<<< Vissza

Új városismertető

2004. április 16.

 
Mindössze hat éve, 1998-ban jelent meg Szentesről az eddigi legteljesebb városismertető gazdag, színes képanyaggal és jó néhány archív fotóval.

Hat év rövid idő. Különösen az egy város életében. A most, 2004-ben megjelent újabb városismertető album azonban azt tanúsítja, hogy e rövid idő alatt sok minden történt városunkban. A kötet képei dokumentálják, hogy elkészült a zsinagógából kialakított városi könyvtár, megújult a városháza homlokzata, fénylik saroktornya, felavatták a vasútállomással szemben a Nádai Géza teret.

Az átépített Kossuth térre, eredeti helyére visszakerült Horváth Mihály szobra. A gazdasági élet szentesi területein is említést érdemlő változások történtek az elmúlt években.

Mindez indokolttá tette, hogy új városismertető album jelenjék meg.

Szirbik Imre polgármester a kötet előszavában a kiadványt az itt élőknek és az idelátogatóknak ajánlja. "Kívánom - írja - ...fedezzék fel újra és újra Szentes értékeit, ismerjék meg a város látnivalóin túl a vendégszerető szentesi embert, s vigyék messze földre jó hírnevét."

A kötet egybefogja a város létének múltját, jelenét, és amennyire ez lehetséges, életének teljességét adja. Tartalmazza a város történetét, ezt a kulturális és sportélet áttekintése követi. A természeti látnivalók után a műemlékekkel, látnivalókkal ismerkedhetik az olvasó. A Koszta József Múzeum és tagegységeiről, majd a város egészségügyéről, a gazdasági életéről (mezőgazdaság, ipar, kereskedelem) szóló fejezetek után a kötetet a testvérvárosi kapcsolatokról szóló egység zárja.

A könyv nemcsak azért érdemel kiemelt elismerést, mert a város életének teljességét örökíti meg, hanem azért is, mert színes képekben mutatja meg városunk látnivalóit, azok részletszépségeit.

A felsorolt fejezetek szerzője és szöveggondozója Labádi Lajos levéltár igazgató, aki a tőle már megszokott alapos és pontos tényismerettel közérthető és élvezetes stílusban szól a kiadvány témáiról. A szerző érdeme egyfelől a város történetének részletes, mégis tömör közlése, másfelől a város gazdasági életének eddig nem publikált "naprakész" összefoglalása.

A látnivalókat és azok részletszépségeit Szélpál István és ifj. Vidovics Ferenc fotói örökítik meg. A felvételek többsége "Vidó mester" munkája. Látásmódja, egyéni beállításai, képszerkesztései az élettelenbe szinte életet lehelnek, a mozdulatlanságot sejtelmes mozgássá varázsolják. Lapozzuk fel pl. a 148. oldalon a Péter Pál Polgárház Múzeum neorokokó hálószobájáról készített felvételét. A két éjjeli szekrény használati tárgy, a baloldali széken retikül, a tükör előtti szék karfáján egy fekete, leheletfinom, tüllfátyol. Mintha a szoba lakója csak egy pillanatra távozott lenne e miliőből, hogy aztán, rövid idő multán újra visszatérjen...

A közreműködők gondos munkáját dicséri, hogy sajtóhiba, elírás nincs (vagy legalábbis nem találtam) a kötetben. Néhány fejezetben lehetett volna a témák arányain változtatni. Jóllehet ez már ízlés dolga is.

Nem ünneprontásképpen mégis néhány megjegyzés.

A városházáról azt olvassuk: "késői barokk stílusjegyeket hordozó". Zavaró itt a késői barokk (1750 tájéka) kifejezés. Helyesebb lenne a neobarokk megnevezés.

A Szent Anna-templomról a következők állnak: "Jelenlegi klasszicizáló formáját 1847-ben nyerte el. Az átépítéskor a torony újabb emeletet és laternás, hagymatagos sisakot kapott." Csakhogy a hagymatagos sisak keletkezésének ideje 1894. Ez az évszám jól olvasható a 82. oldal felvételén, a toronysisak alján.

Végül - ugyancsak nem ünneprontásképpen - jelzem, hogy a műemlékek, látnivalók bemutatásakor a városi könyvtártól nagyon gyorsan érkezünk a vasútállomásra. Közben említés nélkül marad a Bartha János kertészeti szakképző iskola két emléktáblája. Pedig Böll-emléktábla tanúsága szerint Szentesnek előbb volt irodalmi Nobel-díjasa, mint Magyarországnak, és ha szabad ebbe a hangnemben folytatnom, előbb volt Őze Lajosa, mint Fesztbaum Bélája.

A városismertető albumot a szegedi Grimm Kiadó jelentette meg. Minthogy a kötet az 1998-as kiadástól lényegesen különbözik, a kiadó 2004-es első kiadásként jegyzi. Felelős szerkesztője Vígh Szilvia, a kiadásért Borbás László, a Grimm Könyvkiadó ügyvezető igazgatója felel. A nyomdai kivitelezés a Szegedi Színes Nyomdában történt.

A kiadvány bemutatása és ajánlása március 31-én a városi könyvtárban történt. Bevezetésképpen a citerazenekar szentesi népdalokat játszott. A polgármester bevezető szavai után Labádi Lajos ismertette a kötetet. Közben az album képeit kivetítve szemlélhettük. Borbás László pedig arról beszélt, milyen érzelmi és hangulati elemek is motiválták őt a kötet elkészítése közben. Megköszönte név szerinti felsorolással az előkészítésben résztvevők munkáját. Elismerését fejezte ki a város polgármesterének, aki nemcsak a kiadvány anyagi forrásait biztosította, hanem órákat töltött a kiadóban, segített átnézi a kéziratot. Ilyet más városismertetők munkálatai közben nem tapasztalt.

Megköszönte Mihály Béláné főtanácsosnak a kötet megjelenését előkészítő, gondozó munkáját. Az ő tevékenysége biztosította, hogy a kiadvány az adott határidőn belül ilyen igényes és tetszetős formában jelenhetett meg.

Befejezésül Borbás László elmondta, a közös munka közben tapasztaltak alapján az fogalmazódott meg benne, hogy Szentes nemcsak "Nemzeti Sportváros", hanem megilletné az Európa kulturális fővárosa titulus is.

Bucsány György


<<< Vissza