XXXV. évfolyam 19. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Megértek a felnőtt életre
 

2004. május 14.


Képünkön: A Horváth Mihály Gimnázium ballagói.

Szentes öt középiskolájában idén csaknem 350-en ballagtak, és kezdték meg hétfőn az írásbeli érettségi vizsgát.

A Horváth Mihály Gimnáziumban öt osztály végzett ebben az esztendőben. Igen magas létszámú évfolyamot bocsátott el a gimi, hiszen a tizenkettedikesek 143-an voltak.


Bővebben


 

Elfogadott költségvetés
 Érvek és ellenérvek a pénzügyi helyzetről

2004. május 14.


A város pénzügyi egyensúlyát sikerült megőrizni, a tetemesnek mondott költségvetési hiány év végére közel nullára redukálódott, jelentette ki Szirbik Imre polgármester. Egyetértett a művelődési és oktatási, valamint a pénzügyi bizottság azon véleményével, miszerint arra kérik a képviselő-testületet, hogy ismerje el mindazon köztisztviselőknek, közalkalmazottaknak, intézményvezetőknek a munkáját, akik a 2003-as esztendő eredményes gazdálkodásához hozzájárultak.


Bővebben


 

Virágosabb környezetért
 

2004. május 14.


Az elmúlt hónapban az önkormányzat meghirdetette a "Virágszínvonalasabb Szentesért" akciót. Örömmel vettük, hogy a versenyfelhívásra ez idáig jelentős számú jelentkezőt regisztrálhattunk. Elindult egyfajta szemléletváltás a lakosság körében, ami nagyon pozitívnak mondható. Ez megmutatkozik a környezettel kapcsolatos növekvő igényekben is.


Bővebben


 

Volt egyszer egy fesztivál
 

2004. május 14.


Képünkön: A felvonuláson a Klauzál Gábor Általános Iskola tanulói jelenítették meg Magyarország értékeit. (Fotó: Vidovics Ferenc)

A Nap. Április 30-a és május 1-je. Sokunknak felejthetetlen ünnep. Néhány mondat erejéig térjünk vissza a helyi eseményekre. Helyszűke miatt nem tudtunk beszámolni arról a rendezvényről, amikor Szentes testvérvárosainak küldöttségét fogadta a városvezetés a művelődési és ifjúsági házban.


Bővebben


 

Ballagók, hová ballagtok?
 

2004. május 14.


Hát ezen az idei ballagási szombaton az időjárás nem kényeztette kedves fiataljainkat. De így is szépek voltak. A hatalmas virágcsokrok felhős ég alatt is jelentést hordoztak.

Jelentést? Tényleg érdemes elgondolkodunk azon, hogy a szemlátomást egyre nagyobb csokrok, és az egyre drágább ballagási lakomák, miről is tesznek bizonyságot? Persze azon kívül, hogy az életszínvonalról is árulkodnak? Jutalmak-e avagy előlegek? És ha jutalmak: megérdemeltek-e avagy csak bevett szokásról árulkodók? Ha meg előlegek, vajon tényleg megalapozott bizalomról szólnak-e? A szülők bizalmáról? Avagy a társadalom, a haza bizalmáról? Egyáltalán: mennyi oka van hazánknak bíznia a mai fiatalokban? Szabad-e azt hinni róluk, hogy tényleg elérték az érettség ama fokát, hogy megérdemeljék az ölükbe pompázó virágok tavaszi illatát?


Bővebben


 

A repülőotthon építése folytatódik - 1942 (2.)
 

2004. május 14.


A keleti légáramlattal eddig még nem látott repülő tárgyak jelentek meg az égbolton. A Szovjetunió többnyire a Fekete-tenger partvidékéről juttatott el röplapszóró léggömböket, melyek mind a repülésre, mind az elektromos hálózatokra egyaránt veszélyesek voltak. Ezek a "légi kalózok" másfél és három méter átmérőjű impregnált selyemből, vagy rugalmas, többnyire gumi(rozott) anyagból készült ballonok voltak.


Bővebben


 

Új korszak következett
 160 éve született Burián Lajos

2004. május 14.


Burián Lajos azon jeles személyiségeink közé tartozik, aki nem városunk szülötte ugyan, de maradandót alkotó munkássága révén neve egybeforrt Szentesével. Ennek elismeréseként 1945 óta utca viseli nevét, mégis méltatlanul keveset tudunk róla. Születésének 160. évfordulóján idézzük fel életútjának főbb állomásait.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2004. május 14.


Nincs ingyen ebéd, ingyen vacsora. Csak más fizeti...

*********************************************

Messze kerüld el azt az embert, aki dúl-fúl. Várd meg, amíg elül a mérge. Akiből pedig békesség árad, ahhoz ragaszkodjál.


Bővebben


 

Változások a gyógyfürdőben
 

2004. május 14.


A Csongrád Megyei Önkormányzat Területi Kórház által üzemeltetett gyógyfürdő (Ady E. u. 44.) felújítási munkái megkezdődtek. A munkálatokat a tulajdonos, az önkormányzat finanszírozza és szervezi. A felújítás időszakában a gyógyító- és egyéb tevékenységek működését csak korlátozottan tudják biztosítani. A kivitelező tervezett ütemterve alapján a gyógyfürdő működése az alábbiak szerint módosul:


Bővebben


 

Helyi vállalatok az EU-ban
 

2004. május 14.


Kampánykörútjának szentesi állomásán a helyi gazdasági szféráról tájékozódott dr. Becsey Zsolt, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Szabad Európa-listáján a 7. helyen szereplő EU-parlamenti képviselő-jelöltje.

A Hungerit Rt.-nél tett látogatása során úgy tűnt számára, hogy a legnagyobb szentesi foglalkoztató minden bizonnyal megállja a helyét az Európai Unión belül, s még némi terjeszkedésre is képes lehet.


Bővebben


 

Közös döntés
 

2004. május 14.


Május 1-je óta az Európai Unió teljes jogú tagja vagyunk. A közös intézmények egyike az Európai Parlament, melynek székhelye a franciaországi Strasbourg, de még két állandó munkahelye van Brüsszelben és Luxemburgban.

A Parlamentet az unió polgárai tagállamonként lebonyolított pártlistás szavazással közvetlenül választják 5 évre, így ez az intézmény valóban az unió állampolgárainak képviselője. Az idén már a kibővített Parlamentbe küldjük 24 magyar képviselőnket, akik különböző pártfrakciókban, de reményeink szerint szorosan együttműködve képviselik össznemzeti érdekeinket.


Bővebben


 

Csak együtt sikerülhet!
 

2004. május 14.


Mi nem háborúzunk, mi nem küzdünk senki ellen, különösképpen a honfitársaink ellen nem vagyunk hajlandók háborúzni. Nekünk azoknak a biztonságát is meg kell védenünk, akik nem minket választottak, és azokét is, akik nem minket fognak választani június 13-án. Mi csak velük együtt akarunk magyarok lenni Európában - mondta Orbán Viktor május 9-én, a Győzelem napján a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség kampánynyitó rendezvényén, a Városligetben. Ahol a sok ezer ember között, természetesen ott voltak a szentesiek is.


Bővebben


 

Kezeltünk a miniszterrel!
 

2004. május 14.


Néha napján nagy dolgok történnek az emberrel. Az, hogy mi a "nagy", az természetesen mindenki számára más-más jelentéssel bír.

Óvodánkban - a Mesevár falai között-, mi óvó nénik, mindennap nagy dolgokkal találkozunk. Szerencsénk van, mert nálunk az őszinte gyermekmosolyból soha sincs hiány, így az itt folyó munka eredményét nap mint nap jól láthatóan nyomon követhetjük. A gyermekek önálló, aktív részvétele nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a Kossuth utcai óvoda hírnevét öregbítsük, és ne csak városunkban, hanem regionálisan is ismertté tegyük.


Bővebben


 

Visszatérni a munkához
 

2004. május 14.


Azt mondja Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter, '96 óta nem volt rá példa, hogy 20 százalék körüli legyen az ipari export növekménye. Ez már mégiscsak jelent valamit. Az import növekedése immár harmadik negyedéve elmarad az exportnövekedés ütemétől, ezáltal a hiányok mérséklődnek. Kedvező jelként említette a miniszter, hogy a múlt év első felében a tőkebeáramlás 270 millió euró volt, ami az év második felétől 1 milliárd fölé ugrott. Ez a beáramlás idén is folytatódott, jelen pillanatban 600 eurónál tartunk.


Bővebben


 

Választ várnak
 

2004. május 14.


Mi, a Magyar Demokrata Fórum és a FIDESZ Magyar Polgári Szövetség Szentesi Szervezetei megdöbbenéssel értesültünk arról a tényről, hogy a szabad független önkormányzati média megvalósulásáért írott kezdeményezésünkről, a város vezetői nem voltak hajlandóak tárgyalni.


Bővebben


 

Jubileumi ballagás
 

2004. május 14.


Ötven éve ballagott a középiskolából, s az érettségit is fél évszázada maga mögött tudja az a két osztály, mely az előző hét végén a Boros Sámuel Szakközépiskolában ismét vállára vette a tarisznyát, s az idén érettségiző fiatalokat maguk elé engedve végigjárta az iskola tantermeit.


Bővebben


 

Origami csodák
 

2004. május 14.


Eloször 2000-ben hirdette meg a Szentesi Ifjúsági és Diák Önkormányzat origami pályázatát "Papírcsodák" címmel. Erre a megmérettetésre mindig szép pályamuvek érkeztek, amik végül a gyermekkönyvtárt, a Magyartési Tábor Központot vagy a városi diák pincét díszítik.

Rendszeres, visszatéro pályázóink is vannak. Ezek közül meg kell említeni Balázs Barbara-Annát (Szent Erzsébet Kat. Ált. Iskola), valamint a Deák F. Ált. iskola két tanulóját: Pászti Ferencet és Pászti Dánielt. A Koszta J. Ált. Iskola, valamint a gróf Széchenyi István Ált. Iskola tanulóira a csoportos pályamuvek a jellemzőek.


Bővebben


 

Orgonavirágot vittünk
 

2004. május 14.


Antal Aranka osztályának küszöbét 1932 őszén léptem át. Palavesszőt fogó, szorító kezeinket megfogta és így két kézzel húztuk a palatáblára az 1-es ostorra hasonlító számot. Később önállóan írtuk a többi számot. Szívvel-lélekkel, szeretettel tanította a felsőpárti, nagyhegyi gyerekeket. A város ezen részeit virágok díszítették. Vittünk is tanítónőnk asztalára. A tanítónő kérdezte: "Ki tudna mogyorófa pálcát hozni?" Nagyhegy, Kiskörmöndi út végénél dr. Bonczos Miklós főispán gyümölcsös-, szőlőskertjét orgona és mogyorófa bokrok díszítették. Ujj Imre és Mihály szülei gondozták a területet. Tanítónőnk az íróasztal elejének polcára helyezte. Ha az ajtó nyitva maradt, láttuk, szinte figyelmeztetett: ez is eszköze a fegyelem betartásának. Iskolai értesítőnk-bizonyítványunk első pontja a "magatartás" volt.


Bővebben


 

Pedagógusok művészete
 

2004. május 14.


Hatodik alkalommal állították ki három megye alkotó pedagógusainak munkáit a főtéri galériában. Az alkotók az előző évekhez hasonlóan továbbra is aktív és nyugdíjas korú tanárok és óvónők, akik kedvtelésből foglalkoznak a képzőművészettel.


Bővebben


 

Kitűnők
 

2004. május 14.


Matematikából kitűnő, ezt érdemlik azok a kisdiákok, akik bizonyítottak a városi területi alsó tagozatos matematika versenyeken.


Bővebben


 

Az arcfestés technikája
 

2004. május 14.


Alapozás: Az alapozó szinte mindig egyezzen az eredeti bőrszínnel, vagy csak egy árnyalattal legyen annál sötétebb. Ha túl sötét vagy sokkal világosabb, akkor kontúrossá, álarcszerűvé válik. Minőségét mindig bőrtípusunk határozza meg. Ha száraz a bőrünk, alapozó krémet, ha zsíros, akkor hidratáló alapot használunk. Az arc formájának kiemelésére vagy alakítására használjuk az alaptól eltérő színt, ha valamit hangsúlyozni akarunk, sötétebbet, ha palástolni igyekszünk, világosabbat.


Bővebben


 

Folytatódik az oltás-ügy
 

2004. május 14.


Megnövekedett a vegyszerlopások száma az elmúlt időszakban a környező települések rendőrkapitányságainak felügyelete alá tartozó területeken. A szentesi kapitányság felhívja a mezőgazdasági termelők illetve a vegyszerboltok tulajdonosainak figyelmét, hogy a nagyobb mennyiségű szereket a felhasználási időszakban őriztessék. Lehetőség szerint a beszerzés napja essen egybe a felhasználás napjával, így a tárolással sem vállalnak kockázatot a szerek használói.


Bővebben


 

Vereség szoros csatában
 

2004. május 14.


A Szentesi Kinizsi férfi kézilabdacsapata, hazai pályán Martfű gárdáját fogadta. Az ellenfél verhető lett volna, a hazaiak számára létfontosságú lett volna itthon tartani a két pontot. Sajnos nem sikerült. A győzni akarás görcsössé tette a hazaiakat, ez a vendégek malmára hajtotta a vizet.


Bővebben


 

Díjlovaglás
 

2004. május 14.


A Szent László Lovasklub versenyzői a közel múltban, két díjlovagló versenyen vettek részt, ahol a következő eredményeket érték el: díjlovagló regionális versenysorozat I. forduló, Bugac: 4-es és 6-os kat., alapfok: ifik, Gyovai Petra, Picobelló nevű lovával 5. és 2., Öröm nevű lovával 4. helyet szerzett.

Ugyanebben a kategóriában a felnőttek között Makai Zsolt, Zéta nevű lovával 6. helyezést ért el.


Bővebben


 

Képzés
 

2004. május 14.


A Csongrád Megyei Labdarúgó Szövetség szervezésében "D" szintű edzőképző tanfolyamra kerül sor június 21-től 26-ig Algyőn, a sportpályán. A képzésen a labdarúgás alapfokú ismeretei sajátíthatók el, és a tanfolyam végén a sikeres vizsgázók "D" oklevelet kapnak, melynek birtokában jelentkezni lehet az UEFA "B" képzésre. A képzés költsége: 25 ezer forint + áfa, 50 órában, a jegyzetek árát is tartalmazza.


Bővebben


 

Utánpótlás fellegvára
 Karate Magyar Bajnokság

2004. május 14.


Kedvező időjárás fogadta április végén a III. Kyo Sai Kyokushin Karate magyar bajnokság résztvevőit. A versenyre 570 karatéka érkezett. A délelőtti program a gyermekek versenyével kezdődött. A karate utánpótlás biztosított, ezt bizonyítja a tatamin folytatott nagyszerű küzdelem. A szentesi Oyama Dojo versenyzői nagyszerűen szerepeltek, több tucat arany, ezüst, és bronzérem tulajdonosai lettek.


Bővebben


 

Jön a Makó!
 

2004. május 14.


A fővárosba látogatott és gólzáporos győzelmet aratott a legutóbbi fordulóban a Szentesi TE NB II-es labdarúgócsapata. A TE a BVSC vendégeként azonnal támadólag lépett fel, Barnáék nyomban magukhoz ragadták a kezdeményezést, ami az első 45 perc végére kétgólos szentesi vezetést eredményezett. Török László, a csapat vezetőedzője elmondta, hogy fordulás után a Vasutas agresszívebb támadójátékkal próbálkozott, ekkor 3-2-re zárkóztak fel a hazaiak.


Bővebben


 

Sporthírek röviden
 

2004. május 14.


Teke... Az NB III-as bajnokságban szereplő Szentesi Tekézők Egyesületének csapata május 8-án a Kiszombor SK csapatát fogadta.

Rúgtak, dobtak... A Május 1. kispályás labdarúgótorna eredményei:

Eggyel előrébb a TE... Győzött Algyőn, és ezzel továbbjutott a labdarúgó Magyar Kupa következő fordulójába a Szentesi TE csapata.


Bővebben


 

Kilencedik a Legrand
 

2004. május 14.


A kilencedik helyen zárta a 2003/2004-es bajnoki esztendőt a Legrand-Szentesi VK férfi első osztályú vízilabdacsapata. A Szolnok ellen vívott helyosztó mindent eldöntő, harmadik mérkőzését hazai környezetben 9-6-ra nyerte a Legrand, így Berkiék végeztek az előkelőbb helyen.


Bővebben


 

Szilveres eredmények
 

2004. május 14.


Április 24-én Győrött megrendezett B országos bajnokságon a Szilver TSE a következő eredményeket érte el:

B jun. II.st.:
2. Nagy Gergő-Borbás Julianna,
3. Vida György-Salánki Zsófia;


Bővebben


 

A sírok virágai
 Zöldrovat

2004. május 14.


Tavasszal nagyon sok időt tudunk kertünkben eltölteni, azonban kerítsünk időt a sírhelyek ápolására is.

A temető az egyik legsajátosabb hely a világon. A sírok növényekkel, virágokkal való beültetése az elhunyt emlékének legszebb ápolása.


Bővebben


 

Dr. Papp László emléke
 

2004. május 14.


A képviselő-testület ez év január 3-án döntött arról, hogy a város legkiemelkedőbb sportolójáról nevezi el a sportcsarnokot. Az intézmény május 21-én ünnepélyes keretek között felveszi a Dr. Papp László nevét.


Bővebben


 

Európa Kupa szentesiekkel
 

2004. május 14.


A Szentesi Kinizsi ökölvívó és kick-boksz szakosztályának versenyzői nagyon nehéz próbatétel előtt állnak. Május 22-23-án Szegeden kick-boksz Európa Kupát rendeznek. Szentes városát a kétnapos eseményen háromfős küldöttség képviseli: Vecseri Barnabás (80 kg-ban full contact szakágban, Lakatos András (63 kg-ban full contact szakágban, teljes erővel történő ütés, rugás), Bertók Róbert (60 kg-ban light, visszafogott ütés, rúgás, és full contact szakágban).


Bővebben


 

Családi események:
 

2004. május 14.


Született: Ilovszky Sándornak és Fekete Ágnesnek (Köztársaság u. 3/2.) Sándor Máté, Mészáros Zoltánnak és Varga Mártának (Futó Z. u. 32.) Bence...


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz