<<< Vissza

Utánpótlás fellegvára
Karate Magyar Bajnokság

2004. május 14.

 
Kedvező időjárás fogadta április végén a III. Kyo Sai Kyokushin Karate magyar bajnokság résztvevőit. A versenyre 570 karatéka érkezett. A délelőtti program a gyermekek versenyével kezdődött. A karate utánpótlás biztosított, ezt bizonyítja a tatamin folytatott nagyszerű küzdelem. A szentesi Oyama Dojo versenyzői nagyszerűen szerepeltek, több tucat arany, ezüst, és bronzérem tulajdonosai lettek.

A délután emlékmű avatással és megemlékezéssel kezdődött. Sajnos az idő nem fogadta kegyeibe azt a több száz résztvevőt, aki a Shinto-emlékműnél főhajtással adózott Sósai Masu-tatsu Oyamara a kyokushin karete megalapítójára, aki tíz éve hunyt el. A verseny ünnepélyes megnyitóján Szűcs Lajos alpolgármester, dr. Mészáros János a Magyar Karate Szövetség elnöke és Sihan Furkó Kálmán köszöntötte a megjelenteket. Utolsóként, a döntő következett.

Az érmekért folyó küzdelmek még jobban felvillanyozták a döntőbe kerülteket. Nagyszerű csatákat láthattak a lelátón helyet foglalók. Többször zúgott a vastaps, a buzdítás sem hiányzott. A jelenlévők ismét meggyőződhettek a kyokushin karate szépségéről. A heves csatározások közben dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szövetség elnöke értékelte a látottakat:

- Meghatározó élmény marad számomra. A város segítsége komoly dolog, és ez a verseny hangulatára is ráteszi a bélyegét. A kyokushin karate tradicionális szakág, ez annyi versenyzőt mozgatott meg, mint sok más hagyományos sportág. A mai nap ünnep volt. Remélem Szentes városának is, de a karaténak mindenképpen.

Sihan Furkó Kálmán, a magyarországi karate egyik megalapítója:

- A kezdethez képest ez a sportág is változott. Harminc évvel ezelőtt még verseny sem volt. Nagyon kevesen kezdtük, most már sokan vannak. Megszervezte minden egyesület magának a verseny rendszerét, azon az alapokon, amit mi annak idején leraktunk. Ma már lehetősége van a fiatal 9-10 éves gyerekeknek, a nagyobbaknak illetve a felnőtt korcsoportnak, nőknek és férfiaknak egyaránt. Az idők folyamán kialakultak központok, s ennek egyik fellegvára Szentes, s méltán nevezhető a karate-utánpótlás bázisának. Sensei Brezovai Sándor hozzáértően szervezi már évek óta. Ez a mostani is ilyen volt.

Dunás-Varga Zoltán


<<< Vissza