<<< Vissza

A szemhéj kozmetikája

2004. április 16.

 
A szemhéjakat a legfinomabb, legérzékenyebb bőr fedi. Egyes bőrbetegségek tünetei a szemhéjakon is jelentkeznek. Természetes tehát, hogy mindennemű gyulladás, oda nem illő növedék megjelenésekor szakorvoshoz kell fordulni.

Kozmetikai szempontból a szemkörnyék nagyon fontos. A szem és a tekintet az értelmet és az érzelmet is képes kifejezni. Az arckezelés jelentős mozzanata a masszírozás. A szemhéjak masszírozására a kézi módszer alkalmas. Általános szabály, hogy a zöld hályogban, szürke hályogban szenvedők, vagy műtéten átesett betegeknél a szemgolyó semmilyen körülmények között nem masszírozható.

A szemhéjak bőrének a rugalmasságának csökkenése idősebb korban alsó szemhéjakon a "táskás" szemek kialakulásához vezet, a felső szemhéjakon pedig olyan méreteket ölthet, hogy a szemrés elé lelógva a látást is akadályozza. Gyógykezeléssel műtéttel történik.

Ma már egyre gyakoribb a láthatatlan szemüveg - kontaktlencse. Viselője, aki már teljesen megszokta, esetleg elfeledkezik róla, hogy a kozmetikai kezelés előtt kivegye, kellemetlen bonyodalmakat okozhat.

A nevetés, a napfény, a szigorúság, a fájdalom és a gondolkodás, mind maradandó változást idéz elő ezen a kis területen, a szemkörnyék bőrén kis ráncokat teremt. Mit tehetünk tehát a ráncok ellen? Elsősorban különös gondot kell fordítani a ránckeltő mimikai mozdulatok elkerülésére. Másodsorban igénybe kell venni a szemhéjak és az orrgyök masszázsának jótékony hatását, amellyel a bőr és a bőr alatti kötőszövet rugalmassága megőrizhető. A masszás élettani hatása: vérbőséget kelt, így jobb oxigén- és tápanyagellátást biztosít a sejtek számára és gyorsítja a salakanyagok eltávozását. A szakszerű masszírozás a kozmetikusok feladata. A szemhéj ráncosodás elleni küzdelem fontos része az egyénnek megfelelő szemránc készítmények rendszeres használata.

A szemhéji allergiák előidézésében fontos helyet foglal el a tartós szempillafestés tünetei az erős viszketés, vörös duzzanat, ödéma. Kezelése orvosi feladat. Megelőzésére vezették be a kötelező bőrpróbát. Aki szemhéján bármiféle elváltozást észlel, azonnal forduljon szakorvoshoz.

Juhász Csilla
kozmetikus mester
Szentes, Nagy F. u. 3.
Telefon: 70-311-63-63.


<<< Vissza