<<< Vissza

Képmutatás

2004. április 16.

Vegyes érzelmek és gondolatok foglalkoztatnak amióta felvetődött, hogy még mindig nem oldódott meg a szentesi kórház jeles személyiségeit megörökítő tablók eltávolításának, elhelyezésének problémája. Örülök, mert az emberekben még él a múltjukhoz, kultúrájukhoz való kötődésük. Elszomorító viszont, hogy vannak, akik azon munkálkodnak folyamatosan - úgy a szűkebb környezetünkben, mint kis hazánkban is -, hogy ez ne így legyen.
Úgy gondolom, hogy a felülről kinevezett igazgatónő feladata nem a Szentes és vonzáskörzetében lakó emberek kórházának hírnevét öregbítő orvosok tablóképeinek eltávolítása eredeti helyükről.

Azoknak a múlhatatlan érdemeket szerzett elődöknek a fotói hiányoznak a falakról, akik sokat tettek a betegek gyógyulásáért, iskolát teremtettek, országos és nemzetközi hírnevet szereztek, és továbbadták az őket követő orvostársadalomnak tudományos módszereiket. Még ma is az ő kutatási munkájuk alapján kidolgozott klinikai eljárások alapján gyógyulnak a betegek. Mi, szentesiek méltán vagyunk büszkék rájuk. Az egészségre vágyók döntő többsége azért választja felépülési helyéül az intézményt, mert voltak oly nagyszerű elődeink, akik magas szintű munkásságukkal megalapozták kórházunk jó hírnevét.

Remélem, senki sem gondolja komolyan, hogy e kiváló személyiségekre emlékeztető tablókat - és ezzel a mi múltunkat, kultúránkat - száműzni, elrejteni egy kevesek által látogatott helyre, akkor rendbe jönnek a gazdasági bajok. Igaz, a valós problémákról elterelve a figyelmet nyugodtabban lehet munkálkodni az intézmény jövőjével foglalkozó tervekkel. Arra kellene törekedni, hogy az elődök által elért magas színvonal tovább emelkedjen, ne pedig gyengüljön és leépüljön, mert ez a gyógyulni vágyó magyar emberek érdeke, nem pedig bizonyos üzleti lobbik kiszolgálása.

Bízom benne, hogy a helybeliek továbbra is méltán őrizhetik múltjukat, örökségüket, nagyjaik emlékét és ebben nem akadályozhatja meg őket a kinevezett vezető sem, hisz nem ezért került Szentesre.

Kálmán János
önkormányzati képviselő


<<< Vissza