<<< Vissza

Vethetünk még répát, gyökeret

2004. április 16.

 
Ez az év csapadékosabbnak tűnik a tavalyinál. Kiadós április eleji esőkkel feltöltődött a talaj vízkészlete, szépen indulnak az őszi vetések. Kertünk évelő dísznövényei is tavaszi pompában virítanak. Akik vállalkoztak ősszel az úgynevezett tél alávetéssel, jól jártak, mert a saláta mellett korábban lesz borsójuk, gyökérzöldségük vagy hagymájuk.

A hosszabb esős időszak után természetesen összetorlódtak a munkák. Sokan még a metszéssel is el vannak maradva, igaz, mint korábbi cikkemben írtam, ezt év közben is elvégezhetjük, a hibákat korrigálhatjuk.

Veteményezést már nem halaszthatjuk. Legkorábban a gyökérféléket szoktuk elvetni, mégis azt mondom, hogy most is vethetünk sárgarépát, petrezselymet vagy pasztinákot. Mivel a csírázási (kelési) idejük elég hosszú (több hét) ajánlatos sorjelző növényeket is hozzájuk keverni. Márciusi vetéseknél a saláta és a hónapos retek volt a legalkalmasabb, most inkább nyári retket esetleg céklát válasszunk.

A korai, kifejtő borsók már szépen sorolnak, viszont a kissé melegigényesebb velő fajtákat most vessük el. Lehetőleg ne csak egy fajtát tegyünk a kertünkbe, hanem 2-3 típusból álljon össze a borsótáblánk. Ne feledkezzünk el a káposztafélékről! A magyar konyha nem lehet meg nélkülük, a karalábé, karfiol vagy fejes káposzta nemcsak a levesekbe, de önálló ételként, sőt még nyersen is kiváló csemege. A palántákat csak megbízható helyről vásároljuk, ahol a fajtaazonosság mellett a palánták edzésére és jó karbantartására is ügyelnek. Egy-egy fajtatípusból több érésidejűt ültessünk, hogy folyamatos legyen az ellátásunk.

Sokan megbarátkoztak már a minikrumplival, igaz drágább, mint a hagyományos, de jobb a csírázása és nagyobb hozamot ad. Akik esetleg most próbálják beszerezni, alaposan nézzék át a gumókat, mert a szezon vége felé könnyen előfordulnak rothadó egyedek. Amennyiben év közben bogár- és vírusmentesen tudjuk tartani az ültetvényünket félretehetünk belőle majd a jövő évi ültetéshez.

Ahogy a gyümölcsfáknál, úgy a szőlőnél is a metszést követően végezzünk lemosó permetezést. Erre a legjobb az olajos-kénes vegyszer, például Thiosol. Az ilyen típusú szerek csak melegebb ( 14-16 fok) időben hatásosak, mert csak ekkor tudnak kellően gázosodni. A képződő mikrogázfelhő kiválóan alkalmas az áttelelt gombatelepek, főleg lisztharmat elpusztítására, de jelentős atkaölő hatásuk is van. Friss telepítésű szőlő legnagyobb ellensége a cserebogárpajor, mely bokros, erdős területek környékén komoly károkat okoz, ellene valamilyen talajfertőtlenítő szerrel védekezhetünk.

A sok eső nem csak a haszonnövényeknek kedvez, hanem a gyomoknak is. Minél korábban kezdünk kapálni, annál kevesebb virágzó és magot hozó gyomnövényünk lesz. Nem vagyok híve az állandó rotátorozásnak, mert nagyon tönkre teszi a talaj szerkezetét. A hagyományos kapálás a kis testmozgás mellett kikapcsolódásként is felfogható. A talajlazítás előtt a tavaszi műtrágyákat (kálium és nitrogéntartalmúak) is kiszórhatjuk.

Dr. Horváth György
Király István Kertbarátkör elnöke


<<< Vissza