<<< Vissza

Fúvócsövek kóbor kutyákra

2004. június 25.

 
A város területén mind több kóbor kutyával találkozhatunk. Ez a találkozás azonban nem örömteli. A jelenség okát sokan a kötelező oltás árának 1500 forintra történő megemelésében látják. Mindamellett maga a kutyatartás sem olcsó mulatság manapság. Vannak, akik úgy döntenek, menjen a kutya, amerre lát, kicsapják állataikat a város közterületeire.

- Mint tudjuk, az önkormányzat meghozta az állattartásról szóló rendeletét - mondja Kóczán István, a közterület-felügyelet vezetője. - S ha már a rendelet él, azt be is kell tartatni. Abban a 13. paragrafus meghatározza, hogy közterületen veszélyes vagy támadó kutyát, nagytestű kutyát pórázon, szájkosárral ellátva kell vezetni. Az ebek sétáltatása alatt tartsuk magunknál az oltási igazolványt. Ezt is előírja a rendelet. Kutyát közterületen csak azonosítási bilétával lehet sétáltatni. A tisztántartásról is gondoskodni kell.

Kóczán István még hozzáfűzte: hetente két alkalommal ellenőrzést végeznek a gyepmesterrel, a város közterületein. A kóbor kutyákat figyelik, s ha találnak ilyet, befogják. Az ebeket kiviszik a telepre, a gazdája ott megtalálhatja. Helyszíni bírság, szállítási költség, plusz oltási költség kifizetése után elviheti. Egyébként ötszáztól tízezer forintig terjedő bírsággal lehet súlytani az elkóborolt kutya gazdáját.

- Tárgyalásokat folytatunk dr. Dobos András állatorvossal az ügyben, hogy úgynevezett fúvócsöves módszerrel, altatólövedék segítségével a helyszínen el tudjunk kábítani, szállításra alkalmassá tenni a kutyákat - tájékoztatta lapunkat Kóczán István. - Két hétig a telepen várnak gazdára. Ez a befogóhuroknál emberségesebb megoldás. Eddig az állatkertben használták ezt a megoldást. Bízom benne, alkalmazásával csökkeni fog a kóbor kutyák száma Szentesen. Közös érdekünk, mindannyiunk védelmében cselekszünk.

L. J.


<<< Vissza