<<< Vissza

Száztíz éves a Feszty-körkép

2004. április 16.

 
Képünkön: Szentesi házbelső Ópusztaszeren

Mi sem bizonyítja jobban az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark népszerűségét mint az, hogy az elmúlt évben közel negyed millióan voltak kíváncsiak az ott látható hazai értékekre. Az emlékpark látogatóinak száma az elmúlt nyolc esztendőben megközelítette a hárommilliót, hogy ebben az évben köszönthetik a háromszoros milliomost. Ez a szám azt is jelentheti, hogy minden harmadik magyar megfordult az emlékparkban. Ami így persze nem felel meg a valóságnak, mert a nagyvilág 56 országából fogadtak már vendégeket.

Nemrég Nagy László, az emlékpark ügyvezető igazgatója értékelte az elmúlt év rendezvényeit és szólt az idei esztendő fontosabb eseményeiről. Az igazgató elmondta, hogy a néprajzi jellegű rendezvényeik nemcsak színvonalasak, de sikeresek is voltak.

s Nagyon kedvező fogadtatásban részesült a Kohán-emlékkiállítás, amit sokan megtekintettek. Változás, hogy az elmúlt évben már érezhetően csökkent a közönség érdeklődése a nagyrendezvények iránt. A hagyományos Hunniálist is kevesebben látogatták, de augusztus 20-án mintegy nyolcezer ember volt az emlékparkban.

Az elmúlt év értékeléséhez tartozik, fejlődött az emlékpark. Felépült a Nomád park első harmada. Az építést tovább folytatják. Pályázati erővel bővítették a földalatti önműködő öntöző rendszert. Szintén pályázati pénzből kialakították az ökumenikus kápolna előtti teraszrendszert és bővítették, több lett a burkolt, sétáló út.

Ebben az évben az egyik legjelentősebb kiállítást: Tornyai János emléktárlatát már megnyitották. Május 13-án ünneplik a Feszty-körkép 110. születésnapját. Külön programot készítenek az eseményre a nagyközönség számára. Ezen a napon emlékülést is rendeznek, ahol többek között előadást tart Trogmayer Ottó és Bereczky Lóránd is. Az Európai Unió-s csatlakozásra országosan kiemelt és egyben nemzetközi rendezvénnyel készülnek. Az április 30-ai és május 1-jei esemény elnevezése: Szer-Vusz Európa. Fővédnöke Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke. Ekkor rendezik meg a megyék IV. Országos Gyűlését.

Nagy László igazgató arról is tájékoztatást adott, hogy már készülőben van a 2005-ös év nagyobb rendezvényeinek a sora. Többek között március 29-én lesz a 60. évfordulója a földosztásnak. Április 29-én emlékeznek meg arról, hogy 35 esztendeje hívta életre Erdei Ferenc a Pusztaszeri Bizottságot és kimunkálták az emlékpark tervét. Különben 2005. október 1-jén ünnepelheti meg a Kht. fennállásának 10. évfordulóját. Az említett két évforduló tiszteletére megjelentetik az emlékpark történetét összefoglaló könyvet, amelynek bemutatója a következő évi Hunniálison lesz.

Az emlékpark főszezonja április 1-jén kezdődött, és hétfőnként részleges szünnapot tartanak, vagyis a skanzen házait belülről nem lehet megtekinteni. Az emlékpark egész évben nyitva van, és a körképet is folyamatosan megnézhetik az érdeklődők. Nagyon remélik, hogy senkit sem tántorít el az, hogy ettől az évtől - bár kis mértékben - de emelték a belépőjegyek árait.

Kruzslicz Pál


<<< Vissza