<<< Vissza

Pedagógusok művészete

2004. május 14.

 
Hatodik alkalommal állították ki három megye alkotó pedagógusainak munkáit a főtéri galériában. Az alkotók az előző évekhez hasonlóan továbbra is aktív és nyugdíjas korú tanárok és óvónők, akik kedvtelésből foglalkoznak a képzőművészettel.

Megmaradt az a különlegesség is, mely a tárlat sokszínűségében rejlik: olajfestményektől a fényképen, grafikán keresztül népi iparművészeti jelleggel is meghirdették a pályázatot, s ezzel a pedagógusok sokszínűségét is szeretné megmutatni Borsodi Ágnes, a kiállítás elindítója a művelődési központ munkatársaival, a pedagógus szakszervezetek Bács-, Békés- és Csongrád megyei bizottságaival, és a megyei önkormányzatokkal karöltve. Maradt továbbá a beérkezett munkák magas, száz fölötti és a kiállított hatvan körüli száma is, melyeket három tagú zsűri értékel. S hűek maradtak a kiállítás elnevezéséhez is: Rejtelmek ha zengenek. József Attila versének első sora helyett azonban ezúttal az utolsó sorokra emlékeztetett a kiállítást megnyitó Szabó Zsuzsanna, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei pedagógus szakszervezet titkára, mondván, a versben megfogalmazott nehéz hűséget a kiállított művek alkotóinak megszállottsága könnyíti meg. Szabó Zsuzsanna utalt arra is, hogy az aznap ballagóknak a tanáraik példamutatása az útravaló. Akiket ők tanítanak, azokat nem fogja jellemezni az empátia hiánya, a közönyösség a szép iránt.

A díjazottak sorában helybeli alkotót is találhatunk, aki már az óvodásoknak is örömet szerez. Garainé Szász Katalin óvónő harmadik éve állít ki, s mindig el is vitt valamilyen díjat kézműves alkotásaival, bábfiguráival. Úgy véli, az óvodai kézműves foglalkozást, a bábjátékot ki más taníthatná hitelesen, mint az, aki maga is képes vizuálisan, térben megjeleníteni. Például a facsuhéjból készült betlehemet, mellyel elnyerte Szentes alkotói díját, s melyet a néphagyományok ápolásához is felhasználnak az Árpád utcai óvodában. A díjazott óvónő büszke arra, hogy a gyerekek nagyon szépen rajzolnak, tehát sikerült átadni azt a hitet, látást, amit egy óvodáskorú gyerekkel láttatni lehet.

A kiállítás május 29-ig tekinthető meg, hétfőtől péntekig 10 és 13, illetve 15 és 18 óra között, szombaton 9-től 13-ig.

D. J.


<<< Vissza