<<< Vissza

Kártalanítási alap

2004. április 16.

 

A 2002-2003. évi árvizek kapcsán a kormány létrehozta a Wesselényi Miklós Ár- és Belvízvédelmi Kártalanítási Alapot, amelynek feladata az ártéri területen fekvő lakóingatlanok vagyonbiztosításának megoldása. Mint ismeretes a biztosítók azokat az ingatlanokat nem voltak hajlandók biztosítani, amelyek a gátakon belül ki voltak téve az árvizek kártételének.

A létrehozott kártalanítási alap célja, hogy az árvízből eredő, belvíz által veszélyeztetett területeken a lakóingatlan tulajdonnal rendelkező természetes személyek kártalanítási szerződést kössenek az esetlegesen bekövetkező káresemények utáni kártalanításra.

A kormány Csongrád megyében a kártalanítási szerződések megkötésére alapkezelőként a Magyar Államkincstár Csongrád Megyei Területi Igazgatósága állampénztári irodát (6720, Szeged, Vér u. 5.) jelölte ki.

Amennyiben ön szerződést kíván kötni, ehhez az alábbi nyilatkozatok, igazolások szükségesek:

- a lakóingatlan tulajdonos személyes adatai, és a lakóingatlan adatai,

- a szerződő írásos nyilatkozta arról, hogy a lakóingatlan tulajdonosa (haszonélvező, bérlő nem köthet szerződését), vagy 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap másolat csatolása,

- nyilatkozat a lakóingatlan értékéről (ez lesz a díjfizetés alapja, a szerződésben meghatározható legmagasabb érték: 15 millió Ft),

- írásos nyilatkozat a lakóingatlan állapotáról,

- az illetékes önkormányzat által kiadott igazolás arról, hogy a lakóingatlan építési, illetve használatbavételi engedéllyel rendelkezik,

- írásos nyilatkozat a díjfizetés gyakoriságáról,

- szociális rászorultság esetén (maximum 30 százalékos díjkedvezményre jogosít) az illetékes önkormányzat jegyzője által kiadott igazolás.

Díjtétel megállapítása:

Csongrád megyében a fizetendő éves díj 3 ezer és 20 ezer 800 forint között kerülhet meghatározásra, figyelemmel a tulajdonos által megjelölt értékre, a tulajdoni arányokra és a szociális rászorultságra.

Kártalanítási eljárás: a káresemény bekövetkeztétől számított 15 napon belül kell a kárt bejelenteni, a kártalanítási összeg maximuma: az ön által a szerződésben megjelölt, valamint a kárszakértő által megállapított érték.

További kérdéseivel forduljon a polgármesteri hivatal igazgatási osztálya lakásügyi ügyintézőjéhez (Báthory István Tel.: 06-63/510-359), vagy a Magyar Államkincstár Csongrád Megyei Területi Igazgatósága állampénztári irodához (Tel.: 06-62/488-411).


<<< Vissza