<<< Vissza

Szigorú felvételi

2004. április 16.

 
A nagy múltú Horváth Mihály Gimnáziumban idén sem csökkent a tanulólétszám. Továbbra is nagy az érdeklődés a drámai tagozat iránt, de az új területek is felkeltették a diákok érdeklődését. Bácskai Mihályné az intézmény igazgatónője, az iskola állapotáról és a fejlesztési tervekről is beszélt.

- Milyen állapotban van jelenleg az épület?

- Az iskola épülete több mint 100 éves, és természetesen nincs olyan állapotban amilyet teljesen megfelelőnek találhatnánk. A múlt évben csupán a könyvtárépület tetőszerkezetét sikerült felújítanunk. A tető sokszor beázott és veszélybe kerültek a könyveink. Így a könyvtár tetején átforgatták a cserepeket, elvégezték a bádogosmunkákat, új csatornát szereltek fel és elvégezték a külső meszelést is, mintegy kétmillió forintért.

- Melyek azok a munkálatok amik a legsürgetőbbek az épületen?

- A felújítás már nagyon időszerűvé vált. Vizesedik a fal és omladozik a vakolat is. Az épület viszont műemlékvédelem alatt áll, és nem lehet akárhogy hozzányúlni. Az idei évben viszont a teljes intézmény körülcsatornázását meg tudjuk oldani.

Minden évben visszatérő problémát jelent a parketta és a falak állapota a termekben. Mivel nagyon sok termünk van, sok év eltelik amíg egy-egy termet újra fel tudunk újítani. Ballagásig viszont szeretnénk megfelelő állapotba hozni a régi főbejárat előtti részt. Sajnos olyan téglát, amiből az eredeti bejárat készült már nem találtunk, így teljesen új külsőt kap az előpark.

- Távlati tervek?

- Sarkalatos kérdés az iskolabővítés. Igen magas a tanulólétszámunk - mintegy 670 diákunk van jelenleg is. Az elmúlt években belső átalakítási munkákat végeztünk azért, hogy minden kisebb nyelvi csoportnak legyen helye. A filmes előkészítőt is átalakítottuk, hogy lektori órákat lehessen tartani.

A legnagyobb léptékű tervünk pedig az, hogy a gimihez tartozó szolgálati lakásokat - amelyek már néhány éve nem lakottak - megkaphassuk a várostól, és tantermekké alakíthassuk őket. Erre az elvi engedély már megvan, de az anyagi rész sajnos nem biztosított. Úgy gondolom, hogy ezt megoldani csak közös összefogással lehet.

- Melyek a legkedveltebb tagozatok?

- Új típusú nyelvi tagozatot indítunk szeptembertől, amire igen nagy az érdeklődés. Ebben az osztályban a magas szintű nyelvi oktatás mellett a diákok kiemelten foglalkoznak a számítástechnikával is. Természetesen továbbra is nagyon kedvelt a drámai tagozatunk. Az idei évben is háromszoros a túljelentkezés a szakra. Csak a legjobbak kerülhetnek be. A gyerekek több területet felölelő felvételi vizsgán bizonyították rátermettségüket. A felvételin szigorúak vagyunk, de ha az iskola eredményeit nézzük ez talán érthető is.

K. A.


<<< Vissza