi, a szupermarket gazdagon terített asztalánál vásárlást mímelve bámészkodók nem tehetünk semmit. Hirtelen lefagy az egész, akár a számítógép monitorján a pillanatnyi idő. Ólomsúlyok alatt roskadozva érthetetlenül belebámulunk a nagy semmibe. Menekülnénk...

Már lépnénk tovább, el a pulttól. Akkor megszólított. Azt mondta, nagyon éhes, napok óta alig evett valamit, a gyerekei is éhesek. Pár forintot kért csupán, szeme csillogásából láttam: sírással küszködik.

Az a könyörgő tekintet!

Menekülnénk. Az agyban felgyorsulón végigáramló gondolat azt súgja: menj, ne törődj senkivel. Néhány nap és rossz emlék marad az egész. De nem...!

A gyerekek! Azok a könyörgő tekintetek.

A hang emberi.

A csomagból, ezekből a kiflikből szívesen adunk. Fogadják el, kérem... Remegő kézzel nyúlnak a zacskó felé. Hárman is kapnak a péksüteményekért. Egyszerre emelik a szájukhoz, mohón beleharapnak, a szemük most picinyke örömtől csillog.

Távolabbról hangos kiáltás szakítja meg a pillanatnyi csendet. A felénk irányuló hang gazdája kezében csomagot lobogtat.
- Tanító néni, kérem! Tanító néni...

Aztán a csend...

Figyelő, ott a Szentesi Mozaik Társalgójában reménykedik. Azt írja: "Egyszer talán nem pártokról, meg politikáról fog szólni minden, hanem rólunk, emberekről, magyarokról, szentesiekről."

(lovas)


<<< Vissza