XXXV. évfolyam 15. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Száztíz éves a Feszty-körkép
 

2004. április 16.


Képünkön: Szentesi házbelső Ópusztaszeren

Mi sem bizonyítja jobban az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark népszerűségét mint az, hogy az elmúlt évben közel negyed millióan voltak kíváncsiak az ott látható hazai értékekre. Az emlékpark látogatóinak száma az elmúlt nyolc esztendőben megközelítette a hárommilliót, hogy ebben az évben köszönthetik a háromszoros milliomost. Ez a szám azt is jelentheti, hogy minden harmadik magyar megfordult az emlékparkban. Ami így persze nem felel meg a valóságnak, mert a nagyvilág 56 országából fogadtak már vendégeket.


Bővebben


 

Zenével, tánccal a közös Európába
 

2004. április 16.


Május elsejével Magyarország az Európai Unió teljes jogú tagjává válik. Az a régi vágy, hogy egyszer a határok nélküli Európa részesei lehessünk, május 1-jével bekövetkezik. Ez történelmi ünnep valamennyiünk számára, melyet sok település kíván emlékezetessé tenni. Ez alól Szentes sem kivétel.


Bővebben


 

Csatorna
 

2004. április 16.


Sok közbeszerzési eljárásnál előfordul, hogy a pályázók közül az, aki nyeretlen, megpróbál még egy utolsó lehetőséget, a közbeszerzési eljárás megtámadását. Ez most Szentesen is megtörtént.

Szirbik Imre polgármestertől megtudtuk, az eljárás második körében hat pályázó nyújtott be ajánlatot a csatornázás, szennyvízelvezetés kivitelezésére. A 11 tagú bíráló bizottság - a pályázati kiírásban meghirdetett elvek szerint - mindkét öblözetre egyhangú döntéssel kialakította álláspontját.


Bővebben


 

Új városismertető
 

2004. április 16.


Mindössze hat éve, 1998-ban jelent meg Szentesről az eddigi legteljesebb városismertető gazdag, színes képanyaggal és jó néhány archív fotóval.

Hat év rövid idő. Különösen az egy város életében. A most, 2004-ben megjelent újabb városismertető album azonban azt tanúsítja, hogy e rövid idő alatt sok minden történt városunkban. A kötet képei dokumentálják, hogy elkészült a zsinagógából kialakított városi könyvtár, megújult a városháza homlokzata, fénylik saroktornya, felavatták a vasútállomással szemben a Nádai Géza teret.


Bővebben


 

Pólósaink a LEN-kupán
 

2004. április 16.


Egy győzelem az Olympiakosz ellen, két vereség az Ortigia és az Uralocskával szemben, búcsú a LEN-kupa további küzdelmeitől. Röviden így összegezhető a Hungerit-Szentesi VK háromnapos nemzetközi kupaszereplése.

Vidovics Ferenc felvételén (álló sor): Pengő László (edző), Rozgonyi Eszter, dr. Kovács Gyula (orvos), Varga Zita, Molnár Anett, Szremkó Krisztina, Juhász József (elnök), Kovács Georgina, Ádám Zsuzsanna, Benedek Tibor (technikai vezető), Huszka Zsuzsanna, Kisteleki Dóra, Sóti Lajos (technikai vezető), ülnek: Szabó Xénia, Vér Adrienn, Makra Melinda, Tóth Andrea, Hőnig Ágnes, Hegedűs Renáta, Hevesi Anita, Döme Nóra.


Bővebben


 

A sportpálya születése
 90 évvel ezelőtt

2004. április 16.


Képünkön: Az új sportpálya bejárata

A Csongrádi út melletti sportpálya hamarosan hivatalosan is felveszi a szentesi születésű, nagy tehetségű válogatott futballista, Pusztai László (1946-1987) nevét. Előzetesként idézzük fel a sporttelep létrejöttének történetét, különös tekintettel a pályán lezajlott első futballmérkőzésekre, amelyekre éppen 90 évvel ezelőtt, 1914 Húsvétján (április 12-13.) került sor.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2004. április 16.


Ki ne szeretne igazán gazdag lenni? Te is. Elárulom neked, hogy én már annak érzem magam. Igaz, nem anyagi javakban, de anyagiaknál becsesebb értékeim vannak: van élő hitem, van tanultságom, van egészségem is annyi, amennyi 80 év felett még kell s van még valamim, amivel hatni lehet másokra. Tanár, orvos, ügyvéd, lelkész nem annyira a tudásával hat, mint az utóbbival: a személyiségével.

***************************************************

Akarsz-e örökifjú maradni? Persze, hogy akarsz. Akkor tarts lépést a korral, légy barátságos, megértő mások iránt, bánj kedvesen azokkal, akik alig vesznek észre, mosolyogj azokra, akik nem lelkesednek érted. És érdeklődjél a dolgok iránt, amelyekről nem tanulhattál. És élj józan életet.


Bővebben


 

Az ünnep után
 

2004. április 16.


Bízom benne, hogy sokan látták azt a húsvéti szent liturgiát, melyet a váci székesegyházból közvetített az MTV.
Öreg szívem úszott a gyönyörűségtől, nemcsak azért, mert jó volt látnom annak a szentegyháznak méltóságteljes belsejét, ahol engem pappá szenteltek, hanem azért is mert a kamerák jól láttatták, milyen szép a magyar nemzet, mikor összeszedi magát, és ünnepel.

Tényleg szép! Erről győztek meg a szép fiatal párok, a jóságos arcú anyák és apák, amint ölükben tartják kicsinyeiket, akik mintha tudták volna, hogy jól kell viselkedniük, mert az egész ország látja őket.


Bővebben


 

Cserkészrepülők egyesülete (2.rész)
 

2004. április 16.


Már március végén közzétették a helyi-, a Bács- és Békés, illetve Csongrád vármegyei napilapokban a nyári táborok haderőn kívüli előképzés toborzó felhívásait. A táborokat július 1-jétől augusztus 31-ig tervezték, esetenként 50 fővel, döntően középiskolásokkal. Vitéz Bogyay Kamill a cserkészrepülők sportelnöke, a négyhetes táborok végeztével, a legjobbaknak B/II. vizsgalehetőséget ígért. Parádés volt az oktatók szereposztása is. Az országosan is jól ismert helyi oktatók mellé sikerült "Kamill kapitány"-nak megnyerni Almási Ede Lászlót, Teddyt, a négy évvel később "Angol beteg"-gé lett univerzális repülőgép vezetőt és Hefty Frigyest az országos repülő és csörlőkezelő főoktatót.


Bővebben


 

"Virágszínvonalas" Szentesért
 

2004. április 16.


Önkormányzat az elmúlt években kiemelt figyelmet fordított a város meghatározó épületeinek felújítására, parkjainak, tereinek rekonstrukciójára. Nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a városképet meghatározó épületek ne csak funkciójukkal, hanem megjelenésükkel is impozánsak legyenek. A város vezetői továbbra is ezt a tendenciát kívánják folytatni a lakosság bevonásával. A városszépítő munkában nélkülözhetetlen szerepe van az emberi közösségnek. A helyhatóság ezt szeretné az idei évtől kezdődően nyilvánosan is elismerni.


Bővebben


 

Smaragdzöld szőnyeg
 Zöldrovat

2004. április 16.


A gyepet, a smaragdzöld pázsitot, a kert "szőnyegét" legalább tíz évre telepítjük, ezért nagyon alapos munkát kell végeznünk. A gyepet csak jól előkészített helyre telepítsük. Mélyen ássuk fel a talajt és aprómorzsás szerkezetűvé műveljük el. Tápanyaggal lássuk el a terület felszínét. Erre a legalkalmasabb a Scotts speciális gyep műtrágya "családtagja" a Starter indító műtrágya. Csak azután fogjunk hozzá a vetéshez!


Bővebben


 

Kártalanítási alap
 

2004. április 16.


A 2002-2003. évi árvizek kapcsán a kormány létrehozta a Wesselényi Miklós Ár- és Belvízvédelmi Kártalanítási Alapot, amelynek feladata az ártéri területen fekvő lakóingatlanok vagyonbiztosításának megoldása. Mint ismeretes a biztosítók azokat az ingatlanokat nem voltak hajlandók biztosítani, amelyek a gátakon belül ki voltak téve az árvizek kártételének.


Bővebben


 

Európai Parlamenti választások 2004
 

2004. április 16.


Június 13-án ismét választ az ország. Ezúttal az Európai Parlamentbe küld majd szakembereket. Hogyan, miképpen történik mindez? Erről kérdeztük dr. Sztantics Csaba jegyzőt, a helyi választási iroda vezetőjét.

- A köztársasági elnök kitűzte a választás napját. Annak kitűzésekor megkezdődik a kampány. Nálunk '94 óta technikai megbeszélés, előzetes egyeztetés történik a pártok, a jelölő szervezetek között, ez a megegyezés eredményezi azt, hogy a belvárost szinte teljesen kampánymentesítik. Ez ügyben mindig sikerült megegyezni a pártokkal, azonban a választás után problémát okozott a kihelyezett kampányanyagok eltávolítása. A törvény a választások után 30 napban írja ezt elő.


Bővebben


 

Képmutatás
 

2004. április 16.


Vegyes érzelmek és gondolatok foglalkoztatnak amióta felvetődött, hogy még mindig nem oldódott meg a szentesi kórház jeles személyiségeit megörökítő tablók eltávolításának, elhelyezésének problémája. Örülök, mert az emberekben még él a múltjukhoz, kultúrájukhoz való kötődésük. Elszomorító viszont, hogy vannak, akik azon munkálkodnak folyamatosan - úgy a szűkebb környezetünkben, mint kis hazánkban is -, hogy ez ne így legyen. Úgy gondolom, hogy a felülről kinevezett igazgatónő feladata nem a Szentes és vonzáskörzetében lakó emberek kórházának hírnevét öregbítő orvosok tablóképeinek eltávolítása eredeti helyükről.


Bővebben


 

Mindennapi kenyerünket ...
 

2004. április 16.


Kisgyermek koromban a szomszéd kisfiú, akinek a szülei egyébiránt buzgó proletárok voltak, egyszer eljutott a Szt. Anna templomba. Annyira megigézte annak gyönyörűsége, hogy heteken keresztül csak nagy nehézségek árán tudták szülei lebeszélni arról, hogy velünk jöjjön vasárnaponként misére.


Bővebben


 

Szigorú felvételi
 

2004. április 16.


A nagy múltú Horváth Mihály Gimnáziumban idén sem csökkent a tanulólétszám. Továbbra is nagy az érdeklődés a drámai tagozat iránt, de az új területek is felkeltették a diákok érdeklődését. Bácskai Mihályné az intézmény igazgatónője, az iskola állapotáról és a fejlesztési tervekről is beszélt.


Bővebben


 

Vizsgaelőadás szobaszínházban
 

2004. április 16.


Békéscsabai színinövendékek léptek fel vendégjátékukkal a szentesi közönség előtt április elején. A Jókai Színház mellett működő Fiatal Színházművészeti Szakközépiskola végzősei F. G. Lorca: Bernarda Alba háza című drámájával érkeztek a Hegedűs László Helyőrségi Klubba.

Osztályfőnökük, egyben a Pázmán Mihály Színház és Kulturális Egyesület elnöke, Seregi Zoltán elárulta: ez a darab lesz a társulat vizsgaelőadása, melyet hagyományosan elvisznek más városba. Így kiderül, mennyire működik idegen közegben, valódi közönség előtt. - Annyi munka van benne, hogy elveszne, ha egyszeri alkalommal mutatnánk be - magyarázta Seregi Zoltán.


Bővebben


 

Ilyen bonyolult az írás?
 Diákélet

2004. április 16.


A mai ember, már teljes biztonsággal használja az írást. Mindennapi tevékenységünké vált, lételemünkké.

Önmagában az a tény, hogy egymás között szavakkal kommunikálhatunk, a legfőbb oka annak, hogy az emberek minden más élőlénynél magasabb fejlettségi szintet értek el bolygónkon. Az írásnak őseink is nagy hatalmat tulajdonítottak.


Bővebben


 

Sarló vagy jogar
 Múzeumunk műkincsei vendégségben

2004. április 16.


Az 1956-os év mérföldkő a Koszta József Múzeum életében. Csalog József, régész-múzeumigazgató és munkatársainak fáradozása nyomán ekkor került napvilágra Szegváron, a Tűzkövesnek nevezett határrészen az az égetett agyagszobrocska, amely "Sarlós Isten" néven vonult be a szakirodalomba és gyakorta visszaköszön a tankönyvek lapjairól is.

Bár azóta sok hasonló társa vált ismertté, a jelentőségét mi sem mutatja jobban, mint az a tény, hogy a tavaly Franciaországban kiadott, az újkőkorról szóló kis kézikönyv címlapjára is ennek fényképét óhajtotta a szerző.


Bővebben


 

Kapós a Volkswagen
 Hamis húszezresek a piacon

2004. április 16.


Az elmúlt pénteken egy 2000-es évjáratú Volkswagen Passat 1,9 TDI típusú kombit loptak el a Brusznyai sétányról. A tolvajokat sem a kormányzár, sem az immobilizer nem zavarta, és magukkal vitték a 4 milliós autót.

Szintén ennek a napnak a reggelén történt a fenti esettől mintegy 100 méterre, hogy egy másik Passatot is megpróbáltak elvinni, de ezt nem tudták elindítani.


Bővebben


 

A szemhéj kozmetikája
 

2004. április 16.


A szemhéjakat a legfinomabb, legérzékenyebb bőr fedi. Egyes bőrbetegségek tünetei a szemhéjakon is jelentkeznek. Természetes tehát, hogy mindennemű gyulladás, oda nem illő növedék megjelenésekor szakorvoshoz kell fordulni.

Kozmetikai szempontból a szemkörnyék nagyon fontos. A szem és a tekintet az értelmet és az érzelmet is képes kifejezni. Az arckezelés jelentős mozzanata a masszírozás. A szemhéjak masszírozására a kézi módszer alkalmas. Általános szabály, hogy a zöld hályogban, szürke hályogban szenvedők, vagy műtéten átesett betegeknél a szemgolyó semmilyen körülmények között nem masszírozható.


Bővebben


 

Vethetünk még répát, gyökeret
 

2004. április 16.


Ez az év csapadékosabbnak tűnik a tavalyinál. Kiadós április eleji esőkkel feltöltődött a talaj vízkészlete, szépen indulnak az őszi vetések. Kertünk évelő dísznövényei is tavaszi pompában virítanak. Akik vállalkoztak ősszel az úgynevezett tél alávetéssel, jól jártak, mert a saláta mellett korábban lesz borsójuk, gyökérzöldségük vagy hagymájuk.


Bővebben


 

Jeles sportolók
 

2004. április 16.


Szentesi építőmunkás birkózók szereplését, dr. Papp Lászlóról való emlékeiket a bátorság sportja jegyzetemben vázoltam a Szentesi Élet 2003. november 14-i számában. Birkózók, sportszertők óhaja a képviselő-testület döntésével teljesült, a sportcsarnok dr. Papp László néven lesz ismert.


Bővebben


 

Ezüst vagy bronzérem
 Női futsal

2004. április 16.


A válaszra még várni kell április 18-ig, ugyanis akkor kerül sor az NB I-es női futsal 2003-2004-es pontvadászat utolsó fordulójára, melyet Szentesen rendeznek. Ugyanúgy, mint az elsőt, az utolsó előtti fordulót is Csömörön rendezték. A harmadik erőpróbán egy kicsit jobban ment az AL-KO Szentesi TE női csapatának, mint az első két fordulóban. A március 28-án megrendezett ütközetben egy győzelmet, egy döntetlent és egy vereséget szereztek a szentesiek.


Bővebben


 

Sporthírek röviden
 

2004. április 16.


Tovább robog a Kinizsi: A megye III. osztályban szereplő Szentesi Kinizsi tovább folytatja tavaszi menetelését.

Fogy az előny: A Békéscsabától elszenvedett hazai vereség után Szegeden is kikapott a Szentesi Vasutas NB II-es futsalcsapata.

Szilveresek: Százhalombattán Szilver táncosai a következő eredményeket érték el

Fekete Csanád: Válogatott


Bővebben


 

Szentes-Cegléd 1-0
 

2004. április 16.


Megkezdődtek a rájátszás mérkőzései a férfi első osztályú vízilabda bajnokságban. A Legrand-Szentesi VK a kilencedik helyért csatázik, és az első felvonáson már túl vannak Berkiék.


Bővebben


 

Talán túl jól sikerült a tréfa?!
 

2004. április 16.


A Szentesi Élet 2004. április 2-i számában megjelent "Ki olvasott Shakespeare-t?" című cikkben félreérthető információk jelentek meg: a cikk szerint a HMG Mustragálán a végzős gyerekek nem tanulták meg az Antigonét, ezért tanáruk az utolsó pillanatban "bemondta az unalmast" - így nem kerülhetett sor az előadásra; tehát a diákok kénytelenek voltak "összeütni" valamit.


Bővebben


 

Pont a pontrúgásokból
 

2004. április 16.


Pontot hozott haza Baktalórántházáról a Szentesi TE NB II-es labdarúgócsapata. A bajnokságban negyedik helyen álló hazaiak ellen Takács révén a TE szerzett vezetést, amelyet tizenkét perccel később egyenlítettek a baktaiak. A második félidőben egy újabb pontrúgást követően Takács már a második gólját szerezte, így újra nálunk volt az előny. A vendéglátók ezt követően mindent egy lapra feltéve támadtak, erőfeszítéseiket végül az utolsó előtti percben siker, helyesebben gól koronázta, így egy pontot végül otthon tudott tartani a Baktalórántháza.


Bővebben


 

Kalydyék elsősége Horvátországban
 

2004. április 16.


Március 13-án a solti Tavasz-kupán vettek részt a Pollák DSE dzsúdósai.
Eredmények:

A diák C (94)
38 kg: 1. Kalydy Patrícia,
45 kg: 5. Móró Kristóf.


Bővebben


 

Bűnjel után kutattak
 

2004. április 16.


A rendőrség már többször kérte a tűzoltókat, hogy egy-egy Kurca szakaszt vizsgáljanak át, mert feltehetőleg olyan bűnjelet rejthet a víz, amely fényt deríthet más bűncselekményre, vagy azokat igazolhatja. Így történt ez most is, amikor egy sárga színű kerékpárváz után nyomoztak.


Bővebben


 

Családi események
 

2004. április 16.


Született: Lakatos Jánosnak és Téglás Magdolnának (Berekhát 9/A) Laura Blanka, Bari Józsefnek és Danyi Erzsébetnek (Mágocsi út 2.) Dzsenifer...


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz