<<< Vissza

A sírok virágai
Zöldrovat

2004. május 14.

 
Tavasszal nagyon sok időt tudunk kertünkben eltölteni, azonban kerítsünk időt a sírhelyek ápolására is.

A temető az egyik legsajátosabb hely a világon. A sírok növényekkel, virágokkal való beültetése az elhunyt emlékének legszebb ápolása.

A növényválasztásnál vegyük figyelembe azt, hogy nem mindennap tudjuk ápolni őket, ezért az extrémebb viszonyokat is toleráló növények kerüljenek kiültetésre. Kevés gondozást igénylő, napos helyre ültethető örökzöldek: a kúszó borókák, az örökzöld madárbirs és a pálmaliliomok. Árnyékos helyre főleg a borostyánt és a télizöld meténgeket ültessük.

Az ültetett virágok színével is kifejezhetjük az elhunyt iránti érzelmeinket és életkorát.

A temetőben általában a pasztellszíneket alkalmazzuk, kivétel a piros szín, mert az a szeretet színe. A fiatalok sírjára általában világos, az idősebbekére sötétebb színű növényeket, virágokat ültessünk. A csüngő koronájú fák a szomorúságot jelképezik. Fontos, hogy a sírjel és a növények összhangban legyenek egymással.

Előszeretettel alkalmazzák a rózsákat beültetésre, mert egész nyáron virágoznak. A fajtaválasztásnál részesítsük előnyben az alacsony növésű sokvirágú, vagy kúszó fajtákat.

A hagymás növények elvirágzása után, az évelők közül praktikus a csokros kis virágú krizantémokat és a levelükkel is díszítőket (csíkos levelű Irisek, varjúhájak nagy választéka, amelyek még többek között jó talajtakarók is) vegyesen ültetni abban az esetben, ha nem akarunk minden évben egynyáriak ültetésével bajlódni.

Akik úgy döntenek, hogy minden tavasszal az árvácska lekerülése után változatos egynyári palántákat ültetnek, azoknak szeretnénk a figyelmébe ajánlani, hogy társítsák azokat más csoportba tartozó növényekkel. Dekoratív a varjúháj, kertekbe egynyári virágok ültetése, vagy az örökzöldek, mint alapszín és a színes egynyáriak összhatása.

A temető nemcsak kegyeleti hely, hanem a parkokéhoz hasonló értékű zöldfelület, ezért ápoljuk, tartsuk tiszteletben magunk, elhunyt szeretteink, és mások érdekében!


<<< Vissza