<<< Vissza

Vizsgaelőadás szobaszínházban

2004. április 16.

 
Békéscsabai színinövendékek léptek fel vendégjátékukkal a szentesi közönség előtt április elején. A Jókai Színház mellett működő Fiatal Színházművészeti Szakközépiskola végzősei F. G. Lorca: Bernarda Alba háza című drámájával érkeztek a Hegedűs László Helyőrségi Klubba.

Osztályfőnökük, egyben a Pázmán Mihály Színház és Kulturális Egyesület elnöke, Seregi Zoltán elárulta: ez a darab lesz a társulat vizsgaelőadása, melyet hagyományosan elvisznek más városba. Így kiderül, mennyire működik idegen közegben, valódi közönség előtt. - Annyi munka van benne, hogy elveszne, ha egyszeri alkalommal mutatnánk be - magyarázta Seregi Zoltán.

A tavalyi évadban a Csók című előadásukat láthattuk Szentesen, nyáron pedig a Don Juan-t mutatják be nálunk. Ez utóbbit az osztályfőnök viszi színpadra, s mint kiderült, ezzel a komédiával is a vizsgaelőadásra készülnek. Idén hét lány végez, akik hároméves tanulmányaik végeztével színész II. bizonyítványt kaphatnak. Ők játszottak most az egyébként tizenöt szereplős drámában, végig fekete ruhában és kendőben, s csak a végén, megmutatva magukat derült ki, hogy mindannyian csinos, húszas éveik elején járó lányok.

Rendezőjük, Csomós Lajos, aki maga is színész, elmondta, hogy ilyen komoly darabban időseket, fekete ruhában játszani mindenképpen jó tanulmány volt a lányoknak, akik színházakhoz kerülve amúgy is inkább majd hősszerelmesek oldalán fognak tündökölni.

Szobaszínházi előadást láthattak az érdeklődők, melynek - még ha telt házzal megy is, mint ez a darab - előnye az igazi színházzal szemben, hogy még jobban megérinti a nézőt. - A közönség és a színészek együtt gyújtják meg a tüzet - fogalmazott Túri Andrea, az előadásnak helyet adó helyőrségi klub igazgatója. Kifejtette, hogy a most még kevésbé ismert társulatnak illetve egyesületnek létjogosultsága lenne városunkban, ahol komoly hagyományai vannak a színjátszásnak, hiszen innen indult Tóth József mellett Pázmán Mihály is, valamint a gimnáziumban működő dráma-tagozat is a város hírét viszi. Ezért a helyőrségi klub által szervezett Nyári Egyetemen is számítanak a békéscsabai művészekre és a Don Juan-ra.

Darók József


<<< Vissza