<<< Vissza

Zenével, tánccal a közös Európába

2004. április 16.

 
Május elsejével Magyarország az Európai Unió teljes jogú tagjává válik. Az a régi vágy, hogy egyszer a határok nélküli Európa részesei lehessünk, május 1-jével bekövetkezik. Ez történelmi ünnep valamennyiünk számára, melyet sok település kíván emlékezetessé tenni. Ez alól Szentes sem kivétel.

Április 30-a hagyományos városi ünnep, tavaszköszöntő a településen. Miként Szirbik Imre polgármester fogalmazott, az Európai Uniós Fesztivál megrendezésével egyrészt az április 30-ához és május 1-jéhez kapcsolódó hagyományaink megőrzése a cél, ugyanakkor az ünnepet szeretnék megtölteni az európaiság gondolatával és fogalomkörével. Nemcsak helybélieket várnak a rendezvényekre, valamennyi testvérváros hivatalos Szentesre. A finnek például teljes képviselő-testületükkel jelen lesznek az ünnepen. Összesen 160-170 határokon kívüli vendég - köztük városvezetők, kulturális csoportok, diákok - érkezésével számol az önkormányzat.

A program két főszervezője, és Mihály Béláné a művelődési iroda vezetője ismertette a programot.

Amint azt Garai Szabó Imréné, a kabinetiroda vezetője elmondta, a fesztivál szervezése régóta folyamatos. Új programokkal is jelentkeznek, a makett versenyt például országosan meghirdették, elsősorban a középiskolásokat célozták meg, helyben általános iskolásokat is várnak a rendezvényre. A kiállítás helye a Hegedűs László Helyőrségi Klub. Szintén új elemként jelentkezik a programban a francia, görög, spanyol, német, olasz és magyar ételeket felvonultató gasztronómiai bemutató. Április 30-án, délután 3 órakor a felújított Koszta téren emlékkő elhelyezés lesz.

Mihály Béláné, a művelődési iroda vezetője egy korábbi programmal kezdte tájékoztatóját: 29-én csütörtökön délután 5 órakor a könyvtárban A honfoglalástól a csatlakozásig címmel a levéltár anyagából rendeznek kiállítást. Pénteken délután fél 5-kor a rendezvénysorozat zászlófelvonással kezdődik a Kossuth téren. A Kossuth utcán este 6 órától zenés, táncos felvonulás lesz a város tanulóifjúsága, kulturális csoportok, civil szervezetek részvételével. A közel kétórás rendezvényt a díszkútnál és a Kossuth térnél bemutatók színesítik. Este lampionos sétára várják az érdeklődőket. (Gyülekezés a díszkútnál, onnan indul el a menet a művelődési és ifjúsági házhoz).

Hat-nyolcezer embert várnak az ifjúsági parkba, az ottani programokra - vette át a szót Kruzslicz Pál, a Művelődési Központ igazgatója. A Bergendi Szalonzenekar koncertje minden korosztálynak jó szórakozást ígér. A program közben Varga Miklós és Zsédenyi Adrienn énekel majd.

Éjfélkor a város polgármestere köszönti az Európai Unió új állampolgárait, vendégeket. Lesz tűzijáték, majd azt követően a zene szól egészen hajnalig. Amihez természetesen jó vendéglátás párosul.

Az igazgató kitért arra, hogy a május elseje lényegében a családi programok jegyében telik el. A majálist a városai fúvószenekar nyitja a Kossuth téren, ahol európai gyermeksziget várja a kisebbeket, rajzversennyel, különféle játékokkal. A színpadon profi csoportok lépnek fel, a Pez Varázs bohócok és a Grimm-Busz Színház ad műsort, déli 12 órakor a nagyszínpadon nótaműsor lesz. Délután 2-től az idelátogató és helyi művészeti csoportok, délután 5 órától Éles István, majd Vass Sándor táncos, koreográfus és tanítványai (Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola) szórakoztatják a közönséget.

Este fél 7-kor Európai nemzetek táncai címmel táncház lesz a szökőkútnál. Fél 8-tól a Seress Formáció koncertjére, fél 9-től az Unisex együttes műsorára várják a közönséget. Fél 10-től Tunyogi Orsi énekel, majd este 10 órától kezdődően a Bon-Bon együttes zárja a programsort.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a fesztivál megrendezését több sikeres pályázat benyújtása tette lehetővé. Mellettük támogatók segítik annak sikeres lebonyolítását. is lesznek. Szirbik Imre elmondta még, hogy a pártokat arra kérte, azt a néhány napot próbálják kampánymentessé tenni. Az ünnep az összefogást, az egységet kell, hogy kifejezze - jelentette ki.

L. J.


<<< Vissza